Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služba 3D vizualizácie a miesto jej dodania

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenská spoločnosť s ručením obmedzeným A (platiteľ DPH) fakturuje služby slovenskej spoločnosti B (tiež platiteľ DPH). Spoločnosť B je hlavným dodávateľom stavby (haly), ktorá sa stavia v Maďarsku. Spoločnosť A je subdodávateľom spoločnosti B. Projektovú dokumentáciu a architektonické návrhy tejto stavby vo fyzickej (papierovej) forme vyhotovil maďarský architekt C.

Predmetom fakturácie je 3D vizualizácia stavby na základe technických podkladov (projektová dokumentácia, architektonické návrhy), ale aj na základe požiadaviek a pripomienok objednávateľa.

3D vizualizácia (online – elektronický dokument) je potrebná na marketingové účely – reklama, prezentácia budúcej stavby potenciálnym partnerom (napr. investorom, subdodávateľom, kompetentným úradom), nie je však nevyhnutne potrebná k výstavbe nehnuteľnosti. V podstate ide o grafické práce v programe, ktorého výsledkom je 3D vizualizácia stavby v elektronickej forme.

Ako sa určí miesto dodania služieb v tomto prípade?

Podľa § 15 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo. Podľa tohto základného pravidla sa miesto dodania služby určí vtedy

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály