Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané povinnosti daňovníkov na rok 2010 pri dani z nehnuteľností

Rubrika: Správa daní

Zákon o miestnych daniach daňovníkom priniesol podstatné zmeny a úpravy, ktoré sú nielen na rok 2009, ale aj v roku 2010 povinní pri priznávaní dane a jej platení dodržať a plniť. Zmeny v zákone nastali najmä v súvislosti s prechodom slovenskej koruny na menu euro. Obsahom článku sú povinnosti vyplývajúce pre daňovníkov pri dani z nehnuteľnosti.

V súlade so zákonom č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v Slovenskej republike a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n .p. (ďalej len „generálny zákon“) sa od 1. januára 2009 stalo výlučným základným platidlom euro. Nadväzne na generálny zákon boli vypracované novely jednotlivých zákonov a vykonávacie vyhlášky aj pre oblasť daní. Z hľadiska miestnych daní sa budem zaoberať zákonom č. 465/2008 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú zákony v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky v súvislosti so zavedením meny euro v Slovenskej republike v z. n. p., a ktorý novelizoval o. i. zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) a tiež vyhláškou Ministerstva financií SR č. 75/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú pravidlá vykazovania, prepočtu a zaokrúhľovania peňažných súm v súvislosti s prechodom na menu euro na účely účtovníctva, daní a colné účely.

Zákon o miestnych daniach daňovníkom priniesol podstatné zmeny a úpravy, ktoré nielen na rok 2009 aj v roku 2010 sú povinní pri priznávaní dane a jej platení dodržať a plniť.

Daň z nehnuteľností

Od roku 2005 je daň z nehnuteľností fakultatívna, o vyberaní ktorej podľa miestnych podmienok rozhoduje samotná obec alebo mesto. Obec môže túto ročnú daň na území svojej obce všeobecne záväzným nariadením zaviesť, zrušiť (ak je zavedená), zmeniť sadzby dane, zmeniť hodnotu pôdy alebo pozemkov, určiť oslobodenie alebo zníženie dane, zmeniť vekovú hranicu občanov, ale len k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia.

Keďže zavedenie a vyberanie tejto dane obcou nie je povinné, ale zákonom určené len na princípe dobrovoľnosti, rozhodujúcim je všeobecne záväzné nariadenie.

Preto má byť v záujme daňovníka, aby u správcu dane zistil, či daň z nehnuteľností na rok 2010 je správcom dane všeobecne záväzným nariadením zavedená.

Ak obec túto daň všeobecne záväzným nariadením na rok 2010 zaviedla, správca dane v daňovom konaní, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach daňovníkov, postupuje v úzkej súčinnosti s daňovníkmi a dodržiava základné zásady daňového konania určené zákonom č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“). Podľa zákona o správe daní správca dane má pri vyžadovaní plnenia povinnosti v tomto konaní použiť len také prostriedky, ktoré daňovníkov najmenej zaťažujú a správcovi dane umožňujú pritom správne vyrubiť a vybrať daň.

Daň z nehnuteľností sa priznáva na jednotnom novom tlačive daňového priznania

Daň z nehnuteľností sa priznáva a platí na zdaňovacie obdobie tomu správcovi dane, na území ktorého sa nehnuteľnosť daňovníka nachádza. Posledný termín na podanie priznania k dani z nehnuteľností na rok 2010 je 31. január 2010.

Tlačivá daňových priznaní na daň z nehnuteľností sú jednotné pre celé územie Slovenskej republiky. Ich vzor, ako aj poučenie, ako tlačivá priznania vyplniť, vydalo Ministerstvo financií SR. V súvislosti so zavedením meny euro Ministerstvo financií SR vydalo opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/020094/2008-72 z 1. októbra 2008, ktorým sa od 1. januára 2009 ustanovili nové vzory daňových priznaní k dani z nehnuteľností. Citované opatrenie je publikované vo Finančnom spravodajcovi č. 10/2008. Na takýchto tlačivách sa daň z nehnuteľností priznáva aj na rok 2010.

Kto podáva priznanie

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je povinná podať príslušnému správcovi dane do 31. januára 2010 tá fyzická alebo právnická osoba, ktorej ako daňovníkovi vznikla daňová povinnosť podľa stavu k 1. januáru 2010 z dôvodu, že v priebehu roka 2009:

  • Stala sa vlastníkom pozemku, vlastníkom stavby, vlastníkom bytu alebo nebytov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály