Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prekážky v práci podľa novely Zákonníka práce od 1. septembra 2007 (1. časť)

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Počas trvania pracovného pomeru sa niekedy stáva, že zamestnanec nemôže vykonávať pre zamestnávateľa prácu tak, ako sa s ním dohodol v pracovnej zmluve. Je to buď z dôvodu neprítomnosti zamestnanca v práci, alebo preto, že zamestnávateľ z prevádzkových dôvodov nemôže zamestnancovi prideľovať prácu. Tieto dôvody nemajú za následok skončenie pracovného pomeru, ale spôsobujú iba dočasné prerušenie plnenia práv a povinností, ktoré sú spojené s existenciou pracovného pomeru.

Počas trvania pracovného pomeru sa niekedy stáva, že zamestnanec nemôže vykonávať pre zamestnávateľa prácu tak, ako sa s ním dohodol v pracovnej zmluve. Je to buď z dôvodu neprítomnosti zamestnanca v práci, alebo preto, že zamestnávateľ z prevádzkových dôvodov nemôže zamestnancovi prideľovať prácu. Tieto dôvody nemajú za následok skončenie pracovného pomeru, ale spôsobujú iba dočasné prerušenie plnenia práv a povinností, ktoré sú spojené s existenciou pracovného pomeru.

Dňa 1. 9. 2007 nadobudol účinnosť zákon č. 348/2007 Z. z. (ďalej len „novela ZP“), ktorý novelizoval Zákonník práce (ďalej len „ZP“), a upravil aj ustanovenia o prekážkach v práci (V. časť ZP, ustanovenia v § 136 až § 144 ZP).
 
 

Povinnosti a nároky zamestnanca pri vzniku a trvaní prekážok v práci


Podľa dôvodu vzniku a trvania prekážok v práci zamestnávateľ môže:
  • poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy,
  • poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno bez náhrady mzdy (v praxi obvykle nazývané neplatené voľno),
  • spravedlniť neprítomnosť zamestnanca,
  • neospravedlniť neprítomnosť zamestnanca (vykázať zamestnancovi absenciu).
Zamestnancovi môže vzniknúť: 
  • nárok na náhradu mzdy pri neprítomnosti v práci z dôvodov uvedených v § 138 až § 143 ZP ale iba v ustanovenom rozsahu a limite,
  • nárok na dávku nemocenského poistenia (napr. na nemocenské, ošetrovné, materské),
  • nárok na štátnu dávku (rodičovský príspevok).
Počas doby poberania nemocenskej a štátnej dávky zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci.
 
Zamestnancovi nevznikne nárok na náhradu mzdy ani na iné hmotné zabezpečenie vtedy, ak:
  • čerpá neplatené voľno nad rámec ustanovený v ZP po dohode so zamestnávateľom,
  • má vykázanú absenciu z dôvodu čerpania neplateného voľna bez predchádzajúcej dohody so zamestnávateľom.
Od 1. 9. 2007 bolo novelou ZP (pozri § 141 ods. 4 ZP) spresnené, že pri prekážke v práci trvajúcej jeden deň sa považuje za jeden deň čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovnej zmeny vyplývajúci z určeného týždenného pracovného času zamestnanca. Náhrada mzdy sa poskytne v sume priemerného zárobku zamestnanca. 


Povinnosti zamestnanca

Ak prekážka v práci je zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je povinný bez zbytočného odkladu upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní. 

Prekážku a jej trvanie zamestnanec je povinný preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní.

Ak zamestnanec nepreukáže neprítomnosť v práci, alebo ide o spornú neprítomnosť v práci, zamestnávateľ ju po dohode so zástupcami zamestnancov môže neospravedlniť v zmysle § 144 ods. 7 ZP. V prípade sporu, pri ktorom sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodnú, či jeho neprítomnosť mala byť evidovaná ako neospravedlnené zameškanie práce – absencia, zamestnávateľ môže požiadať o rozhodnutie súd.
 

Posúdenie prekážok v práci ako výkon práce

Prekážky v práci na strane zamestnávateľa sa posudzujú ako výkon práce, ak zasahujú do pracovnej zmeny zamestnanca.

Prekážky v práci na strane zamestnanca pri uplatňovaní pružného pracovného času sa posudzujú ako výkon práce s náhradou mzdy len v rozsahu, v ktorom zasiahli do základného pracovného času. V rozsahu, v ktorom zasiahli do voliteľného pracovného času, sa posudzujú ako ospravedlnené prekážky v práci.

Ako výkon práce podľa § 144 ods. 3 ZP sa posudzuje čas:
  1. keď zamestnanec nepracuje pre prekážky v práci, s výnimkou času pracovného voľna poskytnutého na žiadosť zamestnanca, ak sa vopred dohodlo jeho nadpracovanie a času, po ktorý bola práca prerušená pre nepriaznivé poveternostné vplyvy,
  2. dovolenky,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály