Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Náklady na výskum a vývoj

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Výskumom sa rozumie pôvodné a plánované zisťovanie, vykonávané s cieľom získať nové vedecké poznatky alebo technické poznatky. Náklady na výskum sa do dlhodobého nehmotného majetku neaktivujú, zostanú zúčtované v nákladoch v tých účtovných obdobiach, v ktorých vznikli.


Rozdiel medzi výskumom a vývojom

Výskumom sa rozumie pôvodné a plánované zisťovanie, vykonávané s cieľom získať nové vedecké poznatky alebo technické poznatky. Náklady na výskum sa do dlhodobého nehmotného majetku neaktivujú, zostanú zúčtované v nákladoch v tých účtovných obdobiach, v ktorých vznikli.
 
Ako výskum sa účtujú náklady na:
a) činnosti zamerané na získanie nových poznatkov,
b) skúmanie, zhotovenie a konečný výber aplikácií zo záverov výskumu alebo iných poznatkov,
c) hľadanie alternatívnych materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb,
d) formuláciu, dizajn, hodnotenie a konečný výber možných alternatív nových alebo zlepšených materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb.
 
Vývojom sa rozumie aplikácia zistení výskumu alebo iných znalostí na plánovanie alebo návrh výroby nových alebo významne zlepšených materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb pred začatím ich výroby alebo používania.
 
Ako vývoj sa účtuje najmä:
a) dizajn,
b) zhotovenie a testovanie prototypov a modelov,
c) zhotovenie nástrojov, šablón, foriem a čipov využívaním novej technológie,
d) zhotovenie a činnosť skúšobnej prevádzky, ktorá nie je v etape ekonomickej realizovateľnosti výroby,
e) zhotovenie a prevádzka vybranej alternatívy pre nové alebo zlepšené materiály, zariadenia, výrobky, procesy, systémy alebo služby.
 

Účtovanie výskumu a vývoja

Účtovanie nákladov na výskum a vývoj vyplýva z ustanovenia § 37 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).
 
Výsledky vykonaných vývojových prác sa účtujú na účte 012 – Aktivované náklady na vývoj, ak sú:
 
a) kúpené samostatne a nie sú súčasťou dodávky iného dlhodobého majetku a jeho ocenenia,
 
b) vytvorené vlastnou činnosťou s cieľom obchodovania s nimi, pričom však nesmie ísť o zákazku (náklady na zákazku sa účtujú ako nedokončená výroba) alebo súčasť dodávky dlhodobého majetku,
 
c) vytvorené vlastnou činnosťou pre potreby účtovnej jednotky.
 
Dlhodobý nehmotný majetok vytvorený vlastným vývojom alebo v priebehu jeho vývoja sa aktivuje na účte 012 – Aktivované náklady na vývoj  iba vtedy, ak je možné preukázať:
  • možnosť jeho technického dokončenia tak, že ho bude možné používať alebo predať,
  • zámer jeho dokončenia, používania alebo predaja,
  • schopnosť jeho používania účtovnou jednotkou alebo schopnosť jeho predaja,
  • spôsob vytvárania budúcich ekonomických úžitkov a existenciu trhu pre výstupy dlhodobého nehmotného majetku alebo pre dlhodobý nehmotný majetok sám o sebe, alebo ak bude používaný vo vnútri účtovnej jednotky, musí sa preukázať jeho použiteľnosť,
  • dostupnosť zodpovedajúcich technických, finančných a ostatných zdrojov pre dokončenie vývoja, jeho použite alebo predaj,
  • spoľahlivé ocenenie nákladov súvisiacich s jeho obstaraním v priebehu vývoja.
Náklady na vývoj sa nebudú aktivovať, ak nebudú splnené vyššie uvedené podmienky. Teda ak nedôjde k ich aktivácii, zostanú zaúčtované na príslušných nákladových účtoch.
 
Náklady na vývoj sa nebudú aktivovať ani v prípade, ak ich suma neprevýši sumu, u ktorej je pravdepodobné, že sa získa z budúcich ekonomických úžitkov po odpočítaní ďalších nákladov vývoja, predaja a administratívnych nákladov, ktoré sa týkajú priamo marketingu výrobkov alebo procesov.
 
Ako vyplýva z náplne účtu podľa § 37 Postupov účtovania v PÚ, na účte 012 sa náklady na vývoj účtujú, ak ide o výsledky vykonaných vývojových prác nadobudnuté kúpou alebo vytvorené vlastnou činnosťou, ak ich ocenenie je vyššie ako 50 000 Sk v jednotlivom prípade a doba použiteľnosti je dlhšia ako 1 rok a zároveň, ak účtovná jednotka splnila všetky vyššie uvedené podmienky pre aktiváciu.
 
V prípade, že ocenenie nepresahuje sumu 50 000 Sk, účtovná jednotka môže rozhodnúť, či takýto majetok bude považovať za dlhodobý nehmotný majetok alebo ho pri obstaraní kúpou zaúčtuje do nákladov (účet 518 – Ostatné služby), resp. pri vytvorení vo vlastnej činnosti ponechá vynaložené náklady na jednotlivých účtoch v účtovej triede 5 –    Náklady, bez ich aktivácie na účet 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku.

Účtovanie nákladov na vývoj, ak sú vývojové práce kúpené samostatne

Výsledky vývojových prác kúpené samostatne, ak nie sú súčasťou dodávky iného dlhodobého majetku a jeho ocenenia, sa účtujú na ťarchu účtu 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku a súvzťažne v prospech účtu 321 – Dodávatelia. Podľa § 13 ods. 2 a 3 Postupov účtovania v PÚ nehmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná sume 50 000 Sk alebo je nižšie, možno zaradiť do dlhodobého nehmotného majetku, ak doba použiteľnosti tohto majetku je dlhšia ako jeden rok.
 
Ak takýto majetok nebol zaradený do dlhodobého nehmotného majetku, účtuje sa na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby.
P. č.
Účtovný prípad
MD
D
1.
V prípade, ak suma nákladov na vývoj prevyšuje sumu 50 000 Sk:
a) dodávateľská faktúra
041, 343
321
b) zaradenie do dlhodobého nehmotného majetku
041
2.

V prípade, ak suma nákladov na vývoj bude menšia ako 50 000 Sk:
a) dodávateľská faktúra
518, 343
321
 

Účtovanie nákladov na vývoj pri vývojo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály