Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Cezhraničné zmluvné záväzky

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Podnikatelia vstupujú počas svojej podnikateľskej činnosti do veľkého množstva záväzkov. Častý právny titul pre vznik veľkej časti z nich sú zmluvy. Vzhľadom na prevažujúcu otvorenosť svetovej ekonomiky a pevne etablovaný jednotný vnútorný trh Európskej únie s voľným pohybom tovaru, služieb, osôb a kapitálu existuje pre tuzemského podnikateľa veľký počet príležitostí ako uzatvárať kontrakty aj so zahraničnými subjektami. V tomto príspevku sa zameriame na niektoré aspekty cezhraničných zmluvných záväzkov.

Cezhraničné zmluvné záväzky, teda záväzky medzi tuzemským a zahraničným podnikateľským subjektom, vykazujú dôležité špecifiká v porovnaní so zmluvnými záväzkami uzatvorenými výlučne medzi tuzemskými podnikateľmi. Spoločným menovateľom týchto špecifík je pomyselný stret minimálne dvoch právnych poriadkov, teda
právneho poriadku tuzemského podnikateľa a právneho poriadku zahraničného podnikateľského subjektu
. Naznačené špecifiká sa týkajú najmä dvoch oblastí -
hmotnoprávnej a procesnoprávnej
. Hmotnoprávna stránka cezhraničného zmluvného záväzku rieši otázku, práva a povinnosti ktorého právneho poriadku sa vzťahujú na daný zmluvný vzťah. Procesnoprávna stránka cezhraničného zmluvného záväzku sa zaoberá otázkou miesta možného súdneho sporu (alebo alternatívneho typu riešenia sporu). Ak by slovenský výrobca (podnikateľ so sídlom na Slovensku) uzatvoril zmluvu s poľským dodávateľom (podnikateľ so sídlom v Poľsku), musel by sa zaoberať jednak otázkou, akým právnym poriadkom sa bude ich zmluvný vzťah riadiť (slovenským alebo poľským?) a súčasne otázkou, kde by sa konal prípadný súdny spor medzi nimi, ktorý by mohol vyplynúť z ich zmluvného vzťahu (na poľskom alebo slovenskom súde?). Tieto (ale nielen tieto) otázky rieši samostatné právne odvetvie, ktoré sa nazýva medzinárodné právo súkromné. Je to relatívne zložitá oblasť práva vyžadujúca prierezovú znalosť viacerých právnych odvetví. V rámci tohto príspevku sa prioritne zameriame na hmotnoprávnu stránku cezhraničných zmluvných záväzkov.
Právny jazyk cezhraničného kontraktu
Dôležitú úlohu pri formovaní obsahu cezhraničného zmluvného záväzku zohráva právny jazyk písomne uzatváranej zmluvy. Relevantné je to najmä v prípade, keď sú jazyky zmluvných strán výrazne odlišné. V praxi sa v tomto smere aplikujú najčastejšie tri varianty. Prvou možnosťou je preferencia len jedného z jazyka zmluvných strán. Tento variant je však pomerne zriedkavý, keďže limituje jednu zo zmluvných strán na úkor druhej. Druhým variantom je ekvivalentná formulácia kontraktu pomocou jazykov oboch zmluvných strán. Uvedená možnosť teda rešpektuje formálnu rovnosť oboch strán, prisudzujúc rovnaký význam právnemu jazyku oboch kontraktorov. V tomto prípade býva dobrým zvykom formulovať právny text zmluvy tak, že sa text zmluvy na každej strane rozdelí na polovicu takým spôsobom, aby vznikli dva identické paralelné texty spôsobilé vzájomného porovnania v rámci dvoch jazykových mutácií. Treťou základnou možnosťou pri výbere právneho jazyka cezhraničného kontraktu je voľba len jedného, neutrálneho jazyka nezávislého od jazyka akejkoľvek zo zmluvných strán (napr. angličtiny).
Významným predpokladom správneho použitia právneho jazyka cezhraničného kontraktu je odbornosť a významová presnosť zmluvného textu. Najlepším riešením je, keď právnik formulujúci zmluvu je súčasne aj dostatočne jazykovo zdatný, aby dokázal vystihnúť dôležité detaily zmluvného vzťahu, ktorý sa zmluvou zakladá. V prípade, keď právnik neovláda zvolený právny jazyk, je náležité, aby text preložil do cudzieho právneho jazyka prekladateľ. Tu je však rovnako dôležité, aby prekladateľ mal skúsenosti s prekladmi právnych textov.
Aj napriek dobrému úmyslu participujúcich osôb však nie je vylúčený v prípade aplikácie dvoch ekvivalentných jazykových verzií zmluvy vznik istých interpretačných diskrepancií.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály