Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Forma faktúry za tovar zo zahraničia a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenský podnikateľ je na Slovensku registrovaný podľa § 7 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Uskutočňuje reťazový obchod.

Fakturácia za tovar ide: India – Slovensko − Taliansko, tovar ide priamo do Talianska, na územie EÚ vstupuje v Taliansku, slovenský podnikateľ využíva služby daňového zástupcu, ktorý má pridelené talianske IČ DPH.

Aké povinnosti má slovenský podnikateľ v súvislosti s DPH na Slovensku? Je upravená v zákone forma faktúry, ktorou sa fakturuje tovar talianskemu odberateľovi? Akým spôsobom má zdokladovať slovenskému daňovému úradu, že neuskutočňuje obchody podliehajúce slovenskému zákonu o DPH?

Tovar bol dovezený na územie EÚ v Taliansku, kde bol aj preclený. Slovenský dovozca využil službu daňového zástupcu. Z otázky nie je zrejmý postup daňového zástupcu, jeho postavenie a kto bol deklarovaný ako dovozca a vznikol mu colný dlh. Vzhľadom na to, že tovar bol určený pre odberateľa v Taliansku, podliehal tovar pri dovoze zdaneniu v Taliansku. Obsahové náležitosti faktúry pri dodaní tovaru s miestom dodania v inom členskom štáte

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály