Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Súvzťažnosti v podvojnom účtovníctve (III.)

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V tejto časti seriálu účtujeme súvzťažnosti z pohľadu dlhodobého hmotného majetku.


Dlhodobý hmotný majetok

Dlhodobý hmotný majetok (DHM) predstavuje zložky majetku v členení na odpisovaný a neodpisovaný majetok takto:
 
1. Odpisovaný hmotný majetok:
  1. stavby, byty a nebytové priestory,
  2. samostatné hnuteľné veci, s výnimkou umeleckých diel, zbierok, predmetov z drahých kovov a súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení vyššom, ako je suma ustanovená v ust. § 22 ods. 2 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), t. č. 30 000 Sk,
  3. pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky,
  4. základné stádo a ťažné zvieratá bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu,
  5. otvárky nových lomov, pieskovní a hlinísk,
  6. technická rekultivácia a technické zhodnotenie, ak nie sú súčasťou obstarávacej ceny DHM; súčasťou technickej rekultivácie môžu byť len stavby, napr. komunikácie, ktoré svojím charakterom, účelom a rozsahom slúžia na vykonanie technickej rekultivácie, pričom táto nie je DHM, ak tak ustanovuje osobitný predpis [zákon č. 44/1988 Zb. o ochrane a využití nerastného bohatstva (banský zákon) v z. n. p., zákon č. 223/2001 Z. z. o odpadoch v z. n. p.].
     
2. Neodpisovaný hmotný majetok:
  1. pozemky,
  2. umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov.
 
Samostatné hnuteľné veci, ktorých ocenenie sa rovná sume podľa ZDP (30 000 Sk), alebo je nižšie, možno zaradiť do DHM, ak doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok. O takomto hmotnom majetku, ktorý nebol zaradený do DHM, sa účtuje ako o zásobách.
 
Na príslušnom účte DHM sa účtuje aj príslušenstvo, napríklad prídavné alebo výmenné zariadenia, ktoré sú súčasťou jeho ocenenia a evidencie. Príslušenstvo je súčasťou dodávky hlavnej veci alebo sa dodatočne priradí k hlavnej veci a zvýši jej obstarávaciu cenu, vrátane montáže a ďalších nákladov spojených s obstaraním príslušenstva. Pojem príslušenstvo je vymedzený v § 121 ods. 1 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého sú príslušenstvom tie veci, ktoré patria vlastníkovi hlavnej veci a sú ním určené na to, aby sa s hlavnou vecou trvale užívali. V zmysle tohto ustanovenia musia byť splnené dve podmienky:
  • vlastník príslušenstva musí byť aj vlastníkom hlavnej veci,
  • vlastník hlavnej veci určí trvalé užívanie príslušenstva s hlavnou vecou (podmienka trvalého užívania nie je splnená, ak sa príslušný predmet používa aj s inými vecami a vtedy nejde o príslušenstvo, ale o samostatnú hnuteľnú vec).
Podľa rámcovej účtovej osnovy DHM – odpisovaný sa účtuje do účtovej skupiny (ÚS) 02, v ktorej sú zaradené tieto účty:
  • 021 – Stavby
  • 022 – Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí
  • 025 – Pestovateľské celky trvalých porastov
  • 026 – Základné stádo a ťažné zvieratá
  • 029 – Ostatný dlhodobý hmotný majetok.
Podľa rámcovej účtovej osnovy DHM – – neodpisovaný sa účtuje do ÚS 03, v ktorej sú zaradené tieto účty:
  • 031 – Pozemky
  • 032 – Umelecké diela a zbierky.
Účtovné jednotky (ÚJ) v súlade s § 3 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) môžu doplniť do svojho účtovného rozvrhu syntetické účty aj nad rozsah rámcovej účtovej osnovy, ktoré budú nadväzovať na ekonomický obsah príslušnej ÚS, pričom k vytvorenému syntetickému účtu sa priradí trojmiestny číselný znak a slovné označenie.
 

Účet 021 – Stavby

Na účte 021 sa účtujú stavby bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu a bez ohľadu na ich stavebno-technické vyhotovenie (budovy, veže, studne, komunikácie, tunely, mosty, oplotenia a pod.), ich účel (na bývanie, pre výrobu, na skladovanie, pre dopravu, rozvod energií, na rekreáciu) a čas trvania (trvalé, dočasné). Postupy účtovania v PÚ nedefinujú pojem „stavba“, odvolávajú sa na zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. a na opatrenie ŠÚ SR č. 128/2000 Z. z., ktorým sa vyhlasuje Klasifikácia stavieb.

Stavebný zákon v § 43 pod pojmom stavba rozumie stavebnú konštrukciu postavenú stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou, alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Podľa stavebno-technického vyhotovenia a účelu sa stavby členia na pozemné stavby a inžinierske stavby.
 
Podľa § 22 ods. 2 ZDP budovy a stavby bez ohľadu na vstupnú cenu sú vždy považované za hmotný majetok odpisovaný podľa ZDP, s výnimkou prevádzkových banských diel, drobných stavieb na lesnej pôde slúžiacich na zabezpečovanie lesnej výroby a poľovníctva a oplotení slúžiacich na zabezpečovanie lesnej výroby a poľovníctva.
 
Súčasťou stavby je všetko, čo k nej patrí podľa jej charakteru a projektovej dokumentácie a zabezpečuje jej prevádzkovú funkciu alebo účel, na ktorý bola zhotovená. Ako súčasť stavby sa účtujú aj zariadenia tvoriace technické vybavenie stavby zabezpečujúce jej prevádzkovú funkciu alebo účel, na ktorý bola zhotovená. Súčasťou stavby sú tieto zariadenia odo dňa ich pevného zabudovania do nej. Naopak, súčasťou budov a stavieb nie sú výrobné zariadenia, zariadenia a predmety slúžiace na vykonávanie služieb, účelové predmety a iné zariadenia, ktoré s budovou alebo so stavbou netvoria jeden funkčný celok, aj keď sú s ňou pevne spojené. Považujú sa za samostatné hnuteľné veci, ktoré sa aj samostatne odpisujú. To znamená, že všetky výrobné zariadenia voľne umiestnené v stavbách alebo aj pevne spojené so stavbou, ktoré slúžia na zabezpečenie technologického procesu, sú samostatnými technologickými zariadeniami evidovanými a odpisovanými oddelene od stavieb.
 
Súčasťou stavby je aj vykonané technické zhodnotenie prevyšujúce pri jednotlivom hmotnom majetku sumu 30 000 Sk v úhrne za zdaňovacie obdobie. Technickým zhodnotením sa rozumejú výdavky na nadstavby (zmeny, ktorými sa stavby zvyšujú), prístavby (zmeny, ktorými sa stavby pôdorysne rozširujú a sú navzájom prevádzkovo spojené s doterajšou stavbou), stavebné úpravy (zmeny, pri ktorých sa zachováva vonkajšie pôdorysné aj výškové ohraničenie stavby napr. prestavby, vstavby, podstatné zmeny vnútorného zariadenia, podstatné zmeny vzhľadu stavby), rekonštrukcie (zásahy, v dôsledku ktorých sa mení účel využitia, dochádza ku kvalitatívnej zmene výkonnosti alebo technických parametrov) a modernizácie (rozšírenie vybavenosti alebo použiteľnosti majetku o také súčasti, ktoré pôvodný majetok neobsahoval, a pritom ide o neoddeliteľnú súčasť majetku).
 
V súvislosti s účtovaním stavieb je nevyhnutné pripomenúť § 2 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ, ktorý osobitne definuje deň uskutočnenia účtovného prípadu pri nehnuteľnostiach. Platí, že pri nehnuteľnostiach obstaraných na základe zmluvy, pri ktorých sa vlastníctvo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností a do nadobudnutia vlastníctva nehnuteľnosť nadobúdateľ užíva, dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň prevzatia nehnuteľnosti nadobúdateľom, u prevádzajúceho je to deň odovzdania nehnuteľnosti. 
 
P. č.
Účtovný prípad
MD
D
1 Obstaranie stavieb kúpou:
a) Poskytnutý preddavok na nákup stavby
052
211, 221, 231, 461
b) Došlá faktúra od dodávateľa za nákup stavby:
    – cena obstarania
042
 
    – DPH
343
 
    – celková suma faktúry
 
321
c) Zúčtovanie poskytnutého preddavku
321
052
d) Došlá faktúra za externé náklady súvisiace s obstaraním stavby:
    – cena služby
042
 
    – DPH
343
 
    – celková fakturovaná suma
 
321
e) Protokol o zaradení stavby do používania v obstarávacej cene
021
042
2 Bezplatne nadobudnutá stavba od spoločníkov nezvyšujúca základné imanie:
    – prevzatie v reprodukčnej obstarávacej cene
042
413
    – prevod do užívania
021
042
3   Bezplatne nadobudnutá stavba darovaním:
    – prevzatie v reprodukčnej obstarávacej cene
042
384
    – prevod do užívania
021
042
    – rozpúšťanie účtu časového rozlíšenia alikvotne s účtovanými odpismi
384
648
 4
 Obstaranie stavby preradením z osobného užívania do podnikania
021
491
 5
Novozistená stavba – prebytok pri inventarizácii (v účtovníctve zatiaľ nezachytený, ocenený v reprodukčnej obstarávacej cene)

021

081
6 Obstaranie stavby vo vlastnej réžii:
a) Dodávateľská faktúra na externé náklady súvisiace s prípravou a zabezpečením výstavby
042
321
b) Stavebné práce vykonané vo vlastnej réžii
521, 522, 524, ...
311, 366, 336, ...
c) Spotreba materiálu
042
112
d) Aktivácia stavebných prác vykonaných vo vlastnej réžii
042
624
e) Ďalšie náklady súvisiace s výstavbou (náhrady, odvody za odňatie pôdy)
042
379
f) Náklady na pripojenie stavby k dodávke elektriny, vody, plynu, tepla, vody
042
321
g) Zaradenie budovy do používania
021
042
7 Technické zhodnotenie stavby:
a) Vykonané vo vlastnej réžii
042
624
b) Vykonané dodávateľským spôsobom
042
321
c) Zaradenie dokončeného technického zhodnotenia do používania (ak sa technickým zhodnotením zvyšuje obstarávacia cena)

021

042
 8
Splatenie nepeňažného vkladu spoločníka do základného imania obchodnej spoločnosti stavbou
021
353
9 Vyradenie stavby likvidáciou:
a) Vyradenie úplne odpísaného DHM
081
021
b) Vyradenie úplne neodpísaného DHM
    – zúčtovanie zostatkovej ceny
551
081
    – vyradenie z evidencie
081
021
10 Likvidácia stavby v dôsledku vlastnej novej stavby:
 a) Vyradenie z evidencie majetku
081
021
 b) Zúčtovanie zostatkovej ceny
042
081
11 Vyradenie ešte neodpísanej stavby v dôsledku predaja:
 a) Zúčtovanie zostatkovej ceny
541
081
 b) Vyradenie z evidencie majetku
081
021
 c) Odberateľská faktúra (predajná cena)
311, 315, 378
641
12 Vyradenie úplne odpísanej stavby v dôsledku predaja:
 a) Vyradenie z evidencie majetku
081
021
 b) Odberateľská faktúra (predajná cena)
311, 315, 378
641
13 Vyradenie nedokončenej stavby v dôsledku predaja:
 a) Zúčtovanie úbytku
541
042
 b) Odberateľská faktúra (predajná cena)
311, 315, 378
641
14 Vyradenie ešte neodpísanej stavby v dôsledku darovania:
 a) Zúčtovanie zostatkovej ceny
543
081
 b) Vyradenie z evidencie
081
021
15
 Vyradenie úplne odpísanej stavby v dôsledku darovania
081
021
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály