Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows) – 3. časť

Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows)

V tejto časti seriálu sa venujeme metóde vykázania peňažných tokov. Ide o postup, akým sa vykážu peňažné toky v jednotlivých činnostiach.

(pokračovanie – 1. časť, 2. časť článku)

Metóda vykázania peňažných tokov je postup, akým sa vykážu peňažné toky v jednotlivých činnostiach.

Základná schéma všeobecného prístupu k použitiu metód vykazovania peňažných tokov je takáto:

Prevádzková činnosť
Investičná činnosť
Finančná činnosť
1. priama metóda
2. nepriama metóda
priama metóda
priama metóda
a)
čistá priama metóda
b)
modifikovaná priama metóda

Podľa opatrenia o účtovnej závierke sa priamou metódou rozumie vykazovanie vhodne zvolených jednotlivých hrubých príjmov a jednotlivých hrubých výdavkov (t. j. nekompenzovaných príjmov a výdavkov) v príslušnej činnosti. V investičnej a finančnej činnosti je možné použiť len priamu metódu vykázania peňažných tokov.

V prevádzkovej činnosti sa účtovná jednotka (ÚJ) môže rozhodnúť, či použije priamu alebo nepriamu metódu vykázania peňažných tokov.

Priama metóda sa môže uplatniť ako:

  1. čistá priama metóda, pri ktorej sa vychádza z vhodne vytvorených analytických účtov k účtom peňažných prostriedkov, alebo ako
  2. modifikovaná priama metóda, pri ktorej sa vychádza z položiek výkazu ziskov a strát, pričom sa upravia tržby z predaja tovaru, náklady na obstaranie predaného tovaru a ďalšie položky výkazu ziskov a strát, ktoré sa týkajú prevádzkovej činnosti ÚJ, o zmenu stavu zásob, pohľadávok z prevádzkových činností a záväzkov z prevádzkových činností, o ostatné nepeňažné položky a o ostatné položky, ktorých peňažné toky sú peňažnými tokmi z investičnej činnosti alebo peňažnými tokmi z finančnej činnosti.

Priama metóda vykázania peňažných tokov z prevádzkovej činnosti má teda dva varianty, ktoré sa odlišujú podľa toho, akým spôsobom získavame vstupné údaje. Znamená to, že pri oboch variantoch priamej metódy sa vykáže príjem alebo výdavok, ale postup, akým sa k nemu dostaneme, je odlišný.

Pri čistej priamej metóde vykazovania peňažných tokov z prevádzkovej činnosti sa údaje získavajú z účtovných prípadov, ktoré sa priamo týkajú pohybu peňažných prostriedkov (príjmy a výdavky). Zabezpečia sa dôslednou analytickou evidenciou k účtom peňažných prostriedkov (211, 213, 221A, 261A). V praxi je možné túto požiadavku zabezpečiť pomocou kódovania účtovných prípadov, ktoré majú dopad na peňažné prostriedky, a tak ich zaradiť už pri vzniku do príslušného riadka prehľadu peňažných tokov. Pre čistú priamu metódu opatrenie o účtovnej závierke nestanovuje žiadne ďalšie požiadavky, z čoho vyplýva, že ÚJ si sama stanoví podrobnosť členenia skupín hrubých príjmov a hrubých výdavkov súvisiacich s predmetom jej podnikania.

Zjednodušene ide o takýto princíp:

 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály