Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dlhodobý hmotný majetok a jeho odpisovanie v jednoduchom účtovníctve

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Majetok v účtovníctve podnikateľa predstavuje budúci prínos vo forme zisku. Preto je sledovanie jeho stavu a zmien jednou zo základných úloh účtovníctva.

Majetok v účtovníctve podnikateľa predstavuje budúci prínos vo forme zisku. Preto je sledovanie jeho stavu a zmien jednou zo základných úloh účtovníctva.

Majetok podnikateľa (hmotný, nehmotný a finančný) v zmysle opatrenia MF SR č. 23586-92/2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), z časového hľadiska sa člení takto:
 
  1. dlhodobý majetok, ktorého doba použiteľnosti alebo splatnosti je dlhšia ako jeden rok,
  2. krátkodobý majetok, ktorého doba použiteľnosti je najviac jeden rok.
Dlhodobý majetok sa člení na hmotný, nehmotný a finančný.
 
Pojem dlhodobý hmotný majetok zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) priamo nepoužíva, avšak v zmysle § 22 ods. 2 ZDP sa rozumejú pod odpisovaným hmotným majetkom:
  1. Samostatné hnuteľné veci alebo súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie a ich vstupná cena je vyššia ako 30 000 Sk a prevádzkovo-technické funkcie sú dlhšie ako jeden rok.
  2. Budovy a iné stavby (okrem prevádzkových banských diel a drobných stavieb na lesnej pôde slúžiacich na zabezpečovanie lesnej výroby a poľovníctva a ich oplotení).
  3. Pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky.
  4. Zvieratá, napr. plemenný a chovný hovädzí dobytok, ošípané, ovce, kozy, kone a hydina.
  5. Iný majetok:
    • otvárky nových lomov, pieskovní, hlinísk, skládok odpadov, ak sa nezahrnujú do vstupnej ceny alebo zostatkovej ceny hmotného majetku,
    • technické rekultivácie,
    • technické zhodnotenie nehnuteľnej kultúrnej pamiatky vyššie ako 30 000 Sk,
    • technické zhodnotenie prenajatého majetku vyššie ako 30 000 Sk vykonané a odpisované nájomcom,
    • technické zhodnotenie plne odpísaného hmotného majetku vyššie ako 30 000 Sk,
    • technické zhodnotenie hmotného majetku obstarávaného formou finančného prenájmu.
V jednoduchom účtovníctve sú jednotlivé účtovné operácie posudzované z hľadiska ZDP, preto hovoríme o daňovej orientácii jednoduchého účtovníctva. Pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva platí pravidlo, že:
  • daňový výdavok = výdavok ovplyvňujúci základ dane,
  • nedaňový výdavok = výdavok neovplyvňujúci základ dane.
Z uvedeného vyplýva, že aj odpisy uplatňované v jednoduchom účtovníctve sú daňovými odpismi.
 
Výdavky na obstaranie hmotného majetku podľa § 21 ods. 1 písm. a) ZDP nie sú daňovými výdavkami, podnikateľ ich do základu dane zahrnuje postupne formou odpisov za predpokladu, že o tomto majetku účtuje, alebo ho eviduje podľa § 6 ods. 11 ZDP a súčasne ho využíva na zabezpečenie svojich zdaniteľných príjmov. Postup pri odpisovaní dlhodobého hmotného majetku určujú § 26 až § 28 ZDP, v zmysle ktorých podnikateľ odpisuje dlhodobý hmotný majetok metódou rovnomerného alebo zrýchleného odpisovania. Spôsob odpisovania určí podnikateľ pre každý novoobstaraný majetok a nemôže ho po celú dobu jeho odpisovania meniť. Právny nástupca podnikateľa pokračuje v odpisovaní začatom pôvodným vlastníkom. V prvom roku odpisovania podnikateľ zaradí hmotný majetok v triedení podľa Klasifikácie produkcie a klasifikácie stavieb do odpisových skupín (vyhláška ŠÚ SR č. 632/2002 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia produkcie v znení vyhlášky č. 460/2004 Z. z.) podľa Prílohy č. 1 v ZDP, ktorá obsahuje zaradenie hmotného majetku do odpisových skupín podľa kódov Klasifikácie produkcie a obsahového vymedzenia jednotlivých položiek.
 
Hmotný majetok, ktorý nie je možné zaradiť do odpisových skupín a jeho doba použiteľnosti nevyplýva z iných predpisov, podnikateľ zaradí na účely odpisovania do odpisovej skupiny č. 2 s dobou odpisovania šesť rokov (uvedené sa nevzťahuje na hmotný majetok podľa § 26 ods. 6 až 9 ZDP). Súbor hnuteľných vecí sa zaraďuje do odpisovej skupiny podľa hlavného funkčného celku.
 
Významné zmeny v odpisovaní dlhodobého majetku nastali novým ZDP s účinnosťou od 1. 1. 2004. V § 24 ZDP sa rozšíril okruh subjektov, ktoré môžu uplatňovať daňové odpisy nielen na základe vlastníckeho práva k majetku. Hmotný majetok odpisujú aj podnikatelia, ktorí síce nemajú vlastnícke právo k takémuto majetku, ale o ňom účtujú alebo vedú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP, pričom ide o:
  • Hmotný majetok pri prevode vlastníckeho práva z dôvodu zabezpečenia záväzku prevodom práva na veriteľa, ak sa pôvodný vlastník (dlžník) písomne dohodne s veriteľom na výpožičke tohto majetku počas trvania zabezpečenia záväzku (§ 553 a § 659 Občianskeho zákonníka).
  • Dlhodobý hmotný hnuteľný majetok, ku ktorému vlastnícke právo prechádza na kupujúceho až úplným zaplatením kúpnej ceny. Podmienkou je, že kupujúci až do nadobudnutia vlastníckeho práva majetok aj užíva (majetok obstaraný na splátky).
  • Nehnuteľný majetok obstaraný na základe zmluvy, pri ktorej sa vlastnícke právo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností, ak do nadobudnutia vlastníckeho práva ho kupujúci aj užíva.
  • Hmotný majetok prenajatý formou finančného prenájmu.
Ďalšou zmenou, ktorá je v účinnosti od rovnakého obdobia, je skutočnosť, že ZDP úplne zrušil možnosť uplatniť tzv. polročné odpisy. Zo zmeny vyplýva, že daňovník môže počnúc rokom 2004 odpisovať len taký majetok, ktorý vedie vo svojej evidencii k 31. 12. príslušného roka. Pri vyradení hmotného majetku počas roka z titulu predaja podnikateľ nemá právo na uplatnenie žiadneho odpisu.
 
Pri odpisovaní dlhodobého hmotného majetku je dôležitá jeho vstupná cena, nakoľko práve z nej bude podnikateľ vychádzať pri ich uplatňovaní. Kritériom určenia vstupnej ceny je spôsob, akým bol majetok obstaraný. V zmysle § 25 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) majetok sa oceňuje takto:
  1. Obstarávacou cenou, t. j. cenou, za ktorú bol majetok obstaraný spolu s nákladmi súvisiacimi na jeho obstaranie (obstaranie majetku kúpou).
  2. Vlastnými nákladmi – sú to priame náklady, ktoré podnikateľ vynaložil na vytvorenie majetku, napr. spotreba materiálu, mzdové náklady, subdodávky iných dodávateľov, doprava a nepriame náklady bezprostredne súvisiace s vytvorením majetku – výrobná, prípadne správna réžia.
  3. Reprodukčnou obstarávacou cenou – cenou, za ktorú by sa majetok obstaral v čase, keď sa o ňom účtuje, napr. pri nadobudnutí majetku na základe tzv. reštitučných zákonov, pri preradení majetku z osobného vlastníctva do podnikania.
  4. Reálnou hodnotou – ocení sa ňou majetok nadobudnutý vkladom alebo kúpou podniku, resp. jeho časti. Reálnou hodnotou je trhová cena, ocenenie kvalifikovaným odhadom alebo posudok znalca.

 

Technické zhodnotenie majetku

Pod technickým zhodnotením hmotného majetku v zmysle § 29 ods. 1 ZDP rozumieme výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie, ktoré pri jednotlivom hmotnom majetku prevyšujú v úhrne sumu 30 000 Sk za jedno zdaňovacie obdobie. V zmysle § 21 ods. 1 písm. g) ZDP nie je možné technické zhodnotenie vyššie ako 30 000 Sk uznať za daňový výdavok, ale až následne prostredníctvom odpisov tak, že o technické zhodnotenie sa navýši vstupná cena alebo zostatková cena príslušného majetku.
 
Z uvedeného vyplýva, že technické zhodnotenie sa stáva súčasťou vstupnej ceny majetku v tom zdaňovacom období, v ktorom bolo ukončené a zaradené do užívania. Pri zrýchlenom spôsobe odpisovania technické zhodnotenie zvyšuje aj zostatkovú cenu. Neplatí to, ak bolo technické zhodnotenie vykonané v prvom roku odpisovania.
 
Pod rekonštrukciou na účely ZDP sa rozumejú také zásahy do hmotného majetku, ktoré majú za následok zmenu jeho účelu použitia, kvalitatívnu zmenu jeho výkonnosti alebo technických parametrov.
 
Modernizáciou na ZDP sa rozumie rozšírenie vybavenosti alebo použiteľnosti hmotného majetku o také súčasti, ktoré pôvodný majetok neobsahoval, pričom tvoria neoddeliteľnú súčasť majetku.

 

Hmotný majetok prenajatý formou finančného prenájmu

Hmotný majetok prenajatý formou finančného prenájmu okrem pozemkov nájomca odpíše počas doby trvania prenájmu do výšky 100 % hodnoty istiny zistenej podľa zákona o účtovníctve. Výška odpisu sa určí rovnomerne pomernou časťou pripadajúcou na každý kalendárny mesiac doby prenájmu zvýšenej o náklady súvisiace s obstaraním predmetu prenájmu vynaložené nájomcom do doby zaradenia tohto majetku do užívania. Istinu u nájomcu tvorí celková suma dohodnutých platieb znížená o nerealizované finančné náklady (nájomné). V zmysle § 26 ods. 9 ZDP ročný odpis pri finančnom prenájme sa určuje s presnosťou na celé kalendárne mesiace, počnúc mesiacom, v ktorom boli splnené podmienky na začatie odpisovania, to znamená v mesiaci, v ktorom podnikateľ začal o majetku účtovať alebo ho evidovať podľa § 6 ods. 11 ZDP. V roku začatia a v roku ukončenia odpisovania podnikateľ môže uplatniť ročné odpisy iba vo výške pripadajúcej na toto zdaňovacie obdobie, v závislosti od počtu kalendárnych mesiacov, počas ktorých bol majetok využívaný na dosahovanie, zabezpečovanie a udržovanie príjmov. Súčasťou obstarávacej ceny nie je DPH, do daňových výdavkov podnikateľ ju zahrnuje na základe splátkového kalendára v tom prípade, ak nemá nárok na jej odpočet. Majetok prenajatý formou finančného lízingu po 1. 1. 2004 vykazuje v účtovníctve ako svoj majetok nájomca (nie prenajímateľ, ako tomu bolo do konca roka 2003), postup pri účtovaní nadobudnutého majetku upravujú Postupy účtovania v JÚ. (Pozn.: Podrobnejší článok o majetku prenajatom formou finančného lízingu spolu s praktickým príkladom účtovania bol uverejnený v časopise Dane a účtovníctvo v praxi č. 4/2006, Finančný lízing v JÚ v kocke, str. 50.)
 

Rovnomerné odpisovanie

Ročný odpis sa určí ako podiel vstupnej ceny dlhodobého hmotného majetku a doby odpisovania ustanovenej pre príslušnú odpisovú skupinu (§ 26 ods. 1 ZDP) takto:
 
Odpisová skupina
Ročný odpis
Doba odpisovania
1
1/4
4 roky
2
1/6
6 rokov
3
1/12
12 rokov
4
1/20
20 rokov
 
Hmotný majetok sa odpisuje najviac do výšky vstupnej ceny, prípadne zvýšenej vstupnej ceny o vykonané technické zhodnotenie.
 
Príklad č. 1:
Podnikateľ účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva (nie je registrovaný ako platiteľ dane z pridanej hodnoty) v roku 2006 zakúpil osobný počítač s príslušenstvom (monitor, klávesnica, myš). Obstarávacia cena počítača bola vo výške 44 200 Sk (podľa Klasifikácie produkcie a klasifikácie stavieb bol zaradený do 1. odpisovej skupiny, kód klasifikácie produkcie 30.0 Kancelárske stroje a počítače). Osobný počítač obstaral podnikateľ v hotovosti, v peňažnom denníku tento výdavok zaúčtuje ako Výdavok v hotovosti neovplyvňujúci základ dane.
 
Účtovanie v knihe dlhodobého majetku
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály