Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komentár k novele zákona o DPH (II.)

Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Komentár k novele zákona o DPH

(pokračovanie)

Novelizácia zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. zákonom č. 344/2020 Z. z. (ďalej len „novela“ a „zákon o DPH“) priniesla rozsiahle zmeny pravidiel v elektronickom obchode. V druhej časti komentára zameranej na nové pravidlá uplatňovania DPH v elektronickom obchode sa venujeme najmä definícii predaja tovaru na diaľku a miesta určenia, ako aj novým pravidlám zdaňovania elektronických rozhraní/platforiem.

5. Nové pravidlá uplatňovania DPH v oblasti elektronického obchodu
Vo všeobecnosti možno elektronický obchod definovať ako predaj alebo nákup tovaru alebo služieb prebiehajúci medzi podnikmi, domácnosťami, jednotlivcami či súkromnými organizáciami prostredníctvom elektronických transakcií zrealizovaných cez internet alebo iných (online komunikačných) počítačových sietí. (OECD: Measuring the Digital Economy: A New Perspective, 2. Investing in smart infrastructure, 2.7. E-commerce across borders, OECD Publishing, Paris 2014. 160p. ISBN 978-92-64-21130-8. Európsky dvor audítorov: Osobitná správa "Elektronický obchod: mnoho výziev pri výbere DPH a ciel zostáva vyriešiť", Európska únia, Úrad pre publikácie, 2019. 59p.[online]. URL: https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/e-commerce-12-2019/sk/)
Pri elektronickom obchode a dodávaní tovaru z tretích krajín sa javí oblasť zdanenia DPH ako veľká výzva pre všetky jurisdikcie v rámci celého sveta. Dá sa povedať, že Európska únia je jedným z lídrov v oblasti zdaňovania elektronického obchodu, pretože už v roku 2008 s účinnosťou od roku 2015 urobila významné zmeny v oblasti uplatňovania DPH pre elektronický obchod
[Smernica Rady 2008/8/ES z 12. februára 2008, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb (Ú.v. EÚ L 44, 20.2.2008)]
, aj keď iba v jeho obmedzenej oblasti, a to konkrétne v oblasti poskytovania vybraných typov služieb, konkrétne služieb rozhlasového a televízneho vysielania, telekomunikačných služieb a elektronicky dodávaných služieb (ďalej len "digitálne služby") poskytovaných pre nezdaniteľnú osobu, t.j. služieb typu B2C.
Zaviedla nové pravidlá pre určenie miesta dodania týchto služieb rešpektujúce tzv. princíp určenia (destination principle) a zaviedla aj zjednodušené pravidlá pre výber dane v podobe schémy jedného kontaktného miesta tzv. "One-Stop-Shop" (ďalej len "OSS schémy")
[V praxi sa stretávame s označením tohto zjednodušenia aj mini One-Stop-Shop (MOSS), pretože pokrýva obmedzený rozsah plnení, len digitálne služby.
Pri nových pravidlách elektronického obchodu od roku 2021 je však už potrebné používať len pojem One-Stop-Shop (OSS), pretože tieto pokrývajú značne rozšírený rozsah plnení, a okrem služieb sa týkajú aj tovaru. V rámci zjednodušenia MOSS/OSS sa poskytovateľ služieb registruje vo svojom členskom štáte usadenia do schémy zjednodušenia, podá špeciálne priznanie v schéme zjednodušenia, v ktorom uvedie presné rozlíšenie dane podľa jednotlivých členských štátov zákazníkov, t.j. ktorým členským štátom zdanenia (spotreby) daň prináleží podľa usadenia zákazníka.
 
 
Poskytovateľ služby zároveň zaplatí celú sumu dane svojmu členskému štátu (identifikácie) a ten odošle príslušné čiastky dane uvedeným členským štátom zdanenia (spotreby).]. 
Už tieto pravidlá sa dotkli platforiem, ak sa ich využitím poskytujú elektronické služby.
[Článok 1 bod 1 písm. c) vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 1042/2013 zo 7. októbra 2013, ktorým sa mení vykonávacie nariadenie (EÚ) č. 282/2011, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb. (Ú.v. EÚ, L 284/1, 26.10.2013)]
.
V tomto trende lídra pri zdaňovaní elektronického obchodu Európska únia aj pokračovala a výsledkom jej snahy je prijatie balíka viacerých právnych aktov od roku 2017, cieľom ktorých je podchytiť okrem zdanenia digitálnych služieb aj zdanenie predaja tovaru na diaľku tak na území Európskej únie, ako aj dovezeného z územia tretích štátov k zákazníkovi v Európskej únii.
Slovenská republika transponovala tieto nové pravidlá do novely zákona o DPH. Cieľom nových pravidiel je na jednej strane zabezpečiť správne zdanenie spotreby, ale na strane druhej aj podpora cezhraničného obchodovania na vnútornom trhu EÚ tým, že sa odstránia bariéry v oblasti elektronického obchodu najmä pre malé a stredné podniky.
Novými pravidlami, najmä v oblasti odstránenia oslobodenia pri dovoze zásielok malej hodnoty, sa sleduje odstránenie narúšania hospodárskej súťaže, ktorá sa daným oslobodením vytvárala najmä voči podnikom, ktoré dodávali tovar v rámci EÚ a ktorých dodávky boli zdaňované.
Existujúce zjednodušenia pre priznanie a výber dane z cezhranične dodávaných služieb budú pokrývať aj iné typy služieb B2C, ako sú digitálne, ale najmä však predaj tovaru na diaľku, jednak predaj tovaru na diaľku v rámci EÚ a aj predaj tovaru na diaľku, ktorý je dovážaný z území tretích štátov. Rovnako tieto pravidlá zahŕňajú aj výber dane od digitálnych plat­foriem v určitom prípade, t.j. ak ide o nákup tovaru, ktorý je realizovaný cez tieto digitálne platformy, ktoré uľahčujú predaj takéhoto tovaru.
Nové pravidlá zdaňovania v oblasti elektronického obchodu vstúpia do platnosti od 1. júla 2021. Pôvodne mali nové pravidlá vstúpiť do platnosti od 1. januára 2021
(Článok 4 smernice Rady (EÚ) 2017/2455 z 5. decembra 2017, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES a smernica 2009/132/ES, pokiaľ ide o určité povinnosti týkajúce sa dane z pridanej hodnoty pri poskytovaní služieb a predaji tovaru na diaľku), 
avšak v súvislosti s neočakávanou krízou, ktorú spôsobila pandémia COVID-19, bolo potrebné uplatňovanie nových pravidiel odsunúť o 6 mesiacov, pretože členské štáty, rovnako ako aj dotknuté podniky, deklarovali, že nebudú pripravené implementovať nové pravidlá, najmä pokiaľ ide o informačné systémy.
Z uvedeného dôvodu prijala Rada rozhodnutie
(Rozhodnutie Rady (EÚ) 2020/1109 z 20. júla 2020, ktorým sa v reakcii na pandémiu COVID-19 menia smernice (EÚ) 2017/2455 a (EÚ) 2019/1995, pokiaľ ide o dátumy transpozície a uplatňovania)
, ktorým posunula účinnosť nových pravidiel o elektronickom obchode.
Keďže ide rozsiahlu novelu DPH, pokiaľ ide o nové pravidlá v elektronickom obchode, aby sme pokryli všetky dôležité zmeny, rozhodli sme sa túto oblasť rozdeliť na dve časti. Prvá časť je obsahom dnešného komentára a budeme sa v nej venovať najmä definícii predaja tovaru na diaľku a miestu určenia. Poukážeme na zjednodušenie pre malé a stredné podniky zavedením jednotného ročného EÚ obratu vo výške 10 000 eur. Najdôležitejšou oblasťou tejto časti však zostáva ustanovenie, ktorým sa cez elektronické rozhranie/platformu stáva cez vytvorenú fikciu dodávateľom pri predaji tovaru na diaľku, tak pre dodanie v rámci EÚ, ako aj pre dovážaný tovar z tretích štátov.
V pokračovaní príspevku, ktorý bude obsahom III. časti komentára k novele zákona o DPH, sa budeme detailne venovať zmenám v existujúcich osobitných úpravách uplatňovania dane podľa § 68a a § 68b. Dôraz budeme klásť na vysvetlenie novej osobitnej úpravy uplatňovania dane na predaj tovaru na diaľku dovážaného z územia tretích štátov podľa § 68c, ako aj novej osobitnej úpravy na priznávanie a platbu dane pri dovoze tovaru podľa § 68cb. Následne vysvetlíme aj správu daní pri uplatňovaní osobitných úprav podľa § 68a až § 68c.
Všetky detaily obsiahnuté v ustanoveniach novely zákona o DPH budú doplnené aj o vysvetlenia k nim cez vykonávacie ustanovenia prijaté vykonávacím nariadením Rady (EÚ) 2019/2026, ktorým sa mení vykonávacie nariadenie (EÚ) č. 282/2011, pokiaľ ide o dodania tovaru alebo poskytovania služieb uľahčované elektronickými rozhraniami, ako aj o osobitné úpravy pre zdaniteľné osoby, ktoré poskytujú služby nezdaniteľným osobám, uskutočňujú predaj tovaru na diaľku a určité domáce dodania tovaru (ďalej len "vykonávacie nariadenie Rady k smernici o DPH").
5.1 Nová "definícia predaj tovaru na diaľku" a určenie miesta dodania
5.1.1 Definícia "predaj tovaru na diaľku"
Smernicou o DPH sa
mení definícia 
zásielkového predaja tovaru a zavádza sa nový pojem
"predaj tovaru na diaľku"
(Článok 2 bod 1 smernice Rady (EÚ) 2017/2455 z 5. decembra 2017, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES a smernica 2009/132/ES, pokiaľ ide o určité povinnosti týkajúce sa dane z pridanej hodnoty pri poskytovaní služieb a predaji tovaru na diaľku).
Novela zákona o DPH vo svojom novom ustanovení § 14 preberá túto definíciu a v ods. 1 v písmene a) definuje
predaj tovaru na diaľku na území EÚ
:
a)
predajom tovaru na diaľku na území Európskej únie je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený dodávateľom alebo na jeho účet, a to aj
keď dodávateľ zasahuje nepriamo do odoslania alebo prepravy tovaru
z iného členského štátu, ako je členský štát, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru k zákazníkovi, ak
1.
sa dodanie uskutočňuje pre zdaniteľnú osobu alebo pre právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, u ktorých nadobudnutie tovaru na území Európskej únie nie je predmetom dane podľa § 11 ods. 4, alebo pre osobu inú ako zdaniteľnú osobu,
2.
dodaným tovarom nie sú nové dopravné prostriedky ani tovar dodaný s inštaláciou alebo montážou uskutočnenou dodávateľom alebo na jeho účet.
Obdobne novela zákona o DPH v tomto ustanovení v písmene b) definuje
predaj tovaru na diaľku dovážaného z územia tretích štátov
:
b)
predajom tovaru na diaľku dovážaného z územia tretích štátov je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený dodávateľom alebo na jeho účet, a to aj
keď dodávateľ zasahuje nepriamo do odoslania alebo prepravy tovaru,
z územia tretích štátov k zákazníkovi v členskom štáte, ak sú splnené podmienky:
1.
dodanie sa uskutočňuje pre zdaniteľnú osobu alebo pre právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, u ktorých nadobudnutie tovaru na území Európskej únie nie je predmetom dane podľa § 11 ods. 4, alebo pre osobu inú ako zdaniteľnú osobu,
2.
dodaným tovarom nie sú nové dopravné prostriedky ani tovar dodaný s inštaláciou alebo montážou uskutočnenou dodávateľom alebo na jeho účet.
Pri obidvoch definíciách tak pre predaj tovaru na diaľku na území EÚ, ako aj pre predaj tovaru na diaľku dovážaného z územia tretích štátov platí, že ide o predaj tovaru na diaľku aj
v prípade, ak dodávateľ zasahuje do prepravy alebo odoslania tovaru nepriamo.
O aké situácie ide, ponúka vysvetlenie vykonávacie nariadenie Rady k smernici o DPH vo
svojom článku 5a
. Tento na účely definovania predaja tovaru na diaľku
uvádza príklady
, kedy sa dá považovať, že dodávateľ
zasahuje do prepravy alebo odoslania tovaru nepriamo.
Ide napríklad o tieto situácie:
-
ak dodávateľ zadal odoslanie alebo prepravu tovaru ako subdodávku tretej strane (napr. doručovacej spoločnosti), ktorá tovar doručuje nadobúdateľovi;
-
ak odoslanie alebo prepravu tovaru síce zabezpečuje tretia strana, avšak úplnú alebo čiastočnú zodpovednosť za doručenie tovaru nadobúdateľovi nesie dodávateľ;
-
ak dodávateľ fakturuje nadobúdateľovi prepravné poplatky a vyberá ich od neho, a ďalej ich postúpi tretej strane, ktorá zabezpečí odoslanie alebo prepravu tovaru;
-
ak dodávateľ akýmikoľvek prostriedkami propaguje u nadobúdateľa doručovateľské služby tretej strany, zabezpečí kontakt medzi nadobúdateľom a treťou stranou alebo iným spôsobom sa podieľa na poskytovaní informácií tretej strane tak, aby bol tovar doručený k nadobúdateľovi.
V tomto článku sa zároveň explicitne ustanovuje,
kedy sa tovar nepovažuje za odoslaný alebo prepravený prostredníctvom dodávateľa alebo na jeho účet
. Ide o situáciu, keď si nadobúdateľ prepravuje tovar sám alebo ak nadobúdateľ zabezpečuje doručenie tovaru treťou osobou a dodávateľ ani priamo, ani nepriamo nezasahuje do toho, aby zabezpečil prepravu alebo odoslanie tovaru.
V novom § 14 zákona o DPH sa pre obe definície stanovuje aj to, že predaj tovaru na diaľku nepokrýva situácie, ak ide o dodanie tovaru, ktorý je predmetom zdanenia nadobudnutia tovaru podľa § 11 ods. 4, a ak ide o dodanie nového dopravného prostriedku alebo o dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou uskutočnenou dodávateľom alebo na jeho účet. Vo všetkých týchto prípadoch ide o špecifické režimy zdaňovania, a preto sa na ne nemôže uplatniť spôsob zdaňovania predaja tovaru na diaľku.
V súvislosti s definíciou predaja tovaru na diaľku treba upozorniť, že aj keď ide spravidla o B2C dodávky tovaru, príp. služieb, a pre tieto typy transakcií sa často stotožňujeme s termínom "dodanie pre nezdaniteľnú osobu", v prípade predaja tovaru na diaľku nie je vylúčené, že kupujúcim bude zdaniteľná osoba a táto transakcia bude pokrytá novými pravidlami o predaji tovaru na diaľku za predpokladu, že sa na ňu nevzťahuje povinnosť zdaniť nadobudnutie tovaru podľa § 11 ods. 4 zákona o DPH.
5.1.2 Určenie osobitného miesta dodania tovaru pri predaji tovaru na diaľku na území Európskej únie a osobitného miesta dodania určitých služieb dodaných osobe inej ako zdaniteľnej
Zje
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály