Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovné a daňové hľadisko dotácií na obstaranie dlhodobého hmotného majetku

Rubrika: Problémy z praxe

Výdavky na obstaranie dlhodobého hmotného majetku sa zahŕňajú do nákladov postupne počas jeho používania formou odpisov. Ovplyvňujú teda výsledok hospodárenia postupne počas predpokladanej doby používania. Rovnaký princíp sa použije aj v prípade, ak bola na obstaranie dlhodobého hmotného majetku poskytnutá dotácia, podpora alebo príspevok (zo štátneho rozpočtu alebo z prostriedkov Európskych spoločenstiev).


Výdavky na obstaranie dlhodobého hmotného majetku sa zahŕňajú do nákladov postupne počas jeho používania formou odpisov. Ovplyvňujú teda výsledok hospodárenia postupne počas predpokladanej doby používania. Rovnaký princíp sa použije aj v prípade, ak bola na obstaranie dlhodobého hmotného majetku poskytnutá dotácia, podpora alebo príspevok (zo štátneho rozpočtu alebo z prostriedkov Európskych spoločenstiev).
 
Dotácie na obstaranie dlhodobého majetku a dotácie na obstaranie technického zhodnotenia sa časovo rozlišujú prostredníctvom účtu 384 – Výnosy budúcich období. Do výnosov sa rozpúšťajú v časovej a vecnej súvislosti so zaúčtovaním účtovných odpisov z tej časti majetku, ktorá bola obstaraná z dotácie. Ak bola dotácia poskytnutá na obstaranie pozemku (neodpisovaný majetok) a bola podmienená výstavbou na ňom, do výnosov sa bude rozpúšťať počas predpokladanej doby používania stavby, t. j. vo vzťahu k účtovným odpisom tejto stavby.
 
O nároku na dotáciu, podporu alebo príspevok sa účtuje, ak je takmer isté, že na základe splnených podmienok na ich poskytnutie budú účtovnej jednotke poskytnuté.
 
Príklad č. 1:
Firma dostala dotáciu na zhotovenie čističky odpadových vôd. Celkové náklady na zhotovenie čističky boli vo výške    1 000 000 Sk. Výška dotácie bola priznaná aj poskytnutá vo výške 600 000 Sk. Čistička bola uvedená do užívania v roku 2008. Predpokladaná doba používania čističky bola stanovená na 50 rokov.
Pre daňové účely bola stavba zaradená do 4 odpisovej skupiny a firma zvolila rovnomerný spôsob odpisovania.
Ročné účtovné odpisy sú: 1 000 000 / 50 = 20 000.
Ročné daňové odpisy sú: 1 000 000 / 20 = 50 000.
 
Výška účtovných odpisov zodpovedajúca podielu majetku obstaraného z dotácie: 600 000 / 50 = 12 000.
 
Účtovanie u firmy DELTA do 31. 12. 2007:
P. č.
Text
Suma v Sk
MD
D
1.
Zaúčtovanie dotácie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály