Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zamestnávanie cudzincov na Slovensku a povolenie na pobyt

Rubrika: Právo pre ekonómov

Slovenská republika na základe Zmluvy o pristúpení Slovenskej republiky k Európskej únii a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 391/2004 od 1. 5. 2004 umožňuje prístup občanov všetkých členských štátov Európskej únie na svoj trh práce. Zamestnávanie občanov EÚ na území SR sa od 1. 5. 2004 realizuje podľa ustanovení práva Spoločenstva.


Slovenská republika na základe Zmluvy o pristúpení Slovenskej republiky k Európskej únii a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 391/2004 od 1. 5. 2004 umožňuje prístup občanov všetkých členských štátov Európskej únie na svoj trh práce. Zamestnávanie občanov EÚ na území SR sa od 1. 5. 2004 realizuje podľa ustanovení práva Spoločenstva.
 
Súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) je aj spoločný európsky trh zamestnanosti a trh práce. Ich prostredníctvom majú občania členských štátov EHP možnosť realizovať svoje základné práva, okrem iného aj právo na slobodný pohyb osôb, ktoré zahŕňa aj právo žiť a pracovať v inom členskom štáte.

Pozn.: Členskými štátmi Európskej úniesú: Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Španielsko, Švédsko, Taliansko.

Najdôležitejším zákonom, ktorý upravuje pobyt cudzincov na Slovensku je zákon č. 48/2002 Z. z. o pobyte cudzincov v z. n. p. (ďalej len „zákon o pobyte cudzincov“).
 
Zákon o pobyte cudzincov ustanovuje okrem iného aj podmienky vstupu, pobytu a povolenia na účel zamestnania pre cudzincov na území Slovenskej republiky.

Cudzincom podľa zákona o pobyte cudzincov je každý, kto nie je štátnym občanom Slovenskej republiky.
Vstup cudzinca mladšieho ako 16 rokov, ktorý nie je držiteľom cestovného dokladu, je možný len v sprievode osoby, v ktorej cestovnom doklade je zapísaný, ak táto osoba podlieha vízovej povinnosti, cudzinec mladší ako 16 rokov musí byť zapísaný vo víze. Rodinný príslušník občana členského štátu Európskej únie, iného zmluvného štátu Dohody o Európskom hospodárskom priestore a Švajčiarskej konfederácie je pri vstupe oslobodený od vízovej povinnosti, ak sa preukáže platným dokladom o pobyte, v ktorom je uvedené, že ide o rodinného príslušníka občana Európskeho hospodárskeho priestoru.

Občanovi Európskeho hospodárskeho priestoru a jeho rodinnému príslušníkovi môže policajt odoprieť vstup iba v prípade, ak:
  • je nežiaducou osobou,
  • existuje dôvodné podozrenie, že ohrozí bezpečnosť štátu, verejný poriadok, alebo je to potrebné na ochranu verejného zdravia alebo
  • sa nemôže preukázať cestovným dokladom alebo nemá vízum, ak sa vyžaduje.
Cudzincovi, ktorý počas hraničnej kontroly požiadal o udelenie azylu alebo o poskytnutie doplnkovej ochrany na území Slovenskej republiky, ktorému bola poskytnutá doplnková ochrana na území Slovenskej republiky, ktorý požiadal o poskytnutie dočasného útočiska na území Slovenskej republiky, ktorému bolo poskytnuté dočasné útočisko na území Slovenskej republiky alebo ktorému bol vydaný cestovný doklad cudzinca podľa § 48 zákona o pobyte cudzincov a ktorý má povolený pobyt v Slovenskej republike, nemožno odoprieť vstup.

Žiadosť o udelenie víza si cudzinec podá na diplomatickej misii alebo konzulárnom úrade Slovenskej republiky v zahraničí. K žiadosti je povinný predložiť cestovný doklad, a fotografiu 3 x 3,5 cm a na požiadanie tiež:
  • doklad potvrdzujúci účel pobytu,
  • finančné zabezpečenie pobytu,
  • zabezpečenie prostriedkov na vycestovanie,
  • doklad o zdravotnom poistení na úhradu nákladov spojených s poskytovaním zdravotnej starostlivosti cudzincovi na území Slovenskej republiky,
  • musí sa dostaviť na pohovor.


Druhy víz

Štáty Schengenského priestoru rozoznávajú tieto druhy víz:
  • Letiskové tranzitné vízum, ktoréoprávňuje cudzincov, od ktorých sa vyžaduje takéto vízum, prejsť cez medzinárodný tranzitný priestor letísk bez toho, aby skutočne vstúpili na štátne územie dotknutého štátu počas prestávky alebo prestupu medzi dvoma časťami medzinárodného letu.
  • Tranzitné vízum oprávňuje cudzincov, ktorí cestujú z tretieho štátu do iného tretieho štátu, prejsť cez územia všetkých zmluvných strán. Tranzitné vízum oprávňuje jeho držiteľa na jeden, dva alebo výnimočne na niekoľko prejazdov za predpokladu, že žiaden tranzit nebude trvať dlhšie ako päť dní.
  • Krátkodobé vízum oprávňuje cudzincov, ktorí žiadajú o vstup na územie Schengenského priestoru z iných dôvodov ako imigrácia, aby vykonali nepretržitú návštevu alebo niekoľko návštev v trvaní najviac tri mesiace v každom polroku od dátumu prvého vstupu. Takéto vízum môže byť spravidla vydané na jeden alebo niekoľko vstupov.

Pozn.:V prípade určitých cudzincov, ktorí potrebujú často cestovať do jedného alebo niekoľkých štátov Schengenu, napr. kvôli podnikateľskej činnosti, je možné vydať krátkodobé víza na niekoľko návštev za predpokladu, že celková dĺžka týchto návštev neprekročí tri mesiace za každý polrok. Takéto vízum na viac vstupov môže mať platnosť jeden rok a vo výnimočných prípadoch na viac ako jeden rok pre určité kategórie osôb.

  • Dlhodobé vízum: oprávňuje cudzinca na vstup a pobyt na viac ako 3 mesiace v jednom polroku, ak je to potrebné na plnenie záväzkov Slovenskej republiky vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv alebo ak je to v záujme SR.
Tranzitné vízum a krátkodobé vízum môžu byť udelené ako skupinové vízum alebo vízum s obmedzenou územnou platnosťou.
 
Skupinové vízum
Ide o tranzitné vízum alebo krátkodobé vízum obmedzené najviac na tridsať dní, ktoré môže byť udelené do skupinového pasu, vydaného skupine cudzincov vytvorenej predtým, ako sa rozhodla vycestovať za predpokladu, že členovia tejto skupiny vstúpia na územie, budú sa tam zdržiavať a opustia územie ako skupina. Skupinové víza môžu byť vydané skupinám tvoriacim 5 až 50 ľudí. Osoba poverená vedením skupiny má individuálny pas a keď je to potrebné, aj individuálne vízum.
 
Vízum s obmedzenou územnou platnosťou
Je udelené vo výnimočných prípadoch do pasu, cestovného dokladu alebo iného dokladu oprávňujúceho jeho držiteľa prekročiť hranicu, keď je pobyt povolený iba na štátne územie jednej alebo niekoľkých krajín Schengenského priestoru za predpokladu, že vstup ako aj výstup sa uskutoční cez územie krajiny alebo vopred určených krajín.
 
Diplomatická misia alebo konzulárny úrad Slovenskej republiky v zahraničí môže udeliť vízum len so súhlasom ministerstva vnútra, ktorým je zastupiteľský úrad pri rozhodovaní viazaný. Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo zahraničných vecí SR sa môžu dohodnúť, v ktorých prípadoch môže zastupiteľský úrad udeliť vízum, aj bez súhlasu Ministerstva vnútra SR.

Zastupiteľský úrad rozhodne o žiadosti o udelenie víza do 30 dní od jej prijatia. Vízum sa udeľuje do cestovného pasu vo forme nálepky.
 
Na udelenie víza nie je právny nárok a dôvod prípadného neudelenia víza sa cudzincovi neoznamuje, to však neplatí, ak ide o udelenie víza rodinnému príslušníkovi občana EHP a o udelenie víza s obmedzenou územnou platnosťou cudzincovi, ktorý je rodinným príslušníkom azylanta.


Povolenie na pobyt


Pobyt cudzincov na území SR môže byť:
  1. prechodný, viazaný na konkrétny účel a obmedzený dobou, počas ktorej tento účel trvá (podnikanie, zamestnanie, štúdium, činnosť podľa osobitných programov na výskumnú, vedeckú, lektorskú činnosť a pod. a zlúčenia rodiny),
  2. trvalý, (prvýkrát na päť rokov – „prvé povolenie“, po uplynutí piatich rokov povolenie na trvalý pobyt na neobmedzený čas – „ďalšie povolenie“),
  3. tolerovaný, ktorý udelí policajný útvar na žiadosť cudzinca najviac na 180 dní, v závislosti od dôvodu na jeho udelenie.
Pokiaľ sa cudzincovi s povolením na pobyt v Slovenskej republike narodí dieťa, môže preň do 90 dní požiadať o udelenie povolenia na pobyt rovnakého druhu.

Povolenie na prechodný pobyt
Oprávňuje cudzinca zdržiavať sa na území Slovenskej republiky a na cesty do zahraničia a naspäť na územie Slovenskej republiky v čase, na aký bolo policajným útvarom udelené povolenie na prechodný pobyt, toto povolenie sa nevyžaduje u cudzinca, ktorému bolo priznané postavenie zahraničného Slováka. Policajný útvar môže na žiadosť cudzinca udeliť povolenie na prechodný pobyt na čas potrebný na dosiahnutie jeho účelu, najviac však na dva roky, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak ide o cudzinca s pobytom v EHP, ktorý zodpovedá dlhodobému pobytu, policajný útvar na jeho žiadosť udelí povolenie na prechodný pobyt po splnení podmienok ustanovených týmto zákonom na čas potrebný na dosiahnutie jeho účelu, najviac na päť rokov.

Povolenie na prechodný pobyt môže policajný útvar udeliť cudzincovi okrem iného aj na účel zamestnania.
 
Podľa § 20 zákona o pobyte cudzincov, povolenie na prechodný pobyt na účel zamestnania môže policajný útvar udeliť cudzincovi na základe povolenia na zamestnanie, to nepl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály