Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nový („euro“) súhrnný výkaz a nové daňové priznanie k DPH

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V súvislosti so zavedením meny euro Ministerstvo financií Slovenskej republiky vydalo opatrenie, ktorým sa ustanovuje vzor súhrnného výkazu k dani z pridanej hodnoty. Vzor súhrnného výkazu slúži na informovanie o dodaniach tovaru do iných členských štátov EÚ, ktoré uskutočnil platiteľ dane s oslobodením od dane. Podáva sa do 25 dní po skončení kalendárneho štvrťroka. Výkaz slúži aj ako opravný alebo dodatočný súhrnný výkaz. Tieto a ďalšie zmeny sú obsahom príspevku.


Nový súhrnný výkaz

V súvislosti so zavedením meny euro Ministerstvo financií Slovenskej republiky vydalo opatrenie MMF SR z 26. februára 2009, ktorým sa ustanovuje vzor súhrnného výkazu k dani z pridanej hodnoty. Opatrenie bolo v úplnom znení s prílohou publikované v Zbierke zákonov v čiastke 36 pod číslom 89/2009 Z. z. (ďalej len „opatrenie č. 89/2009 Z. z.) s účinnosťou odo dňa vyhlásenia, t. j. od 13. marca 2009.

Vo Finančnom spravodajcovi č. 6/2009 je publikované oznámenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/7669/2009-73 o vydaní poučenia na vyplnenie súhrnného výkazu k dani z pridanej hodnoty.

Nový vzor súhrnného výkazu k dani z pridanej hodnoty sa ustanovil opatrením podľa § 80 ods. 7 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) v súvislosti so zavedením meny euro v Slovenskej republike a v súvislosti so zmenou spôsobu zaokrúhľovania údajov uvádzaných v súhrnnom výkaze podľa § 80 ods. 4 zákona o DPH účinného od 1. januára 2009. Súhrnný výkaz možno podať len na tlačive podľa vzoru, ktorý ustanoví Ministerstvo financií SR opatrením. Vzor súhrnného výkazu slúži na informovanie o dodaniach tovaru do iných členských štátov EÚ, ktoré uskutočnil platiteľ dane s oslobodením od dane. Podáva sa do 25 dní po skončení kalendárneho štvrťroka. Výkaz slúži aj ako opravný alebo dodatočný súhrnný výkaz.

Súhrnný výkaz k dani z pridanej hodnoty je platiteľ dane z pridanej hodnoty povinný podať vždy po skončení kalendárneho štvrťroka, t. j. aj v prípade, ak ide o platiteľa dane, ktorý má mesačné zdaňovacie obdobie:
  • ak dodal v príslušnom kalendárnom štvrťroku tovar do iného členského štátu s oslobodením od dane podľa § 43 zákona o DPH nadobúdateľovi, ktorý je identifikovaný pre daň v inom členskom štáte,
  • ak podľa § 8 ods. 4 zákona o DPH premiestnil z tuzemska do iného členského štátu tovar, ktorý je v jeho vlastníctve na účely podnikania v tomto členskom štáte,
  • prípadne, ak dodal ako prvý odberateľ tovar v rámci trojstranného obchodu podľa § 45 zákona o DPH druhé
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály