Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie príspevkov do Recyklačného fondu

Rubrika: Polemika

V členských štátoch EÚ existujú rôzne druhy poplatkov z výrobkov. Najbežnejšie (aj keď nie explicitne environmentálne) sú dane z pohonných hmôt a motorových vozidiel. Iné, už viac environmentálne zamerané, sú poplatky v poľnohospodárstve, spoplatňovanie rôznych typov výrobkov a odpadov z nich. Keďže uplatňovanie ekonomických nástrojov v EÚ nie je legislatívne upravené, prístupy jednotlivých členských krajín odrážajú ich konkrétne podmienky, ako aj odporúčania EEA, OECD, ktoré sú prezentované v prípadových štúdiách.

 

V členských štátoch EÚ existujú rôzne druhy poplatkov z výrobkov. Najbežnejšie (aj keď nie explicitne environmentálne) sú dane z pohonných hmôt a motorových vozidiel. Iné, už viac environmentálne zamerané, sú poplatky v poľnohospodárstve, spoplatňovanie rôznych typov výrobkov a odpadov z nich. Keďže uplatňovanie ekonomických nástrojov v EÚ nie je legislatívne upravené, prístupy jednotlivých členských krajín odrážajú ich konkrétne podmienky, ako aj odporúčania EEA, OECD, ktoré sú prezentované v prípadových štúdiách.

Väčšine odporúčaných ekonomických nástrojov sa pripisujú dve funkcie, čo platí rovnako pre užívateľské poplatky, emisné poplatky, poplatky z výrobkov, daňovú diferenciáciu aj zálohové systémy:

  • stimulačná funkcia, kedy sa očakáva, že tí, ktorí nakladajú s odpadmi, budú sa orientovať na také spôsoby nakladania s odpadmi, ktoré zabezpečujú ich optimálne zhodnotenie,
  • zvyšovanie príjmov, ktoré v prípade slovenského zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o odpadoch“) predstavuje príjmy neštátneho fondu určené na realizáciu želateľného rozšírenia recyklačných systémov (zber, aplikáciu, spracovanie).


Poslanie a štruktúra Recyklačného fondu

V § 55 zákona o odpadoch sa definuje účel a právne postavenie Recyklačného fondu ako ekonomického nástroja odpadového hospodárstva v SR. Ide o prísne účelovo viazaný fond, v ktorom sa združujú peňažné prostriedky z rôznych zdrojov na podporu zavedenia a fungovania jednotného systému zberu, zhodnotenia a spracovania určených druhov odpado

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály