Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane pri vývoze tovaru a dôkazné bremeno (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Oslobodenie od dane pri vývoze tovaru a dôkazné bremeno

V rámci Európskej únie platí zásada, že dodanie tovaru z ktoréhokoľvek členského štátu do štátu mimo EÚ, t. j. do tretieho štátu, je oslobodené od dane z pridanej hodnoty na základe čl. 146 bod 1 písm. a) smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“). Oslobodenie sa uplatní, ak je tovar zaslaný alebo prepravený predávajúcim alebo na jeho účet do miesta určenia mimo Spoločenstva.

Oslobodenie od dane sa podľa článku 131 smernice o DPH uplatňuje v súlade s podmienkami, ktoré členské štáty stanovia na účely zabezpečenia správneho a jednoznačného uplatňovania tohto oslobodenia od dane a na účely predchádzania akýmkoľvek možným daňovým únikom, vyhýbaniu sa dani alebo zneužitiu dane.

Podľa článku 273 smernice o DPH členské štáty môžu uložiť iné povinnosti, ktoré považujú za potrebné na riadny výber DPH a na predchádzanie daňovým podvodom, pod podmienkou, že splnia požiadavku rovnakého zaobchádzania s transakciami uskutočňovanými na vnútroštátnej úrovni a s transakciami uskutočňovanými medzi členskými štátmi zdaniteľnými osobami, a pod podmienkou, že tieto povinnosti nepovedú pri obchode medzi členskými štátmi k formalitám spojeným s prechodom hraníc.

Právny základ pre oslobodenie od DPH v SR pri vývoze tovaru

Slovenská republika ustanovila v § 47 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) oslobodené dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený z tuzemska predávajúcim alebo na jeho účet do miesta určenia v tretej krajine. Vývoz tovaru do tretích štátov znamená, že tovar fyzicky opustí územie Európskej únie.

Odoslanie alebo prepravenie tovaru je v zmysle § 47 ods. 3 zákona o DPH platiteľ povinný preukázať colným vyhlásením, v ktorom je colným orgánom potvrdený výstup tovaru z územia EÚ, a dokladom o odoslaní alebo preprave tovaru.

Uvedené ustanovenie zákona o DPH nadväzuje na čl. 269 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 952/2013 z 9. októbra 2013, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Únie. Podľa bodu 1 citovaného ustanovenia tovar Únie, ktorý sa má prepraviť z colného územia Únie, sa prepúšťa do colného režimu vývoz.

Vývoz tovaru a neutralita DPH

V akom rozsahu môže ovplyvniť slovenského vývozcu tovaru – platiteľa DPH – zistenie daňového úradu, že identita nadobúdateľa tovaru v treťom štáte nebola potvrdená, teda že po vývoze tovaru došlo k podvodnému konaniu na území tretieho štátu?

Prax v SR je taká, že správca dane pri takýchto zisteniach na základe daňovej kontroly väčšinou dodaní predaj tovaru sadzbou DPH platnou v SR, teda vývozcovi neprizná právo na oslobodenie od dane.

Uvedenou problematikou sa zaoberal aj Súdny dvor EÚ v súvislosti s predloženou prejudiciálnou otázkou vo veci C-653/18 Unitel.

Skutkový stav

Unitel, spoločnosť so sídlom v Poľsku, predala mobilné telefóny dvom ukrajinským subjektom. V dôsledku daňovej kontroly daňový úrad konštatoval, že došlo k vývozu týchto mobilných telefónov mimo územia EÚ, ale že tento tovar nebol nadobudnutý subjektmi uvedenými na faktúrach, ale inými subjektmi, ktoré neboli identifikované. Podľa daňového úradu teda nedošlo k dodaniu tovaru oslobodenému od DPH.

V tejto súvislosti vznikla otázka, v akom rozsahu môže prípadný podvod, ku ktorému došlo na území tretieho štátu, kde bol vyvezený tovar prevzatý inou osobou, než je osoba uvedená v colných dokumentoch, mať vplyv na uplatnenie oslobodenia od dane s právom na odpočítanie DPH.

Právny základ pre posúdenie oslobodenia od DPH

  • smernica 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH

Podľa článku 14 ods. 1 dodanie tovaru je prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako ­majiteľ [uvedenému článku zodpovedá § 8 ods. 1 písm. a) slovenského zákona o DPH].

Podľa článku 131 oslobodenia od dane sa uplatňujú bez toho, aby boli dotknuté ostatné ustanovenia a v súlade s podmienkami, ktoré členské štáty stanovia na účely zabezpečenia správneho a jednoznačného uplatňovania tohto oslobodenia od dane a na účely predchádzania akýmkoľvek možným daňovým únikom, vyhýbaniu sa dani alebo zneužitiu dane.

Článok 146 stanovuje, že členské štáty oslobodia od dane tieto transakcie:

  1. dodanie tovaru, ktorý je zaslaný alebo prepravený predávajúcim alebo na jeho účet do miesta určenia mimo EÚ;
  2. dodanie tovaru, ktorý je zaslaný alebo prepravený nadobúdateľom alebo na jeho účet do miesta určenia mimo EÚ, ak nadobúdateľ nie je usadený na ich území.

Uvedenému článku smernice zodpovedá § 47 ods. 1 a 2 slovenského zákona o DPH.

Článok 168 písm. a) smernice o DPH stanovuje, že pokiaľ ide o tovar a služby, ktoré sú použité na účely zdaniteľných transakcií zdaniteľnej osoby, tá má právo v členskom štáte, v ktorom uskutočňuje tieto transakcie, odpočítať z výšky DPH, ktorú je povinná zaplatiť, DPH splatnú alebo zaplatenú v tomto členskom štáte za tovar, ktorý jej bol alebo bude dodaný inou zdaniteľnou osobou, a za služby, ktoré jej boli alebo budú poskytnuté inou zdaniteľnou osobou.

Podľa článku 169 písm. b) tejto smernice má zdaniteľná osoba právo na odpočítanie DPH, pokiaľ sú tovary a služby použité na účely transakcií oslobodených od dane v súlade s článkom 146 uvedenej smernice [§ 49 ods. 1 a 2 písm. a) slovenského zákona o DPH].

Prejudiciálne otázky – zohľadnenie zásady neutrality a proporcionality

Súdnemu dvoru EÚ bola predložená prejudiciálna otázka, či môže byť uplatnené oslobodenie od DPH, ak sú súčasne splnené dva nasledujúce predpoklady:

  1. vývoz tovaru sa uskutočnil v prospech neurčitého príjemcu, ktorý je usadený mimo EÚ, a
  2. existujú jednoznačné dôkazy, že tovar opustil územie EÚ, a táto okolnosť nie je spochybnená.

Alebo je v rozpore s článkom 146 ods. 1 písm. a) a b) a článkom 131 smernice o DPH, ako aj zásadami zdaňovania spotreby, neutrality a proporcionality, ak pri tovare, ktorý bol nesporne vyvezený z EÚ,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály