Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti prevádzkovateľov digitálnych platforiem z hľadiska správy daní

Dátum: Rubrika: Správa daní

Cieľom legislatívnej úpravy zákona č. 442/2012 Z. z. o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní v z. n. p. (ďalej len „zákon o medzinárodnej spolupráci“) jeho novelou zverejnenou v zákone č. 250/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 442/2012 Z. z. o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony bolo zvýšenie daňovej transparentnosti a zlepšenie fungovania existujúcich nástrojov medzinárodnej administratívnej spolupráce pri správe daní. Tento cieľ legislatívnej úpravy zákona o medzinárodnej spolupráci sa má dosiahnuť implementáciou smernice Rady (EÚ) 2021/514 z 22. 3. 2021, ktorou sa mení smernica 2011/16/EÚ o administratívnej spolupráci v oblasti daní (Ú. v. EÚ L 104, 25. 3. 2021), ktorá je označovaná ako DAC7 (ďalej len „smernica DAC7“).

Podnetom na legislatívnu úpravu tohto zákona rozšírením automatickej výmeny informácii (AVI) ako aj samotnému doplneniu pôvodnej smernice predchádzala podrobná analýza rýchlo sa rozvíjajúcej digitalizácie ekonomiky. Práve v tomto období rozšírená AVI pomôže daňovým správam členských štátov pri správnom vyčíslení zdaniteľných príjmov osôb predávajúcich prostredníctvom digitálnych platforiem bez ich fyzickej prítomnosti. Preto zámerom smernice (EÚ) 2021/514nie je pokryť iba cezhraničné využívanie platforiem, ale získať informácie aj o domácich predávajúcich cez domáce digitálne platformy.
Z dôvodovej správy je zrejmé, že na zabezpečenie tejto AVI sa zavádza povinnosť pre oznamujúcich prevádzkovateľov platforiem zbierať a poskytovať príslušnému orgánu SR (finančnému riaditeľstvu) informácie o predávajúcich podliehajúcich oznamovaniu, ktorí aktívne predávajú tovary a poskytujú služby prostredníctvom platforiem. Ide o platformy ponúkajúce predaj tovaru, prenájom dopravných prostriedkov a nehnuteľného majetku, ako aj poskytovanie rôznych služieb (napr. ubytovacích, dopravných, stravovacích). Vymedzené pravidlá rozšírenej AVI platia nielen v rámci EÚ, ale obdobné pravidlá boli schválené aj na úrovni Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Legislatívna úprava zákona o medzinárodnej spolupráci pri správe daní obsahuje aj spresnenia týkajúce sa existujúcich ustanovení smernice 2011/16/EÚ v platnom znení ohľadom výmeny informácií na žiadosť, skupinových žiadostí, ako aj zavedenie inštitútu spoločných kontrol. 
Implementácia smernice EÚ zabezpečí pre finančnú správu významný zdroj informácií o predávajúcich, ktorí dosahujú zdaniteľné príjmy prostredníctvom digitálnych platforiem. 
Z analýzy využitia informácií prostredníctvom AVI medzi členskými štátmi vyplýva, že využitie týchto informácií nie je na takej úrovni ako sa očakávalo. Pri kontrole plnenia daňových povinností daňovníkov, ktorí dosahujú zdaniteľné príjmy prostredníctvom digitálnych platforiem, aj príslušné orgány členských štátov konštatujú, že na účely kontroly priznaných zdaniteľných príjmov dosahovaných prostredníctvom digitálnych platforiem je nedostatok informácií, na základe ktorých by bolo možné overiť, resp. bude možné overiť, či daňovník priznal aj príjmy dosiahnuté cez digitálne platformy. Pozitívny vplyv na štátny rozpočet možno očakávať v rámci preverovania prijatých informácií tak zo zahraničia, ale aj od prevádzkovateľov digitálnych platforiem v SR o slovenských predávajúcich ako aj v rámci dobrovoľného plnenia daňových povinností z tejto oblasti. Finančná správa tak bude mať k dispozícii informácie o príjmoch predávajúcich podnikateľov dosiahnutých cez digitálne platformy a bude aj v ich záujme tieto príjmy aj priznať a zdaniť za príslušné zdaňovacie obdobie. Prijaté informácie bude možné využiť aj na kontrolu priznanej a zaplatenej DPH, ako aj na účely kontroly miestnych daní - dane z nehnuteľností.
Nie menej dôležitým inštitútom, ktorý si vyžiadala prax a doplnil sa do tohto zákona je
zavedenie nového inštitútu za účelom zvýšenia daňovej transparentnosti, ktorým je "spoločná kontrola" vykonávaná v spoluprácu jedného alebo viacerých členských štátov.
Ide o podobný inštitút ako sú simultánne kontroly, ktoré sa vykonávajú u vybraných daňových subjektov po dohode s príslušnými orgánmi členských štátov už niekoľko rokov.
Zavedením AVI oznamovaných prevádzkovateľmi digitálnych platforiem nedochádza k vytvoreniu bariér na trhu. Požiadavka na oznamovanie informácií o predávajúcich a ich príjmoch dosahovaných prostredníctvom platforiem vytvára porovnateľné podmienky s tradičnými podnikateľskými postupmi, pri ktorých má finančná správa prehľad a informácie o príjmoch daňových subjektov - predávajúcich tovary alebo poskytujúcich služby; tieto legislatívne úpravy nevytvárajú špeciálne režimy pre malé a stredné podniky, keďže sa predpokladá, že prevádzkovateľmi platforiem sú veľké subjekty a tiež neovplyvňujú uplatnenie slovenských podnikateľov na zahraničných trhoch vzhľadom na to, že smernicu DAC7 majú povinnosť implementovať všetky členské štáty a pravidlá budú rovnaké vo všetkých členských štátoch.
Na podnikateľské prostredie budú mať vplyv sankcie za nesplnenie povinností prevádzkovateľom platforiem, ktoré zohľadňujú splnenie požiadavky smernice Rady a sú stanovené tak, aby boli primerané, odrádzajúce povinnosti neplniť, ale účinné. Výška sankcií zohľadňuje závažnosť nesplnenej povinnosti, či ide o nesplnenie niektorej z oznamovacích povinností, o nesplnenie registračnej povinnosti alebo neplnenie povinností týkajúcich sa postupov preverovania.
Za nesplnenie oznamovacej povinnosti uloží daňový úrad oznamujúcemu prevádzkovateľovi platformy pokutu do výšky 3 000 €, za nesplnenie registračnej povinnosti pokutu do výšky 5 000 € a za nesplnenie povinností oznamovania informácií príslušnému orgánu SR a nesplnenie postupov preverovania do výšky 10 000 €. Ak nedôjde k splneniu povinností po výzve daňového úradu, pokuty sa uložia aj opakovane.
Legislatívna úprava nových inštitútov v rámci AVI
Zákon o medzinárodnej spolupráci sa touto novelou, okrem iných legislatívnych úprav už existujúcich inštitútov AVI medzi členskými štátmi, dopĺňa aj o ďalšie nové ustanovenia, ktoré súvisia so správou daní:
-
§ 12a - Spoločná kontrola,
-
§ 22h až 22p - Medzinárodná pomoc a spolupráca pri správe daní v oblasti AVI oznamovaným prevádzkovateľom platforiem.
Ust. § 12a - Spoločná kontrola
Spoločná kontrola predstavuje nový inštitút medzinárodnej spolupráce v oblasti daní.
Zahŕňa postupy, ktoré sa budú vykonávať spoločne príslušnými orgánmi dvoch alebo viacerých členských štátov a budú sa týkať jednej alebo viacerých fyzických osôb alebo subjektov, pri ktorých majú príslušné orgány týchto členských štátov spoločný alebo doplňujúci sa záujem na základe vopred dohodnutého postupu vykonania spoločnej kontroly.
Spoločné kontroly sú vhodným a prínosným nástrojom najmä v oblasti kontrol zameraných na transferové oceňovanie, kde môžu napomôcť k stanoveniu daňovej pozície subjektov v rámci nadnárodnej skupiny a transakcií medzi nimi. Spoločná kontrola sa vykonáva v dohodnutom členskom štáte na základe dohody medzi zapojenými príslušnými orgánmi členských štátov. V rámci postupu spoločnej kontroly v prípade záujmu môže príslušný orgán SR požiadať, ktorým je FR SR (odsek 1) príslušný orgán iného členského štátu alebo príslušné orgány viacerých členských štátov, o vykonanie spoločnej kontroly. Rovnako príslušný orgán iného členského štátu môže požiadať FR SR o vykonanie spoločnej kontroly a v tomto prípade má slovenský príslušný orgán povinnosť odpovedať na žiadosť do 60 dní odo dňa prijatia žiadosti; svoj súhlas vykoná potvrdením účasti a odôvodnenie nesúhlas (odmietnutie) na spoločnej kontrole vykoná uvedením dôvodov, prečo nemá záujem zúčastniť sa spoločnej kontroly (odsek 2) v lehote do 60 dní odo dňa prijatia žiadosti. Takýmto dôvodom môže byť napr. skutočnosť, že požadovaná spoločná kontrola by zahŕňala vykonanie zisťovaní alebo oznámenie informácií, ktoré môžu byť alebo mohli by byť v rozpore s právnymi predpismi SR.
Po odsúhlasení vykonania spoločnej kontroly (odsek 3) sa príslušné orgány zúčastnených členských štátov dohodnú, že koordinovane vykonajú spoločnú kontrolu konkrétnych fyzických osôb alebo subjektov, pri ktorých majú spoločný alebo doplňujúci sa záujem. Dohodnú rozsah spoločnej kontroly, koordináciu čiastkových úkonov v SR a zúčastnených členských štátoch, ako aj jazykový režim, ktorý sa bude používať na komunikáciu počas spoločnej kontroly. Na účely vykonania spoločnej kontroly slovenský príslušný orgán vymenuje zástupcu (odsek 4), ktorý bude zodpovedný za dohľad a koordináciu spoločnej kontroly v SR. Ostatné zúčastnené príslušné orgány členských štátov tiež vymenujú podobných koordinátorov spoločnej kontroly na ich územiach.
Vo všeobecnosti sú práva a povinnosti zamestnancov zúčastňujúcich sa spoločných kontrol v inom členskom štáte stanovené tak, že sú počas výkonu činností spoločnej kontroly (odsek 5) povinní dodržiavať právne predpisy členského štátu, v ktorom sa spoločná kontrola vykonáva a zároveň nesmú prekračovať rozsah právomocí podľa právnych predpisov členského štátu, z ktorého pochádzajú.
Zamestnanec slovenského príslušného orgánu sa zúčastňuje spoločnej kontroly v inom členskom štáte v súlade s podmienkami dohodnutými v dohode príslušných orgánov a na tento účel mu je vydané písomné poverenie po dobu potrebnú na vykonanie spoločnej kontroly s identifikačnými údajmi tohto zamestnanca. Pri výkone činností spoločnej kontroly v inom členskom štáte musí dodržiavať právne predpisy tohto členského štátu.
Zamestnanci príslušného orgánu iného členského štátu, ktorí vykonávajú činnosti spoločnej kontroly v SR, musia dodržiavať zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály