Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovacie obdobie a podávanie daňových priznaní k DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Vychádzajúc z ustanovenia § 77 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“) je základným zdaňovacím obdobím platiteľa dane kalendárny mesiac. To znamená, že platiteľ dane podáva daňové priznania za jednotlivé kalendárne mesiace a v daňovom priznaní uvádza údaje rozhodujúce pre výslednú daň platenú do štátneho rozpočtu SR za predmetný kalendárny mesiac.

Uvedená zásada sa však nevzťahuje na prípady ustanovené v rámci § 77 ods. 2 zákona o DPH, v kontexte s ktorým je mesačné zdaňovacie obdobie pre platiteľa dane povinné len v takom prípade, ak platiteľ spĺňa aspoň jednu z ustanovených podmienok, t.j.:
-
dosiahol za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat 100 000 € a viac (tzv. obratová podmienka), alebo
-
neuplynulo viac ako 12 kalendárnych mesiacov od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom sa stal platiteľom dane (tzv. časová podmienka).
Príklad č. 1:
Platiteľ dane je registrovaný k 15. októbru 2015 a od 1. apríla 2017 má štvrťročné zdaňovacie obdobie. Platiteľ dane k 28. februáru 2022 dosiahol za 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov obrat vo výške 112 500 € (z toho obrat z dodania tovarov v maloobchodnej predajni v SR je 80 000 € a obrat z dodania tovaru vrátane montáže s miestom dodania v Českej republike pre osobu identifikovanú pre DPH v tomto členskom štáte je 32 500 €). Zahŕňa sa do obratu hodnota dodaného tovaru vrátane montáže s miestom dodania v Českej republike na účely zmeny zdaňovacieho obdobia?
Platiteľ dane, ktorý dodá tovar vrátane montáže s miestom dodania v Českej republike, hodnotu tohto zdaniteľného obchodu nezahŕňa do obratu na účely zmeny zdaňovacieho obdobia. Obrat vymedzený v § 4 ods. 7 zákona o DPH sa použije aj na účely zmeny zdaňovacieho obdobia podľa § 77 zákona o DPH. Platiteľ dane spĺňa podmienky pre štvrťročné zdaňovacie obdobie.
* * *
Mesačné zdaňovacie obdobie
V úvode spomínaná právna úprava zabezpečuje, že všetci novo registrovaní platitelia dane musia mať najmenej 12 kalendárnych mesiacov od registrácie mesačné zdaňovacie obdobie, a to bez ohľadu na výšku dosahovaného alebo predpokladaného obratu.
Mesačné zdaňovacie obdobie si však platiteľ môže zvoliť aj po 12 kalendárnych mesiacov od registrácie dobrovoľne, a to napriek skutočnosti, že obratovú podmienku pre štvrťročné zdaňovacie obdobie spĺňa.
Príklad č. 2:
Platiteľ dane má od apríla 2021 zdaňovacie obdobie kalendárny štvrťrok, pretože splnil podmienky ustanovené v § 77 ods. 2 zákona o DPH. Platiteľ dane sa ale v marci 2022 rozhodol, napriek tomu, že spĺňa podmienky pre štvrťročné zdaňovacie obdobie, že by chcel prejsť späť na zdaňovacie obdobie kalendárny mesiac.
Platiteľ dane si bude môcť vybrať zdaňovacie obdobie kalendárny mesiac k 1. aprílu 2022. Ak by sa napríklad platiteľ dane rozhodol už vo februári 2022, že chce prejsť na zdaňovacie obdobie kalendárny mesiac, bude musieť dokončiť prebiehajúce zdaňovacie obdobie prvý kalendárny štvrťrok 2022 a na mesačné zdaňovacie obdobie bude môcť prejsť k 1. aprílu 2022.
* * *
Štvrťročné zdaňovacie obdobie
Platiteľ dane sa môže rozhodnúť pre zdaňovacie obdobie kalendárny štvrťrok, ak uplynulo viac ako 12 kalendárnych mesiacov od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom sa stal platiteľom dane a zároveň za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov nedosiahol obrat 100 000 €. Ak sa platiteľ dane rozhodne pre zdaňovacie obdobie kalendárny štvrťrok, musí splniť obidve spomínané podmienky.
Časovú podmienku
pre uplatňovanie štvrťročného zdaňovacieho obdobia platiteľ dane splní vtedy, ak je registrovaný pre DPH po dobu viac ako 12 kalendárnych mesiacov od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bol za platiteľa zaregistrovaný. Začiatok lehoty sa teda počíta od posledného dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom sa stal platiteľom dane. Časová podmienka je teda splnená až k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po uplynutí dvanásteho kalendárneho mesiaca. Ak bol platiteľ registrovaný napríklad 1. apríla 2021, začiatok lehoty je 30. apríla 2021, uplynutie 12 kalendárnych mesiacov 30. apríla 2022. Časová podmienka viac ako 12 kalendárnych mesiacov bude splnená v prvý deň nasledujúceho kalendárneho mesiaca, t.j. 1. mája 2022.
Obratovú podmienku
pre uplatňovanie štvrťročného zdaňovacieho obdobia platiteľ dane splní vtedy, ak nedosiahol obrat 100 000 € za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. To znamená, že platiteľ dane, ktorý dosiahol obrat 95 000 € napríklad v období od mája 2021 do apríla 2022 splnil obratovú podmienku k 1. máju 2022, keďže až v tomto mesiaci nastala tá skutočnosť, že za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov nedosiahol obrat vo výške 100 000 €. Pri presnom gramatickom výklade ustanovenia § 77 ods. 2 zákona o DPH sa teda splnenie obratovej podmienky neposudzuje v poslednom 12. kalendárnom mesiaci, ale až v 13. mesiaci.
Príklad č. 3:
Podnikateľ XY sa stal platiteľom DPH v priebehu zdaňovacieho obdobia, konkrétne dňa 1. marca 2022. Bude môcť uplatňovať štvrťročné zdaňovacie obdobie, ak za rok 2022 predpokladá obrat maximálne 50 000 €?
Ak sa podnikateľ stal platiteľom dane 1. marca 2022, je povinne zo zákona jeho zdaňovacím obdobím kalendárny mesiac, a to najmenej po dobu 12 kalendárnych mesiacov po registrácii. V súčasnosti platná právna úprava neumožňuje uplatňovanie štvrťročného zdaňovacieho obdobia pre novo registrovaných platiteľov DPH na základe predpokladaného obratu.
* * *
Zmena zdaňovacieho obdobia z mesačného na štvrťročné
Ak sa platiteľ rozhodne pre zdaňovacie obdobie kalendárny štvrťrok podľa § 77 ods. 2 zákona o DPH, je povinný oznámiť túto zmenu daňovému úradu
do 25 dní
od skončenia kalendárneho mesiaca, v ktorom splnil časovú aj obratovú podmienku pre uplatňovanie štvrťročného zdaňovacieho obdobia. Zmena zdaňovacieho obdobia na kalendárny štvrťrok môže nastať len k prvému dňu kalendárneho štvrťroka nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom platite
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály