Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o cestovných náhradách

Dátum: Rubrika: Cestovné náhrady

Predmet zákona o cestovných náhradách sa rozšíril na poskytovanie náhrad výdavkov a iných plnení pri pracovných cestách v súvislosti s vyslaním zamestnanca do členského štátu EÚ a s mimoriadnym výkonom práce mimo rozvrhu pracovných zmien do miesta pravidelného pracoviska a späť. Aké ďalšie zmeny nastali v tomto zákone, autorka uvádza v článku.

S účinnosťou od 1. januára 2009 platí zákon č. 475/2008 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o CN“). Ide o pomerne rozsiahlu novelu (obsahuje 75 bodov).

Predmet zákona

V ust. § 1 zákona o CN sa rozšíril predmet zákona. Vzťahuje sa aj na poskytovanie náhrad výdavkov a iných plnení pri pracovných cestách v súvislosti:
  • s vyslaním zamestnanca do členského štátu EÚ (cestovné náhrady mu patria ako pri zahraničnej pracovnej ceste),
  • s mimoriadnym výkonom práce mimo rozvrhu pracovných zmien, do miesta pravidelného pracoviska a späť.

Upresnilo sa súčasne, že:
  • u zamestnancov v štátnozamestnaneckom pomere, na ktorých sa tento zákon naďalej vzťahuje, sa v osobitných prípadoch bude postupovať podľa zákona č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ak sú v ňom uvedené odlišnosti a
  • pri dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je potrebné priamo v dohodách určiť poskytovanie cestovných náhrad.


Podmienky pracovnej cesty

Zamestnávateľ sa môže pri určovaní podmienok pracovnej cesty (§ 3 zákona o CN):
  • dohodnúť so zamestnancom na jej prerušení z dôvodov na strane zamestnanca (pred začiatkom výkonu práce a v období po skončení výkonu práce na pracovnej ceste),
  • všeobecne stanoviť jedným rozhodnutím podmienky pracovnej cesty pre viacerých zamestnancov alebo na viacero ciest jedného zamestnanca (t. j.,, už nielen u zamestnancov, ktorým častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, ako to platilo do konca roku 2008).


Stravné

Pre zamestnancov, ktorým častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, bude umožnené v prípade, ak počas jednej pracovnej zmeny v rámci dvoch kalendárnych dní vykonajú viac pracovných ciest, vyplatiť im stravné za celkový čas ich trvania. Podmienkou je, že každá z nich trvá menej ako 5 hodín. Hodiny sa potom spočítajú. Celkový súčet ich trvania musí byť 5 hodín a viac.

Suma stravného sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor (v prospech zamestnanca).
Spresnilo sa krátenie stravného v prípade poskytnutých raňajok na pracovnej ceste na všeobecnú preukázateľnosť tejto skutočnosti (napr. aj vyhlásením zamestnanca).

Krátenie stravného sa nebude realizovať v prípade, ak zamestnanec bude mať na pracovnej ceste bezplatne zabezpečené stravovanie alebo raňajky (preukázateľne poskytnuté v rámci ubytovacích služieb), ale nemohol toto stravovanie využiť z dôvodov, ktoré nezavinil.
Súčasne sa nepo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály