Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pozastavenie prevádzkovania živnosti a nedobytné pohľadávky

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Živnostenský úrad môže na základe podnetu podnikateľa v zmysle § 58 ods. 2 písm. c) zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov pozastaviť prevádzkovanie živnosti na obdobie najmenej 6 mesiacov. Tým nezaniká podnikateľovi právo podnikať, len ho nemôže počas lehoty ustanovenej živnostenským úradom vykonávať.

Živnostenský úrad môže na základe podnetu podnikateľa v zmysle § 58 ods. 2 písm. c) zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „živnostenský zákon“) pozastaviť prevádzkovanie živnosti na obdobie najmenej 6 mesiacov. Tým nezaniká podnikateľovi právo podnikať, len ho nemôže počas lehoty ustanovenej živnostenským úradom vykonávať. Ak by počas tejto lehoty podnikal, išlo by o nedovolené podnikanie. Po uplynutí určenej lehoty podnikateľ môže pokračovať v prevádzkovaní živnosti. Touto možnosťou je rešpektovaný aj ústavný princíp práva, a nie povinnosti podnikať, najčastejšie využívaný podnikateľmi prevádzkujúcimi živnosti, ktoré majú sezónny charakter. K pozastaveniu živnosti dochádza častokrát aj v prípadoch, keď živnostník nastúpi do štátnozamestnaneckého pomeru v štátnej správe. Čo sa týka možnosti pozastavenia živnosti, nedisponuje ňou len živnostenský úrad miestne príslušný podľa bydliska fyzickej osoby (FO) – podnikateľa. Prevádzkovanie živnosti môže pozastaviť aj ten živnostenský úrad, v ktorého územnej pôsobnosti sa nachádza prevádzkareň, v rámci ktorej je vykonávaná živnosť. Pri prerušení prevádzkovania živnosti podľa živnostenského zákona teda nejde o skončenie podnikania alebo inej zárobkovej činnosti.

Účtovno-daňový aspekt pozastavenia prevádzkovania živnosti fyzickej osoby

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) v § 4 ods. 1 okrem iného stanovuje, že FO – účtovná jednotka (ÚJ) vedie účtovníctvo po dobu, počas ktorej podniká alebo vykonáva inú samostatnú zárobkovú činnosť.
Podľa § 16 ods. 6 zákona o účtovníctve platí, že ÚJ, ktorá je FO, uzavrie účtovné knihy vždy:
  1. k poslednému dňu účtovného obdobia, t. j. k 31. 12.,
  2. ku dňu skončenia podnikania alebo inej zárobkovej činnosti,
  3. ku dňu predchádzajúcemu deň účinnosti vyhlásenia konkurzu alebo vyrovnania.
Z § 17 ods. 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) vyplýva, že pozastavenie prevádzkovania živnosti znamená aj skončenie podnikania v prípade, ak nedôjde k obnoveniu podnikania do lehoty na podanie daňového priznania. Z uvedeného dôvodu ÚJ – FO uzatvorí svoje účtovníctvo pri pozastavení živnosti v súlade s § 16 ods. 6 písm. b) zákona o účtovníctve a opatrením MF SR č. 23 586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v znení neskorších predpisov a v súlade s § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve zostaví mimoriadnu účtovnú závierku.
Ak však zo ZDP nevyplýva, že pri pozastavení živnostenského oprávnenia došlo ku skončeniu podnikania, ÚJ neuzavrie svoje účtovné knihy. Obdobie pozastavenia živnostenského oprávnenia bude súčasťou bežného účtovného obdobia.

Úprava základu dane pri pozastavení prevádzkovania živnosti a jeho neobnovení do lehoty na podanie daňového priznania

Vychádzajúc z § 17 ods. 9 ZDP na účely zistenia základu dane FO v zdaňovacom období, v ktorom dochádza ku skončeniu podnikania, za skončenie podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo prenájmu sa pokladá okrem iných skutočností aj prerušenie alebo pozastavenie a neobnovenie podnikania do lehoty na podanie daňového priznania, s výnimkou sezónnych činností. Daňovník účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ), ktoré je považova
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály