Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázka existencie prevádzkarne na účely DPH v kontexte činností zmluvného výrobcu v rámci podnikovej skupiny

Dátum: Rubrika: Z praxe

Súdny dvor EÚ sa v rozsudku C-232/22 „Cabot Plastics Belgium SA“ zaoberal interpretáciou konceptu prevádzkarne z hľadiska DPH v kontexte činností výhradného zmluvného výrobcu v rámci podnikovej skupiny.

Východisková situácia
Spoločnosť Cabot Switzerland GmbH ("Cabot Switzerland") so sídlom vo Švajčiarsku je hlavnou prevádzkovou spoločnosťou skupiny Cabot pre región Európa, Blízky východ a Afrika. V súvislosti s predajom výrobkov na báze uhlíka je identifikovaná pre DPH v Belgicku.
Táto švajčiarska spoločnosť uzatvorila zmluvu o spracovateľských operáciách s viacerými dodávateľmi vrátane belgickej obchodnej spoločnosti v skupine - Cabot Plastics Belgium SA ("Cabot Plastics"). Uvedené spoločnosti sú právne nezávislé, ale sú prepojené finančnými väzbami.
Na základe zmluvy o spracovateľských operáciách spoločnosť Cabot Plastics používa zariadenia vo svojom vlastníctve výlučne na to, aby v prospech a na základe pokynov spoločnosti Cabot Switzerland spracúvala suroviny na výrobky používané pri výrobe plastov. Služby, ktoré poskytuje spoločnosti Cabot Switzerland tvoria takmer celkový jej obrat.
V súlade s touto zmluvou spoločnosť Cabot Plastics vo svojich priestoroch uskladňuje suroviny obstarané spoločnosťou Cabot Switzerland a ďalej ich spracúva na výrobky používané pri výrobe plastov. Následne zabezpečuje skladovanie týchto výrobkov predtým, ako ich spoločnosť Cabot Switzerland dodá z Belgicka svojim zákazníkom na belgickom trhu, do iných členských štátov EÚ alebo na účely vývozu do tretích štátov. Vyzdvihnutie a prepravu tovaru z priestorov spoločnosti Cabot Plastics zabezpečujú buď zákazníci alebo spoločnosť Cabot Switzerland prostredníctvom externých dopravcov.
Spoločnosť Cabot Plastics okrem toho pre spoločnosť Cabot Switzerland zabezpečuje súbor dodatočných služieb, najmä skladovanie výrobkov vrátane správy výrobkov uložených v skladoch tretích osôb, zasielanie odporúčaní s cieľom optimalizovať výrobný proces, interné a externé technické kontroly a hodnotenia, oznamovanie výsledkov spoločnosti Cabot Switzerland alebo tiež dodávky tovarov alebo služieb potrebných pre iné výrobné jednotky.
V tejto súvislosti sa spoločnosť Cabot Plastics vyjadruje k prevádzkovým potrebám svojich závodov, uľahčuje colné formality, dodržiava normy a postupy spoločnosti Cabot Switzerland v oblasti kontroly a zabezpečovania kvality, poskytuje tejto spoločnosti podporu na zlepšenie výrobných procesov a procesov plánovania jej činností, poskytuje jej administratívnu podporu v oblasti spotrebných daní a ciel, koná ako dovozca tovaru a spravuje obalové materiály. Cabot Plastics vykonáva tieto dodatočné činnosti v súlade so zmluvne stanovenými podmienkami.
Belgická finančná správa na žiadosť spoločnosti Cabot Plastics vydala stanovisko, v ktorom uviedla, že činnosti tejto spoločnosti nie sú charakteristické pre existenciu stálej prevádzkarne spoločnosti Cabot Switzerland v Belgicku z hľadiska dane z príjmov.
Na základe daňovej kontroly vykonanej v roku 2017 sa však daňový úrad domnieval, že spoločnosť Cabot Switzerland mala v Belgicku prevádzkareň v zmysle právnej úpravy v oblasti DPH. Služby, ktoré poskytla spoločnosť Cabot Plastics uvedenej švajčiarskej spoločnosti, posúdil belgický daňový úrad ako služby poskytnuté s miestom dodania v Belgicku podliehajúce DPH v tomto štáte a z tohto dôvodu spoločnosti Cabot Plastics dorubil DPH.
Predmet sporu
Predmetom sporu bola teda otázka, či podľa článku 44smernice Rady 2006/11
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály