Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Procesné pochybenia daňových subjektov

Rubrika: Správa daní

Daňový subjekt, ktorým môže byť fyzická osoba alebo právnická osoba, má od začatia podnikania, t. j. od získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie, množstvo povinností. Dôležitú časť z nich upravuje zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov. Zákon o správe daní je procesnou normou upravujúcou postup správcu dane, daňových subjektov a tretích osôb v konaní u správcu dane, ktorým je daňový úrad, colný úrad a obec. Daňový subjekt má v konaní, ktoré je v určitom štádiu daňovým konaním, zákonom o správe daní upravené práva a povinnosti, ktoré je povinný dodržať, resp. splniť.


Daňový subjekt, ktorým môže byť fyzická osoba (FO) alebo právnická osoba (PO), má od začatia podnikania, t. j. od získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie, množstvo povinností. Dôležitú časť z nich upravuje zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o správe daní“). Zákon o správe daní je procesnou normou upravujúcou postup správcu dane, daňových subjektov a tretích osôb v konaní u správcu dane, ktorým je daňový úrad, colný úrad a obec. Daňový subjekt má v konaní, ktoré je v určitom štádiu daňovým konaním, zákonom o správe daní upravené práva a povinnosti, ktoré je povinný dodržať, resp. splniť. Porušenie povinností uložených zákonom o správe daní, ale aj príslušnými hmotno-právnymi predpismi (daňovými zákonmi) zákon o správe daní postihuje sankciou, ktorou môže byť v závislosti od druhu porušenej povinnosti buď pokuta alebo sankčný úrok. Ak daňový subjekt, resp. tretia osoba poruší povinnosť nepeňažnej povahy, čiže sa dopustí správneho deliktu, správca dane je povinný uložiť pokutu, s výnimkou pokuty za porušenie povinností nepeňažnej povahy podľa § 35 ods. 12 zákona o správe daní, kde uloženie pokuty je na vôli samotného správcu dane. Pod pojmom správny delikt zákon o správe daní rozumie protiprávne konanie daňových subjektov spočívajúce v porušení povinností uložených týmto zákonom, ako aj jednotlivými hmotnoprávnymi daňovými predpismi alebo rozhodnutím správcu dane.

Právnym následkom porušenia povinnosti peňažnej povahy je sankčný úrok, ktorý správca dane je povinný vyrubiť daňovému subjektu v prípade, ak daňový subjekt nezaplatí daň v lehote alebo vo výške podľa osobitného zákona. Zákon o správe daní taxatívne vymenúva dôvody na vyrubenie sankčného úroku v § 35b ods. 1 písm. a) až g).

Registračná a oznamovacia povinnosť

Medzi najdôležitejšie povinnosti daňového subjektu patrí jeho registračná a oznamovacia povinnosť. Správca dane vedie register daňových subjektov obsahujúci všetky dostupné informácie o každom daňovom subjekte, ktorý je daňovníkom jednej alebo viacerých druhov daní, ako aj údaje o osobách, ktoré sú spoločníkmi v obchodných spoločnostiach a o osobách, ktoré o registráciu požiadajú dobrovoľne napriek tomu, že povinnosť registrácie k žiadnej dani pre nich nevyplýva. Povinnosť registrovať sa vzniká podľa § 31 ods. 1 zákona o správe daní PO alebo FO, ktorá získa povolenie alebo oprávnenie na podnikanie, alebo začne vykonávať inú zárobkovú činnosť na území SR v lehote do 30 dní. Táto lehota začína plynúť nasledujúci deň po dni nadobudnutia právoplatnosti povolenia alebo oprávnenia na podnikateľskú činnosť, alebo po dni, keď daňový subjekt začne vykonávať inú zárobkovú činnosť. Každá osoba poberajúca príjmy z podnikania má povinnosť registrácie, s výnimkou, keď tieto príjmy dosahuje len náhodne, nakoľko pri náhodne dosiahnutom príjme nie je naplnená požiadavka sústavnosti. Pri plnení registračnej alebo oznamovacej povinnosti daňový subjekt je povinný oznámiť svojmu miestne príslušnému správcovi dane údaje podľa § 31 ods. 6 zákona o správe daní na predpísanom tlačive, ktorého vzor určilo daňové riaditeľstvo a colné riaditeľstvo po dohode s Ministerstvom financií SR. Daňový subjekt môže podať registračnú prihlášku aj elektronickými prostriedkami za podmienky, že je podpísaná zaručeným elektronickým podpisom, alebo urobená v súlade s dohodou podľa vzoru, ktorý je uverejnený na internetovej stránke daňového riaditeľstva a na internetovej stránke colného riaditeľstva. V prihláške k registrácii daňový subjekt tiež uvedie údaj, či ide o jeho prvú registráciu a ak už registrovaný bol, uvedie, na ktorom daňovom úrade bol registrovaný, aké mal pridelené daňové identifikačné číslo, meno alebo názov, pod ktorým bol registrovaný. Taktiež daňový subjekt je povinný oznámiť, či táto registrácia mu bola zrušená s uvedením dôvodov, pre ktoré sa tak stalo. Daňový subjekt je povinný zmeny skutočností, ktoré uviedol pri registrácii, najmä ak zanikne jeho daňová povinnosť, oznámiť správcovi dane v lehote do 15 dní odo dňa, kedy vznikli. V praxi sa často stáva, že daňový subjekt nedodrží túto lehotu stanovenú zákonom, resp. zmeny skutočností nenahlási vôbec. Ak zmenu skutočností nenahlási samotný daňový subjekt, vykoná správca dane príslušné zmeny v registrácii alebo registráciu zruší hneď, ako zistí rozhodujúce skutočnosti odôvodňujúce tento postup. Za nesplnenie registračnej a oznamovacej povinnosti upravenej v § 31 zákona o správe daní správca dane uloží daňovému subjektu pokutu, ktorej výška je minimálne 2 000 Sk, maximálne 100 000 Sk a ak ide o nesplnenie oznamovacej povinnosti pri dani z nehnuteľnosti, minimálna výška pokuty pre FO je stanovená na 200 Sk (§ 35 ods. 7 zákona o správe daní).
 
Ak daňový subjekt poruší oznamovaciu povinnosť upravenú v iných ustanoveniach zákona o správe daní, správca dane nie je povinný pokutovať správny delikt. Podľa § 35 ods. 12 zákona o správe daní má možnosť, nie povinnosť uložiť pokutu. Napríklad, ak PO alebo FO vykonávajúca v priebehu roka platby FO, z ktorých nezráža daň nenahlási príslušnému správcovi dane v lehote do 30 dní po uplynutí kalendárneho roka (t. j. do 30. januára nasledujúceho roka) nezdanené platby pre jednotlivú FO, ktoré sú vyššie ako 100 000 Sk, správca dane jej môže uložiť pokutu podľa § 35 ods. 12 zákona o správe daní maximálne do 1 mil. Sk.

 Príklad:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály