Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Režim zdanenia marže pri dodaní budov zakúpených na účely opätovného predaja

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zdaniteľné obchody, na ktoré sa uplatňuje daň z pridanej hodnoty, môžu byť zdaňované v rámci bežného mechanizmu DPH, alebo v rámci osobitného režimu, pri ktorom sa uplatňuje rozdielový spôsob zdanenia.

Bežný mechanizmus zdanenia predstavuje takú schému, pri ktorej je z titulu dodania tovaru alebo služby uplatnená DPH (vzniká daňová povinnosť) z predajnej ceny. Zároveň s tým súvisí právo na odpočítanie DPH platiteľom dane, pri prijatých zdaniteľných obchodoch súvisiacich s vlastným plnením platiteľa (toto všeobecné pravidlo má výnimky).
Rozdielový - osobitný spôsob zdanenia je založený na zdanení prirážky (marže) predávajúceho, teda nie celej predajnej ceny. Na druhej strane pri tejto schéme nie je možné odpočítanie DPH z prijatých zdaniteľných obchodov súvisiacich s dodávkami platiteľa zdaňovanými týmto osobitným spôsobom.
Režim zdanenia marže pri dodaní stavebných pozemkov a budov podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") platného v SR nie je možný, na rozdiel od niektorých členských štátov EÚ.
Právna úprava zdanenia marže
Smernica Rady 2006/112/ESz 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica o DPH") upravuje v článkoch 306 až 310 osobitnú úpravu pre cestovné kancelárie, založenú na zdanení prirážky, v článkoch 311 až 332 osobitnú úpravu pre použitý tovar, umelecké diela, zberateľské predmety a starožitnosti, ktorá je tiež založená na zdanení prirážky (okrem výnimiek). Uvedené články smernice sú premietnuté do ustanovení slovenského zákona o DPH, a to ustanovenia § 65, ktorý obsahuje osobitnú úpravu uplatňovania dane pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry a ustanovenia § 66, ktorý obsahuje osobitnú úpravu uplatňovania dane pri umeleckých dielach, zberateľských predmetoch, starožitnostiach a použitom tovare. S týmto ustanovením súvisí príloha č. 5 zákona o DPH, ktorá definuje, čo sa na účely DPH rozumie umeleckým dielom a zberateľským predmetom (je tiež v súlade so smernicou).
Článok 392 smernice o DPH umožňuje členským štátom EÚ ustanoviť, že pri dodaniach budov a stavebných pozemkov zakúpených na účely opätovného predaja zdaniteľnou osobou, ktorá nemala právo na odpočítanie dane pri nákupe, je základom dane rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou. Do zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") platného v SR toto ustanovenie nebolo premietnuté. Osobitná úprava zdanenia marže je podľa § 66 ods. 1 písm. c) zákona o DPH uplatňovaná len na hnuteľný hmotný majetok, v SR sú nehnuteľnosti z tohto spôsobu zdanenia vylúčené.
Osobitná úprava zdaňovania pri použitom tovare
Podstata uplatnenia osobitnej úpravy zdaňovania pri použitom tovare spočíva v tom, že platiteľ dane má právo uplatniť tento režim zdanenia len v tom prípade,
ak na predchádzajúcom stupni nebola uplatnená DPH.
Táto skutočnosť je vyjadrená v § 66 ods. 2 zákona o DPH, z ktorého vyplýva, že platiteľ je povinný použiť osobitnú úpravu, ak kúpi použitý tovar od osoby identifikovanej pre daň, ktorá voči nemu uplatní oslobodenie od dane bez nároku na odpočítanie dane (§ 42 zákona o DPH alebo obdobného ustanovenia zákona platného v inom členskom štáte), alebo od osoby neidentifikovanej pre daň alebo od iného obchodníka.
Povinnosť použiť osobitnú úpravu dane v podstate znamená
oprávnenie
uplatniť túto úpravu, pretože následne, ak platiteľ splní podmienky použitia § 66 zákona o DPH, môže sa rozhodnúť použiť bežný režim dane, ale už s uplatnením dane zo základu dane podľa § 22 zákona o DPH a nie z rozdielu medzi predajnou a kúpnou cenou.
Použitým tovarom na účely uplatňovania osobitnej úpravy podľa § 66 zákona o DPH sa rozumie hnuteľný hmotný majetok, ktorý je vhodný na ďalšie použitie v nezmenenom stave alebo po oprave, iný ako umelecké diela, zberateľské predmety a starožitnosti, drahé kovy a drahé kamene. Sú to napríklad ojazdené automobily, obnosené šatstvo a pod.
Podľa ustanovenia § 66 ods. 1 písm. e), predajom použitého tovaru je aj odovzdanie použitého tovaru nájomcovi na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, pri ktorom bez zbytočného odkladu po ukončení doby nájmu má prejsť vlastnícke právo k predmetu nájmu z prenajímateľa na nájomcu.
Osobitnú úpravu uplatňovania dane pri použitom tovare nie je možné použiť
napríklad:
-
Pri kúpe použitého tovaru od platiteľa dane v prípade, ak táto osoba uplatnila voči obchodníkovi daň.
-
Pri kúpe použitého tovaru z iného členského štátu od osoby identifikovanej pre daň, ak táto osoba použila bežný režim (t.j. dodala použitý tovar s oslobodením od dane podľa obdobného ustanovenia ako je § 43 zákona o DPH).
-
Pri dovoze použitého tovaru. Ustanovenie § 66 umožňuje obchodníkovi rozhodnúť sa pri dodaní tovaru podliehajúcom tejto úprave pre využitie osobitnej úpravy, avšak v prípade dovozu použitého tovaru nemá obchodník možnosť rozhodnúť sa pre osobitnú úpravu, nakoľko to vyplýva z ustanovenia § 66 ods. 5 zákona o DPH. V takýchto prípadoch pri predaji použitého tovaru bude obchodník postupovať podľa bežného režimu uplatňovania dane.
Obchodníkom podľa § 66 ods. 1 písm. d) zákona o DPH je zdaniteľná osoba, ktorá v rámci svojho podnikania kupuje, nadobúda v tuzemsku z iného členského štátu alebo dováža za účelom ďalšieho predaja použitý tovar (napr. autobazár).
Osobitnú úpravu zdaňovania ziskovej prirážky uplatňuje platiteľ dane, ktorý koná vo svojom mene a na svoj účet alebo vo svojom mene a na účet inej osoby.
Osobitnú úpravu zdaňovania nemôže použiť obchodník, ktorý koná v mene a na účet inej osoby (koná ako sprostredkovateľ predaja medzi predávajúcim a kupujúcim).
V prípade, ak obchodník predáva tovary podliehajúce osobitnej úprave vo svojom mene na účet inej osoby na základe komisionárskej alebo inej obdobnej zmluvy platí, že obchodník takéto tovary sám kúpil a ďalej sám predal (§ 8 ods. 6 zákona o DPH).
V prípade, ak si obchodník premiestni tovar podliehajúci osobitnej úprave, ktorý bol nakúpený v inom členskom štáte podľa osobitnej úpravy (obdobné ustanovenie ako § 66 zákona o DPH) do tuzemska, takéto premiestnenie sa podľa § 66 ods. 14 zákona o DPH nepovažuje v tuzemsku za nadobudnutie tovaru podľa § 11 zákona o DPH.
Uplatňovanie osobitnej úpravy
Pre uplatnenie rozdielového spôsobu zdanenia je nevyhnutné poznať postavenie dodávateľa, resp. režim, v akom bol predmetný tovar dodaný. V ustanovení § 66 ods. 2 je určené, kedy je obchodník povinný uplatniť osobitnú úpravu. Ide o prípady, ak tovary podliehajúce osobitnej úprave boli obchodníkovi dodané:
-
Osobou, ktorá nie je identifikovaná pre daň v tuzemsku ani v inom členskom štáte, napríklad, ak predávajúcim bola súkromná osoba, zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom podľa zákona o DPH, právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, obchodníkom uplatňujúcim postup podľa osobitnej úpravy bez ohľadu na to, či je registrovaný pre daň v tuzemsku alebo v in
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály