Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH uvedená na faktúre neodôvodnene

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal viacero rozsudkov týkajúcich sa DPH uvedenej na faktúre neodôvodnene. V tomto vydaní prinášame prehľad niektorých rozsudkov, ktoré sa zaoberajú otázkou práva na odpočítanie alebo vrátenie neodôvodnene fakturovanej DPH, ako aj možnosti jej opravy.

V zmysle § 69 ods. 5 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), prostredníctvom ktorého je do zákona o DPH transponované ustanovenie článku 203 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“), je každá osoba, ktorá uvedie vo faktúre alebo v inom doklade o predaji DPH, povinná túto daň zaplatiť správcovi dane, a to bez ohľadu na to, či je táto DPH fakturovaná v súlade so zákonom o DPH. Na druhej strane však príjemca faktúry má nárok na odpočítanie DPH len v prípade, ak pri tovare alebo službe vznikla daňová povinnosť, teda ak je DPH uvedená na faktúre v súlade so zákonom o DPH.

V praxi v tejto súvislosti vznikajú rôzne spory medzi platiteľmi DPH a správcom dane, a to hlavne v súvislosti s opravou faktúr vystavených s nesprávnou sumou DPH.

Odpočítanie neodôvodnene fakturovanej DPH

C-342/87 Genius Holding BV proti Staatssecretaris van Financiën

Predmet sporu

Holandská spoločnosť Genius Holding BV (ďalej len „Genius“) poskytovala služby montáže a prác na zariadeniach (strojoch).

Genius si od DPH, ktorú bola povinná zaplatiť, odpočítala DPH fakturovanú jej subdodávateľmi. Správca dane však toto odpočítanie zamietol s odôvodnením, že predmetná DPH bola fakturovaná v rozpore so zákonom.

Predmetom sporu bola teda otázka, či sa právo na odpočítanie DPH vzťahuje aj na takú DPH, ktorá je splatná výlučne z dôvodu, že bola uvedená na faktúre.

Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ

  • Súdny dvor EÚ v tomto prípade pripomenul, že zdaniteľná osoba má právo na odpočítanie DPH splatnej alebo zaplatenej DPH za tovar, ktorý jej bol alebo bude dodaný, a za služby, ktoré jej boli alebo budú poskytnuté inou zdaniteľnou osobou. Právo na odpočítanie DPH je teda možné uplatniť len pokiaľ ide o skutočne dlžnú daň, čiže daň uplatnenú na plnenia podliehajúce DPH alebo zaplatenú v rozsahu, v akom bola splatná.
  • Za účelom uplatnenia odpočítania DPH musí zdaniteľná osoba disponovať faktúrou, ktorá obsahuje predpísané náležitosti, o. i. cenu bez DPH, výšku prislúchajúcej DPH, ako aj prípadné oslobodenia, t. j. uvedenie DPH súvisiacej s dodaním tovaru alebo služby je nevyhnutným prvkom faktúry, od ktorého odpočítanie DPH závisí. Právo na odpočítanie DPH sa teda nemôže uplatniťprípade takej DPH, ktorá je vyššia než je jej zákonná výška, alebo ktorá sa vzťahujetransakcii, ktorá DPH nepodlieha.
  • Navyše, pokiaľ pôvodne uskutočnené odpočítanie nezodpovedá sume DPH podľa zákona, je potrebné ho upraviť, hoci korešponduje so sumou DPH uvedenou na faktúre.
  • S cieľom zabezpečiť neutralitu DPH je úlohou členských štátov stanoviť vo svojich vnútroštátnych právnych predpisoch možnosť opraviť neodôvodnene vyfakturovanú DPH, pokiaľ osoba vystavujúca faktúru preukáže, že konala v dobrej viere.
  • Právo na odpočítanie DPH sa nevzťahuje na daň, ktorá je splatná výlučne z dôvodu, že bola uvedená na faktúre.

Vrátenie neodôvodnene fakturovanej DPH

C-35/05 Reemtsma Cigarettenfabriken GmbH proti Ministero delle Finanze

Predmet sporu

Taliansky dodávateľ uplatnil v roku 1994 taliansku DPH na reklamné a marketingové služby poskytnuté nemeckej spoločnosti Reemtsma Cigarettenfabriken GmbH (ďalej len „Reemtsma“), ktorá v Taliansku nemala prevádzkareň. Taliansky dodávateľ túto DPH odviedol správcovi dane.

Reemtsma požiadala o vrátenie časti tejto DPH, pretože sa domnievala, že bola fakturovaná neodôvodnene, keďže miestom dodania predmetných služieb bolo Nemecko (sídlo príjemcu) a nie Taliansko (sídlo dodávateľa). Taliansky správca dane však vrátenie tejto DPH zamietol.

Predmetom sporu boli otázky, či:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály