Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odložená daň z príjmov po zavedení eura

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Výpočet odloženej dane z príjmov je jednou z uzávierkových prác, ktorou sa musí podnikateľská účtovná jednotka zaoberať pred jej zaúčtovaním a vykázaním v účtovnej závierke. Po zavedení eura sa všetky skutočnosti, teda aj odložená daň z príjmov, účtujú a vykazujú v mene euro. Jednoduchý návod ako postupovať ponúka príspevok autorky.

Výpočet odloženej dane z príjmov je jednou z uzávierkových prác, ktorou sa musí podnikateľská účtovná jednotka zaoberať pred jej zaúčtovaním a vykázaním v účtovnej závierke. Po zavedení eura sa všetky skutočnosti, teda aj odložená daň z príjmov, účtujú a vykazujú v mene euro. Pracovný materiál „Informácie v súvislosti s prechodom zo slovenskej meny na menu euro na účely daní, poplatkov, colné účely a účtovníctva”, v ktorom sú v časti IX. Účtovníctvo podrobne vysvetlené jednotlivé okruhy problémov súvisiace s účtovníctvom pri prechode na euro (je zverejnený na www.finance.gov.sk), sa o odloženej dani z príjmov nezmieňuje. Cieľom príspevku je stručne zhrnúť problematiku odloženej dane z príjmov po zavedení eura pri zostavovaní účtovnej závierky podnikateľskej účtovnej jednotky za účtovné obdobie končiace po 1. januári 2009.

K 31. 12. 2008 zostavovala každá účtovná jednotka účtovnú závierku v slovenských korunách. Odložený daňový záväzok a odložená daňová pohľadávka nemohli byť k 31. 12. 2008 ocenené v cudzej mene, preto sa na konečný zostatok účtu 481 – Odložený daňový záväzok a odložená daňová pohľadávka k tomuto dátumu nevzťahovali žiadne povinnosti súvisiace s prepočtom cudzej meny na Sk. K 1. 1. 2009 účtovné jednotky prepočítali konečné zostatky jednotlivých analytických účtov (t. j. účtov hlavnej knihy) k účtu 481 na menu euro konverzným kurzom. Prepočítané sumy sa zaokrúhlili na najbližší eurocent a zaúčtovali ako začiatočné stavy podvojnými zápismi súvzťažne s účtom 701 – Začiatočný účet súvahový. Súčet začiatočných stavov analytických účtov k účtu 481 tvorí hodnotu začiatočného stavu syntetického účtu 481.

Pri vytváraní analytických účtov k syntetickému účtu 481 sa musia zohľadniť napríklad tieto skutočnosti:

  • Či je účtovná jednotka daňovník ako celok a platí daň z príjmov jednému daňovému úradu, alebo má viac zložiek (napr. organizačných, ktoré sú samostatnými daňovníkmi). Odložená daňová pohľadávka a odložený daňový záväzok sa vykazujú samostatne, preto musia byť pre ne vytvorené samostatné analytické účty; ak sa vzťahujú na odloženú daň z príjmov toho istého daňovníka a ide o ten istý daňový úrad, môže sa vykázať len výsledný zostatok účtu 481.
  • Či sa odložená daň z príjmov účtuje výsledkovo (t. j. s dopadom na výsledok hospodárenia), súvahovo (t. j. s dopadom na vlastné imanie) alebo so súvzťažným zápisom na účet 015 – Goodwill (pri vklade podniku alebo jeho časti).
  • Či sa odložená daň z príjmov vzťahuje na výsledok hospodárenia z bežnej činnosti alebo na výsledok hospodárenia z mimoriadnej činnosti.
  • Či účtovná jednotka v bežnom účtovnom období účtuje o odloženej dani z príjmov prvýkrát alebo už účtovala o odloženej dani z príjmov v predchádzajúcich účtovných obdobiach.

Príklad č. 1:
Účtovná jednotka je daňovníkom ako celok a platí daň z príjmov jednému daňovému úradu. O odloženej dani z príjmov účtovala aj v účtovných obdobiach kalendárny rok 2006 a 2007. K 31. 12. 2008 účtovala na podklade interného účtovného dokladu, ku ktorému priložila výpočet odloženej dane z príjmov, tieto účtovné prípady:

 
P. č.
Text
Sk
MD
D
1.
Odložená daň z príjmov vzťahujúca sa na účtovné prípady účtované ako náklad alebo výnos z bežnej činnosti
 
12 000
 
592
 
481.1
2.
Odložená daň z príjmov vzťahujúca sa na účtovné prípady účtované na účty vlastného imania
 
7 000
 
481.2
 
414
Legenda: 592 – Odložená daň z príjmov z bežnej činnosti, 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov.

Vybrané účty hlavnej knihy k 31. 12. 2008 (v Sk):

Účet
Začiatočné stavy
Obraty
Konečné zostatky
MD
D
MD
D
MD
D
481 – Odložený daňový záväzok a odložená daňová pohľadávka
 
13 000
7 000
12 000
 
18 000
481.1 – Odložená daň účtovaná výsledkovo
 
13 000
 
12 000
 
25 000
481.2 – Odložená daň účtovaná súvahovo
 
 
7 000
 
7 000
 

Zaúčtovanie konečných zostatkov vybraných účtov (prevod konečných zostatkov na účet 702 – Konečný účet súvahový) na podklade interného účtovného dokladu:

P. č.
Text
Sk
MD
D
1.
Zaúčtovanie konečného zostatku analytického účtu 481.1 – Odložená daň účtovaná výsledkovo
 
25 000
 
481.1
 
702
2.
Zaúčtovanie konečného zostatku analytického účtu 481.2 – Odložená daň účtovaná súvahovo
 
7 000
 
702
 
481.2

Prepočet

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály