Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozsudky Súdneho dvora Európskej únie v oblasti DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal v roku 2012 viaceré zaujímavé rozsudky k predbežným otázkam týkajúcim sa problematiky DPH. V tomto vydaní vám prinášame komentár k niektorým z nich.

Intrakomunitárne dodanie tovaru

C 273/11 – Mecsek-Gabona Kft proti Nemzeti Adó – és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága – preukázanie intrakomunitárneho dodania tovaru, konanie v dobrej viere

Predmet sporu

Mecsek-Gabona Kft (ďalej len „Mecsek-Gabona“), maďarská spoločnosť, ktorej hlavným predmetom činnosti je veľkoobchod s obilninami, tabakom, osivami a krmivom, predala v roku 2009 repku olejnú spoločnosti Agro-Trade srl (ďalej len „Agro-Trade“) so sídlom v Taliansku s tým, že tovar bude dodaný do iného členského štátu EÚ, a tým jeho dodanie bude oslobodené od DPH.

Prepravu tovaru do iného členského štátu sa zaviazal zabezpečiť kupujúci.

Pred začatím prepravy kupujúci poskytol evidenčné čísla nákladných vozidiel, ktoré mali vyzdvihnúť tovar v priestoroch spoločnosti Mecsek-Gabona, a po zvážení vozidiel bolo množstvo zakúpených výrobkov zaznamenané v nákladných listoch CMR (dodávateľ dostal ich kópiu), pričom originály si ponechali prepravcovia. Nákladné listy CMR boli následne odoslané poštou z adresy kupujúceho v Taliansku späť predávajúcemu.

Dňa 4. septembra 2009 boli vystavené dve faktúry (jedna bola uhradená maďarskou fyzickou osobou bankovým prevodom na účet Mecsek – Gabona, druhá nebola zaplatená). Dňa 7. septembra 2009 Mecsek-Gabona z registra zdaniteľných osôb zistila, že kupujúci mal k tomuto dňu identifikačné číslo pre DPH.

Počas kontroly daňového priznania spoločnosti Mecsek-Gabona požiadali maďarské daňové orgány o spoluprácu talianske daňové orgány. Podľa informácií poskytnutých týmito orgánmi spoločnosť Agro-Trade nebolo možné nájsť a žiadna spoločnosť s týmto názvom nebola nikdy na uvedenej adrese zaregistrovaná. Keďže Agro-Trade nikdy neodviedla nijakú DPH, talianske daňové orgány túto spoločnosť nepoznali a jej talianske identifikačné číslo pre DPH bolo 14. januára 2010 vymazané z registra so spätnou účinnosťou k 17. aprílu 2009.

Na základe všetkých týchto skutoč­ností maďarské daňové orgány do­spe­li k záveru, že ­Mecsek-Gabona ne­preukázala, že skutočne došlo k do­daniu tovaru v rámci Spo­lo­čenstva, ktoré by bolo oslobodené od DPH, a ná­sledne vyrubili daň, ako aj pokutu. Podľa odvolacieho orgánu mala Mecsek-Gabona konať obozretnejšie a overiť si, že tovar nielenže opustil územie Maďarska, ale bol aj doručený na miesto určenia.

Argumenty uvedené v rozhodnutí Súdneho dvora EÚ

  • Podľa ustálenej judikatúry Súdneho dvora EÚ platí, že k uplatneniu oslobodenia dodania tovaru v rámci Spoločenstva od dane dôjde len vtedy, keď právo nakladať s týmto tovarom ako vlastník bolo prevedené na nadobúdateľa a keď predávajúci preukáže, že tento tovar bol odoslaný alebo prepravený do iného členského štátu a že v dôsledku tohto odoslania alebo tejto prepravy fyzicky opustil územie členského štátu dodania.
  • Z judikatúry tiež vyplýva, že keď­že smernica rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica“) neobsahuje konkrétne ustanovenia v súvislosti s dôkazmi, ktoré sú zdaniteľné osoby povinné predložiť, aby im mohlo byť priznané oslobodenie od DPH, prináleží členským štátom stanoviť podmienky, za akých oslobodia od dane dodania v rámci Spoločenstva s cieľom zabezpečiť správne a jednoduché uplatnenie týchto oslobodení a zabrániť akémukoľvek podvodu, daňovému úniku alebo prípadnému zneužitiu. Pri výkone svojich právomocí však členské štáty musia dodržiavať všeobecné právne zásady, ktoré sú súčasťou právneho poriadku EÚ, akými sú najmä zásady právnej istoty a proporcionality.
  • V situácii, keď zjavne neexistuje žiadny hmatateľný dôkaz, ktorý by umožňoval dospieť k záveru, že dotknutý tovar bol prepravený mimo územia členského štátu dodania, skutočnosť, že sa zdaniteľnej osobe uloží povinnosť, aby poskytla takýto dôkaz, nezaručuje správne a jednoduché uplatnenie oslobodení od dane. Práve naopak, táto povinnosť stavia zdaniteľnú osobu do situácie neistoty vo vzťahu k možnosti uplatniť si oslobodenie na dodávky tovaru v rámci Spoločenstva alebo vo vzťahu k nutnosti zahrnúť DPH do predajnej ceny.
  • Okrem toho je dôležité spresniť, že v prípade, ak ­nadobúdateľ je v členskom štáte dodania op­rávnený nakladať s dotknutým to­varom ako vlastník a zaviaže sa prepraviť tento tovar do členského štátu určenia, treba zohľadniť skutočnosť, že dôkaz, ktorý je predávajúci schopný predložiť daňovým orgánom, závisí najmä od informácií, ktoré dostane na tento účel od nadobúdateľa. Akonáhle si predávajúci splnil svoje povinnosti, týkajúce sa preukázania dodávky v rámci Spoločenstva, zatiaľ čo nadobúdateľ si nesplnil zmluvnú povinnosť odoslať alebo prepraviť dotknutý tovar mimo územia členského štátu dodania, je nutné za osobu povinnú zaplatiť DPH v tomto členskom štáte považovať práve tohto nadobúdateľa.
  • V prí
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály