Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Náklady na obstaranie dlhodobého hmotného majetku

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Pri obstaraní dlhodobého majetku účtovné jednotky sa často stretávajú s problémom, ktoré náklady súvisiace s obstaraním majetku musia zahrnúť do obstarávacej ceny a ktoré nemusia.

Podnikateľské účtovné jednotky sú povinné viesť účtovníctvo podľa opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ").

Obstaranie dlhodobého hmotného majetku sa účtuje na účte
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
do času uvedenia dlhodobého majetku do užívania vrátane nákladov súvisiacich s jeho obstaraním.
Po uvedení majetku do užívania sa dlhodobý hmotný majetok z účtu
042
preúčtuje na príslušný účet dlhodobého hmotného majetku, napr., ak ide o budovy a stavby na účet
021 - Stavby
, ak ide o stroje, motorové vozidlá na účet
022 - Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí
.
Uvedenie majetku do užívania
Podľa § 33 ods. 1 Postupov účtovania, uvedením majetku do užívania
sa rozumie zabezpečenie všetkých technických funkcií tohto majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov,
napríklad zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon"), zákona č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v z. n. p., zákona č. 106/2018 Z.z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke"), zákona č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Z uvedených noriem vyberáme stavebný zákon a zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.
Stavebný zákon
Podľa § 76 stavebného zákona dokončenú stavbu, prípadne jej časť spôsobilú na samostatné užívanie alebo tú časť stavby, na ktorej sa vykonala zmena alebo udržiavacie práce, pokiaľ tieto stavby vyžadovali stavebné povolenie, možno užívať len na základe kolaudačného rozhodnutia. To znamená, že stavbu, na ktorú bolo vydané stavebné povolenie možno uviesť do užívania až po vydaní kolaudačného rozhodnutia (právoplatné rozhodnutie).
Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke
Pridelenie evidenčných čísiel vozidla upravuje zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Podľa tohto zákona a zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o cestnej premávke") je možné na cestách používať vozidla aj s tzv. prenosnou značkou (zvláštnym evidenčným číslom). Potom pri kúpe, ak sa stane účtovná jednotka vlastníkom (zaplatením a prevzatím veci) a vozidlo má tzv. prenosnú značku, týmto dňom môže účtovná jednotka vozidlo zaradiť do užívania a zaúčtovať na účet
022
(MD
022
, D
042
). Následný poplatok za pridelenie "riadneho" evidenčného čísla (teda už po zaradení vozidla do užívania) účtuje do nákladov na účet
538 - Ostatné dane a poplatky.
Zaradenie majetku začatím používania alebo až po kolaudácii
V praxi sa často vyskytujú otázky, či je správny postup, ak sa budova zaradí do majetku (účtovný zápis MD
021
, D
042
) začatím používania alebo až po kolaudácii. Právny predpis v tomto prípade neakceptuje možnosť používania nehnuteľnosti v rozpore s osobitnými predpismi, teda bez odsúhlasenia spôsobilosti nehnuteľnosti z hľadiska stavebného zákona, požiarnych, elektrifikačných a iných predpisov, zaradenie je možné až po kolaudácii, ktorá preukazuje zabezpečenie všetkých technických funkcií majetku potrebných na jeho užívanie.
Na druhej strane ale
moment začatia skutočného užívania
Postupy účtovania v PÚakceptujú pred nadobudnutím vlastníctva v prípade obstarania nehnuteľnosti (napríklad kúpou), ak ide o dlhodobý nehnuteľný majetok obstaraný na základe zmluvy, pri ktorej sa vlastnícke právo alebo právo správy nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností, ak
do nadobudnutia vlastníckeho práva alebo práva správy účtovná jednotka nehnuteľnosť užíva.
Zaradenie do majetku účtovnej jednotky (MD
021
, D
042
) sa uskutoční
prevzatím nehnuteľnosti do užívania,
o čom je potrebné vyhotoviť zápis. Zápis sa po doplnení náležitostí podľa § 10 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon účtovníctve") stáva účtovným dokladom, na základe ktorého sa vykoná uvedený účtovný zápis. Postupy účtovania v PÚ v tomto prípade vychádzajú zo stavu, že (kupovaná) nehnuteľnosť má zabezpečené technické funkcie potrebné na jej užívanie.
Na uvedené nadväzuje aj ustanovenie § 2 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ, podľa ktorého pri nehnuteľnostiach obstaraných na základe zmluvy, pri ktorých sa vlastníctvo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností a do nadobudnutia vlastníctva nadobúdateľ nehnuteľnosť užíva,
dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň prevzatia nehnuteľnosti nadobúdateľom, u prevádzajúceho je dňom uskutočnenia účtovného prípadu deň odovzdania nehnuteľnosti.
Ak nebude vklad do katastra nehnuteľností povolený, účtovné zápisy sa zrušia. V praxi sa vyskytovali prípady, keď zmluva o kúpe nehnuteľnosti, na základe ktorej bol podaný návrh na zápis do katastra nehnuteľností, bola vyhlásená za neplatnú, alebo návrh na zápis predávajúci vzal späť. Teda, ak vklad do katastra nehnuteľností nebol povolený, v účtovníctve sa vykoná storno všetkých účtovných zápisov súvisiacich s obstaraním nehnuteľnosti, ku ktorému právne nedošlo.
Zhrnutie
Účtovná jednotka účtuje v majetku o nehnuteľnostiach (účtová trieda
0 - Dlhodobý majetok
), a to od:
-
kolaudácie (ak je nehnuteľnosť vo vlastníctve účtovnej jednotky, obstarávaná vo vlastnej réžii),
-
momentu začatia skutočného užívania (ak je nehnuteľnosť po kolaudácii, kupujúci ju užíva, ale vlastníctvo na kupujúceho prejde až zápisom do katastra nehnuteľností).
______________________________
Neprehliadnite!
Na otázku o
prevode vlastníctva až po úplnom zaplatení kúpnej ceny,
ktorá je zohľadnená v ustanovení § 32 ods. 2 písm. a) Postupo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály