Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň vyberaná zrážkou (I.)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Daň vyberaná zrážkou (I. - IV.)

Vysporiadanie daňovej povinnosti jej zrazením už pri výplate, poukázaní alebo pripísaní úhrad sa považuje za jeden z najefektívnejších inštitútov zabezpečenia dane pri zdroji, čo zároveň v oblasti úhrad do zahraničia v zásade uspokojivo rieši aj otázku predchádzania daňových únikov.

Jej výberom zároveň zabezpečuje aj jednoduchší a prehľadnejší výber daní a odbremeňuje daňovníka, príjemcu platby, od povinnosti podávania daňového priznania len z dôvodu poberania príjmov vysporiadaných pri zdroji. Toto je výhodou nielen v prípade, ak plynú takéto príjmy dosiahnuté na území SR do zahraničia, t.j. sú vyplácané daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len „daňovník s ODP“), ale aj v prípade, ak plynú takéto príjmy na území SR daňovníkovi s neobmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len „daňovník s NDP“) a prijímajúci daňovník nemá iné zdaniteľné príjmy ako tie, ktoré sa vysporiadajú daňou vyberanou zrážkou. Charakteristickým znakom tejto formy zabezpečenia dane pri zdroji je prenesenie zodpovednosti za vyberanie dane na subjekt, ktorý vypláca, poukazuje alebo pripisuje úhradu v prospech daňovníka, t.j. platiteľa dane.
Systém vyberania dane zrážkou, sadzba dane a povinnosti platiteľa dane
Vybraním dane zrážkou z určených príjmov uvedených v§ 43 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sa považuje daňová povinnosť za splnenú a vysporiadanú, a to u fyzických aj právnických osôb, okrem taxatívne vymedzených prípadov, kde sa daňovník môže rozhodnúť, či bude vybranú daň zrážkou považovať za vysporiadanú alebo sa rozhodne, že po skončení zdaňovacieho obdobia podá daňové priznanie a zrazenú daň bude považovať za zaplatený preddavok na daň.
Tieto špecifické prípady sú určené v § 43 ods. 6 písm. a) až d) ZDP, pričom v prevažnej miere sa týkajú vyplácaných príjmov zo zdrojov na území SR daňovníkom s ODP. Výnimkou je len úprava uvedená v § 43 ods. 6 písm. c) ZDP, ktorá rieši príjmy z vyplatenia (vrátenia) podielových listov (tzv. redemácia podielových listov) a to, ak sú vyplácané aj daňovníkom s ODP a aj daňovníkom s NDP.
Poznámka: Úprava v § 43 ods. 6 písm. d) ZDP nadväzujúca na doplnenie zdroja príjmov vyplácaných daňovníkom s ODP v § 16 ods. 1 písm. e) tretí bod o výnosy z tzv. korporátnych/podnikových dlhopisov je účinná výlučne v časovom období od 1.1.2023 do 17.4.2023. S účinnosťou od 18.4.2023 sa zákonom č. 496/2022 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony tieto ustanovenia zo ZDP vypúšťajú.
Nadväzne na tieto úpravy je upravený postup zahrňovania alebo nezahrňovania príjmov, z ktorých sa daň vyberie zrážkou do základu dane, čo je u:
-
fyzických osôb upravené v § 4 ods. 6 a ods. 7 ZDP, alebo
-
fyzických osôb dosahujúcich príjmy podľa § 6 ZDP a právnických osôb upravené v § 17 ods. 3 písm. a) a ods. 4 ZDP,
podľa ktorých sa do základu dane nezahŕňa príjem, z ktorého je vybraním dane zrážkou podľa § 43 ods. 6 ZDP splnená daňová povinnosť, alebo pri ktorom daňovník nevyužil možnosť odpočítať daň vybranú zrážkou ako preddavok na daň podľa § 43 ods. 7 ZDP. Tento príjem je súčasťou základu dane, ak daňovník využil možnosť daň vyberanú zrážkou odpočítať ako preddavok na daň podľa § 43 ods. 7 ZDP.
Okrem uvedených taxatívne vymedzených príjmov v § 43 ods. 6 písm. a) až d) ZDP, ktoré sú výnimkou z pravidla vysporiadania daňovej povinnosti daňovníka zrazením dane z vymedzených príjmov v § 43 ZDP, sú ďalšou špeciálnou výnimkou príjmy vyplácané fyzickej osobe podľa zákona č. 185/2015 Z.z.
Obdobná úprava sa v roku 2023 zaviedla aj pre športových odborníkov, ktorých príjmy spadajú pod § 6 ods. 2 písm. e) ZDP, pričom táto sa prvýkrát použije pri zdanení výnosov (príjmov) daňovníka plynúcich od 1.1.2024.
Sadzba dane pre daň vyberanú zrážkou je určená vo výške:
-
7%
– špeciálne pre podiely na zisku určené:
-
pre fyzické osoby v § 3 ods. 1 písm. e) a g), t.j. napr. podiely na zisku vyplácané zo zisku obchodnou spoločnosťou alebo družstvom určeného na rozdelenie osobám, ktoré sa podieľajú na ich základnom imaní alebo podiely členov pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou na zisku a na majetku určenom na rozdelenie členom tohto pozemkového spoločenstva vo výške presahujúcej sumu určenú pre oslobodenie (500 € na každý podiel jednotlivo); uvedená sadzba dane neplatí, ak sú tieto podiely vyplácané daňovníkom s bydliskom na území nespolupracujúceho štátu [§ 2 písm. x) ZDP], ktorým sa takéto podiely zdaňujú 35% sadzbou dane,
-
podiely na zisku vyplácané spoločníkom (platí pre právnické aj fyzické osoby) verejných obchodných spoločností alebo komplementárom komanditných spoločnosti vyplácaných týmto spoločníkom alebo komplementárom z majetkovej účasti verejnej obchodnej spoločnosti alebo komanditnej spoločnosti na inej právnickej osobe [§ 12 ods. 7 písm. c) druhý bod, § 3 ods. 1 písm. f) ZDP]; uvedená sadzba dane neplatí, ak sú podiely vyplácané daňovníkom s bydliskom alebo sídlom na území nespolupracujúceho štátu, ktorým sa takéto podiely zdaňujú 35% sadzbou dane,
-
19%
zo všetkých ostatných príjmov podliehajúcich dani vyberanou zrážkou, na ktoré sa nevzťahuje sadzba dane 7% a 35% určená v § 43 ods. 1 písm. a) a c) ZDP a
-
35%,
ak sú vyplatené, poukázané alebo pripísané daňovníkovi nespolupracujúceho štátu.
Základom dane pre daň vyberanú zrážkou je iba príjem okrem zákonom uvedených prípadov, kde je možné odpočítať určené výdavky. Možnosť uplatnenia výdavkov je určená pre prípady uvedené v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály