Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv prijatých dotácií, podpôr a príspevkov na základ dane z príjmov fyzickej osoby

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Dotácie, podpory, resp. príspevky predstavujú finančné prostriedky, ktoré ich príjemca získava po splnení stanovených podmienok a sú určené na presne vymedzený účel. Účelom tohto článku je priblížiť ustanovenia zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktoré upravujú zdaniteľnosť predmetných plnení u príjemcu – fyzickej osoby s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, ktorá neúčtuje v sústave podvojného účtovníctva.

Do základu dane sa v súlade s § 2 písm. j) ZDP zahŕňajú zdaniteľné príjmy, t.j. príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov fyzickej osoby oslobodené. Podmienky pre oslobodenie dotácií, podpôr a príspevkov od dane z príjmov fyzickej osoby sú v platnom a účinnom znení zákona o dani z príjmov ustanovené v § 9 ods. 2 písm. d) a j) a s účinnosťou od 1.1.2022 aj v novom § 9 ods. 2 písm. af) ZDP.

Na základe znenia ust. § 9 ods. 2 písm. d) a j) ZDP v znení účinnom do konca roka 2020, predmetné plnenia prijaté fyzickou osobou v súvislosti s výkonom podnikateľskej činnosti alebo v súvislosti s výkonom inej SZČ, teda v súvislosti s výkonom činností, z ktorých fyzickej osobe plynú príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP (ale rovnako aj vtedy, ak tieto plnenia, by fyzickej osobe plynuli v súvislosti s výkonom činností, z ktorých jej plynú príjmy z prenájmu podľa § 6 ods. 3 a príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP), boli v každom prípade považované za zdaniteľné príjmy. K legislatívnej zmene vo vzťahu k rozsahu zdaniteľnosti predmetných plnení došlo od 1.1.2021, keď na základe zákona č. 416/2020 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len "zákon č. 416/2020 Z.z."), sa okruh príjmov oslobodených od dane z príjmov fyzickej osoby podľa predmetných ustanovení rozšíril, a to aj o taxatívne vymedzené plnenia prijaté v súvislosti s výkonom činností, z ktorých plynú fyzickej osobe príjmy z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP.
Dotácie, podpory a príspevky oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby
Plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky na trhu práce
V súlade s ust. § 9 ods. 2 písm. d) ZDP v znení účinnom od 1.1.2021 sú od dane z príjmov fyzickej osoby oslobodené plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce podľa zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o službách zamestnanosti") okrem platieb prijatých v súvislosti s výkonom činností, z ktorých plynú príjmy podľa § 6 ZDP,
ak nejde o plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e)
zákona o službách zamestnanosti.
V nadväznosti na cit. ustanovenie sa s účinnosťou od 1.1.2021 okruhu plnení poskytovaných v rámci aktívnej politiky na trhu práce, oslobodených dane z príjmov fyzickej osoby rozšíril aj o plnenia poskytnuté daňovníkom v súvislosti s vykonávaním činností, z ktorých im plynú príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, avšak len za predpokladu, že tieto plnenia sú daňovníkom s uvedenými príjmami poskytnuté podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti.
V zmysle predmetného ustanovenia zákona o službách zamestnanosti ide o tie plnenia v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, ktoré sú poskytované z projektov na podporu udržania pracovných miest vrátane pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť a na podporu udržania zamestnancov v zamestnaní v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a odstránením ich následkov. Ide teda napr. o plnenia z projektov PRVÁ POMOC, PRVÁ POMOC PLUS, PRVÁ POMOC PLUS PLUS poskytované v rámci opatrení č. 1, č. 3A a č. 3B, ktoré sú určené zamestnávateľom, ktorí v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR (ďalej len "ÚVZ SR") museli svoje prevádzky zatvoriť, na náhradu mzdy zamestnancov a plnenia v rámci opatrení č. 2 a č. 4A určené pre samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu na základe rozhodnutia ÚVZ SR museli svoje prevádzky zatvoriť, alebo ktorým poklesli tržby, na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti.
V súlade s prechodným ustanovením § 52zzi ods. 1 ZDP sa oslobodenie plnení podľa § 9 ods. 2 písm. d) ZDP poskytovaných v súvislosti s výkonom činností, z ktorých plynú príjmy podľa § 6 ZDP, v rámci aktívnej politiky trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti prvýkrát použije
už pri podaní daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby
(ďalej len "daňové priznanie")
po 31.12.2020
.
Príklad č. 1:
Živnostníčka Alena v roku 2020 prijala plnenie podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti z projektu PRVÁ POMOC. Bol je poskytnutý prís­pevok na náhradu mzdy zamestnancov pracujúcich v prevádzke, ktorú musela počas doby určenej v rozhodnutí ÚVZ SR zavrieť. Alena 5.12.2021 zomrela.
Podľa § 49 ods. 4 ZDP, ak daňovník zomrie, daňové priznanie za príslušnú časť roka podáva dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, a to za predpokladu, že túto lehotu správca dane na základe žiadosti dedičovi nepredĺžil rozhodnutím. Za predpokladu, že dedič nemá predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za zomretú daňovníčku, lehota na podanie daňového priznania za zomretú Alenu za príslušnú časť roka 2020 mu uplynie 5.3.2021. Ak dedič predmetné daňové priznanie za zomretú Alenu podá po 31.12.2020, potom v nadväznosti na prechodné ustanovenie § 52zzi ods. 1 ZDP, pri podaní daňového priznania za zomretú daňovníčku sa na plnenia, ktoré Alena prijala v roku 2020 v rámci aktívnej politiky na trhu práce v súlade s § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti, uplatní oslobodenie od dane podľa ust. § 9 ods. 2 písm. d) ZDP v znení účinnom od 1.1.2021.
* * *
V súvislosti s oslobodením predmetných plnení od dane z príjmov fyzickej osoby je potrebné pripomenúť, že z ustanovenia § 2 písm. i) ZDP vyplýva, že daňovým výdavkom je výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov. Súčasne v súlade s § 21 ods. 1 písm. j) ZDP daňovými výdavkami nie sú výdavky (náklady) vynaložené na príjmy nezahŕňané do základu dane. V nadväznosti na predmetné ustanovenia zákona o dani z príjmov je potrebné, aby daňovník, ktorý v súvislosti s výkonom podnikania a inej SZČ prijal plnenie oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 9 ods. 2 písm. d) ZDP, vylúčil z daňových výdavkov výdavky (náklady) vynaložené na tento oslobodený príjem, t.j. príjem nezahrnovaný do základu dane. Týmto spôsobom sa zabezpečí neutrálny dopad plnení oslobodených od dane z príjmov fyzickej osoby na základ dane z príjmov.
Príklad č. 2:
Živnostník Adam nemohol v roku 2021 z dôvodu núteného zatvorenia svojej predajne počas obdobia určeného rozhodnutím ÚVZ SR prideľovať prácu svojim zamestnancom s miestom výkonu práce v uvedenej predajni. Napriek tejto situácii však pracovné miesta v tejto predajni udržal a zamestnancom mzdu vyplácal aj počas obdobia, v ktorom prácu v uvedenej predajni vykonávať nemohli.
Na základe žiadosti je Adamovi za dotknuté obdobie roka 2021 z projektov PRVÁ POMOC PLUS a následne aj PRVÁ POMOC PLUS PLUS vyplatený príspevok na úhradu mzdových výdavkov vynaložených na zamestnancov vykonávajúcich prácu v zatvorenej predajni.
Príspevok, ktorý Adam prijal v rámci aktívnej politiky na trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o zamestnanosti, je v súlade s ustanovením § 9 ods. 2 písm. d) ZDP oslobodený od dane z príjmov. Toto plnenie, určené na úhradu mzdových výdavkov zamestnancov zatvorenej predajne Adam do základu dane za rok 2021 nezahŕňa a súčasne, mzdové výdavky (náklady), na úhradu ktorých bol Adamovi tento príspevok oslobodený od dane z príjmov fyzickej osoby poskytnutý, Adam vylúči z daňových výdavkov.
Ak Adam v roku 2021 uplatňuje preukázateľné daňové
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály