Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv opravy chýb minulých účtovných období na základ dane z príjmov právnických osôb

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Náklady a výnosy sa účtujú v zásade vždy do účtovného obdobia, s ktorým vecne a časovo súvisia. Vyplýva to z § 3 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). V praxi sa však stáva, že dôjde k chybe. Ak sa zistí, že v predchádzajúcich účtovných obdobiach neboli niektoré náklady alebo výnosy zaúčtované, prípadne boli zaúčtované v nesprávnej výške, musí sa zaúčtovať oprava ihneď po zistení chyby. Táto skutočnosť si zároveň vyžaduje aj úpravu základu dane z príjmov.

Pri opravách chýb minulých účtovných období je treba postupovať v súlade s platnými účtovnými a daňovými predpismi.

_____________________________
Poznámka:
Pre zjednodušenie popisu danej problematiky nie je v príspevku riešená prípadná povinnosť dane z pridanej hodnoty (DPH) z opráv minulých účtovných období.
______________________________
Opravy chýb minulých účtovných období v účtovníctve
Podľa § 34 zákona o účtovníctve, ak účtovná jednotka zistí, že niektorý účtovný záznam jej účtovníctva je neúplný, nepreukázateľný,
nesprávny
alebo nezrozumiteľný, je
povinná
vykonať bez zbytočného odkladu
jeho opravu
. Oprava sa musí vykonať tak, aby bolo možné určiť:
-
zodpovednú osobu, ktorá vykonala príslušnú opravu,
-
deň jej vykonania a
-
obsah opravovaného účtovného záznamu pred opravou aj po oprave.
Oprava v účtovnom zázname nesmie viesť k neúplnosti, nepreukázateľnosti, nesprávnosti, nezrozumiteľnosti alebo neprehľadnosti účtovníctva. Na opravu účtovného zápisu treba vždy
vyhotoviť účtovný doklad
. Deň v účtovnom zázname treba zaznamenať s takou presnosťou, aby neistota v určení času nemala za následok neistotu v určení obsahu účtovných prípadov. Účtovný záznam, ktorý je nečitateľný alebo ho nemožno previesť do čitateľnej podoby, sa hodnotí, ako keby ho účtovná jednotka neviedla.
Opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ") rozlišujú opravy
nevýznamných nákladov a nevýznamných výnosov
minulých účtovných období a
významné opravy chýb
minulých účtovných období. V závislosti od posúdenia významnosti zistenej nesprávnosti ustanovujú postupy účtovania aj spôsob ich účtovania.
Problematika určenia hranice, do ktorej je suma v súvislosti s opravami chýb minulých účtovných období nevýznamná a naopak sumy, od ktorej už je významná, nie je upravená v slovenskej právnej úprave a dokonca ani v IFRS. V slovenských Postupoch účtovania v PÚ sa chybám minulých účtovných období okrajovo venuje len § 5 ods. 1 a § 59 ods. 13.
Určenie sumy, od ktorej sa chyba minulých účtovných období bude považovať za významnú, závisí na subjektívnom posúdení účtovnej jednotky. Účtovná jednotka je povinná preukázať, akú vysokú finančnú čiastku považuje za významnú, pričom pri jej stanovovaní môže vychádzať z ustanovení § 17 ods. 9 zákona o účtovníctve, ktorý ustanovuje, že informácia v účtovníctve sa považuje za významnú, ak by jej neuvedenie, resp. jej chybné uvedenie v účtovnej závierke mohlo ovplyvniť úsudok alebo rozhodovanie používateľa. Definíciu významnosti poskytujú aj medzinárodné účtovné štandardy (IFRS), podľa ktorých významnosť závisí od veľkosti a charakteru položky alebo chyby posudzovanej podľa konkrétnych podmienok vynechania alebo nesprávneho vykázania. Inak povedané, posúdenie či ide o významnú alebo nevýznamnú chybu minulých účtovných období závisí od konkrétnych okolností v danej účtovnej jednotke. O tejto skutočnosti rozhoduje účtovná jednotka napríklad stanovením hranice významnosti v internej smernici.
Podľa § 59 ods. 14 Postupov účtovania v PÚ sa za opravu chýb minulých účtovných období nepovažujú rozdiely zo zmeny účtovnej hodnoty majetku a záväzku vyplývajúce zo zmeny úpravy ocenenia podľa § 26 a § 27 zákona o účtovníctve, napr. účtovanie výšky opravnej položky a rezerv, úprava doby používania alebo spôsobu opotrebenia dlhodobého majetku.
Opravy
nevýznamných nákladov a výnosov
minulých účtovných období sa podľa § 5 Postupov účtovania v PÚúčtujú ako
účtovné prípady bežného účtovného obdobia
na príslušných účtoch nákladov alebo výnosov z hospodárskej činnosti účtovnej jednotky.
Významné opravy nákladov a výnosov
sa podľa § 59 ods. 13 Postupov účtovania v PÚúčtujú
na účte
428
- Nerozdelený zisk minulých rokov alebo na účte 429
-
Neuhradená strata minulých rokov.
Na spôsob účtovania opráv chýb minulých účtovných môže vplývať aj tá skutočnosť, či sa o opravách účtuje
do schválenia účtovnej závierky alebo až po jej schválení.
Podľa § 16 ods. 10 zákona o účtovníctvedo schválenia účtovnej závierky môžu účtovné jednoty
opätovne otvoriť účtovné knihy
v prípade, ak sa má zabezpečiť pravdivý a verný obraz účtovníctva. Ak teda účtovná jednotka po zostavení účtovnej závierky do dňa jej schválenia najvyšším orgánom spoločnosti zistí nesprávnosti v účtovaní a pre účtovnú jednotku ide o významnú sumu, ktorá má vplyv na pravdivý a verný obraz v účtovníctve, môže opätovne otvoriť účtovné knihy a nesprávnosť v účtovaní opraviť. Účtovné jednotky tak postupujú vo výnimočných prípadoch.
Príklad č. 1 - Oprava chyby zistená počas zostavovania účtovnej závierky:
Účtovná jednotka v roku 2021 zaúčtovala do nákladov na účet 518 - Ostatné služby faktúru za vykonané geologické práce. Počas zostavovania účtovnej závierky zistila, že vykonané práce súvisia s výstavbou novej budovy skladu, preto fakturovaná suma mala byť zaúčtovaná na účet 042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku.
Pretože účtovná jednotka na chybu prišla počas zostavovania účtovnej závierky za rok 2021, opravu účtovania vykonala ešte do tohto účtovného obdobia. Náklady súvisiace s obstaraním dlhodobého hmotného majetku sa účtujú na účte
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
, preto opravu nákladov na geologické práce pôvodne zaúčtovaných ako služby vykoná takto:
-
mínusom na strane Má dať účtu
518 - Ostatné služby
a kladnou hodnotou na strane Má dať účtu
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
, alebo
-
na strane Dal účtu
518 - Ostatné služby
a na strane Má dať účtu
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku.
* * *
Príklad č. 2 - Oprava chýb nevýznamných nákladov minulých účtovných období v bežnom roku:
Účtovná jednotka v roku 2021 zaúčtovala do nákladov na účet 511 - Oprava a udržiavanie faktúru za práce vykonané na administratívnej budove v sume 2 000 €. V účtovnom období 2022 zistila, že vykonané práce súvisia s vykonávaným technickým zhodnotením budovy, preto fakturovaná suma mala byť zaúčtovaná na účet 042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku.
Pre účtovnú jednotku ide o nevýznamnú opravu. Podľa § 5 Postupov účtovania v PÚúčtovná jednotka opravu nevýznamných nákladov zaúčtuje v bežnom účtovnom období (v roku 2022) na tom istom účte nákladov, na ktorom bol účtovný prípad nesprávne zaúčtovaný, t.j. na účte
511 - Opravy a udržiavanie
. Keďže technické zhodnotenie budovy v roku 2022 nie je dokončené, zároveň sa o sumu opravy zvýšia náklady na obstaranie technického zhodnotenia na účte
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
. Účtovná jednotka v rámci účtovania opravy chyby minulého účtovného obdobia môže postupovať dvoma spôsobmi:
1.
Zaúčtuje opravu nákladov nesprávne zaúčtovaného účtovného prípadu z minulého účtovného obdobia na strane Má dať účtu
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
a na strane Dal účtu
511 - Opravy a udržiavanie
, t.j.:
Suma v € MD D
2 000 042 511
2.
Zaúčtuje opravu nákladov nesprávne zaúčtovaného účtovného prípadu z minulého účtovného obdobia na strane Má dať účtu
042 - Obstaranie dlhodobého hmotného majetku
a mínusom na strane Má dať účtu
511 - Opravy a udržiavanie
, t.j.:
Suma v € MD D
 2 000 042 x
–2 000 511 x
* * *
Príklad č. 3 - Oprava významných výnosov minulých účtovných období, účtovné knihy sa môžu otvoriť:
Účtovná jednotka v roku 2021 poskytovala poradenské služby, pričom zabudla zaúčtovať do účtovníctva odberateľskú faktúru v hodnote 15 000 €. Túto chybu zistila až v roku 2022, keď dostala od odberateľa na účet úhradu za poskytnuté služby. Pre účtovnú jednotku ide o významnú sumu. V čase zistenia chyby účtovná závierka ešte nebola schválená najvyšším orgánom účtovnej jednotky.
Keďže pre účtovnú jednotku ide o významnú sumu a za rok 2021 môže ešte otvoriť účtovné knihy (účtovná závierka ešte nebola schválená), odberateľskú faktúru za poskytnuté služby zaúčtuje do účtovného obdobia roka 2021. Po zaúčtovaní výnosu účtovná jednotka účtovné knihy znova uzatvorí a zostaví účtovnú závierku.
Účtovanie v roku 2021 
P. č. Text Suma v € MD D
1. Zaúčtovanie odberateľskej faktúry 15 000 311 602
* * *
Príklad č. 4 - Opravy významných výnosov minulých účtovných období, účtovné knihy sa nemôžu otvoriť:
Popis prípadu je rovnaký ako v predchádzajúcom príklade. V čase zistenia chyby však účtovná závierka už bola schválená najvyšším orgánom účtovnej jednotky.
Keďže pre účtovnú jednotku ide o významnú sumu a opätovné otvorenie účtovných kníh za rok 2021 už nie je možné (účtovná závierka už bola schválená najvyšším orgánom účtovnej jednotky), oprava tejto chyby sa vykoná v bežnom účtovnom období, v ktorom bola chyba zistená, t.j. v roku 2022. Významné opravy chýb minulých účtovných období sa podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály