Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdedený a darovaný majetok z hľadiska zákona o dani z príjmov

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Zdedený a darovaný majetok z hľadiska zákona o dani z príjmov

Nadobúdanie vlastníctva darovaním je vymedzené ustanoveniami zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“), pričom podmienky darovania sú upravené v § 628 až § 630 tohto zákona. V nadväznosti na tieto ustanovenia je zadefinovaný princíp darovania, a to prostredníctvom darovacej zmluvy, ktorou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému, ktorý dar alebo sľub prijíma. Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť. Pri hnuteľnej veci sa písomná darovacia zmluva vyžaduje v prípade, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní.

Nadobúdanie vlastníctva dedením je rovnako vymedzené ustanoveniami Občianskeho zákonníka.
Dedičstvo je upravené v § 460 a nasl. Občianskeho zákonníka. Dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa, pričom dediť je možné zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov.
Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona. Dedičstvo, ktoré nenadobudne žiadny dedič, pripadne štátu.
Pri dedení zo zákona v prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak sa dedí zo závetu, poručiteľ môže závet napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.
Darovanie
Príjem získaný darovaním
Podľa § 3 ods. 2 písm. a) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") predmetom dane nie je aj príjem získaný darovaním nehnuteľnosti, bytu, nebytového priestoru alebo ich častí (ďalej len "nehnuteľnosť") alebo hnuteľnej veci, práva alebo inej majetkovej hodnoty s výnimkou príjmu z neho plynúceho a s výnimkou darov poskytovaných v súvislosti s výkonom závislej činnosti (§ 5) alebo činnosti, z ktorej plynú príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu (§ 6) a darov, ktoré boli poskytnuté poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti od držiteľa.
V okamihu nadobudnutia vlastníctva k nehnuteľnosti, hnuteľnej veci, práva alebo inej majetkovej hodnoty darom daňovník získal príjem (peňažný alebo nepeňažný), ktorý však v tomto momente nie je u daňovníka (obdarovaného) predmetom dane.
Ak však z takéhoto darovaného majetku plynie príjem, t.j. napr. daňovník dal darovanú nehnuteľnosť do prenájmu alebo predal darom nadobudnuté cenné papiere alebo hnuteľný majetok, tento príjem už je predmetom dane, ktorý, ak nie je oslobodený od dane (§ 9 ZDP) je zdaniteľným príjmom.
Príklad č. 1:
Daňovník nadobudol nehnuteľnosť darom. Hodnota tejto nehnuteľnosti ako príjem získaný darom nie je predmetom dane.
Túto nehnuteľnosť dal daňovník do prenájmu, pričom príjem, ktorý mu už bude plynúť z prenájmu tejto nehnuteľnosti bude príjmom, ktorý je predmetom dane, a ktorý je zdaniteľným príjmom podľa § 6 ods. 3 ZDP. Pri tomto druhu príjmu ZDP upravuje aj oslobodenie od dane do výšky 500 € podľa § 9 ods. 1 písm. g) ZDP.
* * *
V prípade majetku získaného darovaním je v nadväznosti na § 3 ods. 2 písm. a) ZDP (či bude príjem získaný formou daru vylúčený z predmetu dane alebo nie, t.j. bude zdaniteľným príjmom) potrebné rozlišovať o aké dary ide.
V prípade darov, ktoré boli poskytnuté v súvislosti s príjmami:
-
Podľa § 5 ZDP(príjmy zo závislej činnosti), tieto
sú zdaniteľným príjmom
bez uplatnenia výdavkov
najmä
v prípade, ak sú poskytované od zamestnávateľa svojmu zamestnancovi. Môže ísť o dary poskytované zamestnávateľom ako benefity svojim zamestnancom ako napr. poukazy na nákup tovaru (oblečenia, knižiek, kozmetiky a pod.), rekreačné poukazy, poukazy na masáže, plaváreň, fitcentrá a pod. Zdrojom takýchto odmien môže byť sociálny fond, nerozdelený zisk po zdanení, príp. finančné prostriedky od zamestnávateľa, ktoré však nemusia byť aj daňovými výdavkami zamestnávateľa.
Dary môžu byť zamestnancom poskytované aj odborovou organizáciou, pôsobiacou u zamestnávateľa, svojim členom, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 3 ods. 2 písm. a) ZDP, nakoľko nie sú poskytnuté samotným zamestnávateľom a nie sú poskytnuté v súvislosti s výkonom závislej činnosti, ale sú poskytnuté členom odborovej organizácie z členských príspevkov, ktoré sú prerozdeľované na vopred určené účely. Ide napr. o poskytnutie vianočných sladkostí napr. v rámci mikulášskeho balíčka alebo balíček na deň detí darovaný deťom zamestnanca a pod.

Poznámka: V praxi sa vyskytli situácie, keď sú zamestnancom odberateľov zodpovedných za objednávky poskytované dary od dodávateľov za objednávanie ich tovaru alebo služieb. V takýchto prípadoch môže správca dane postupovať individuálne a môže vyhodnotiť, že aj keď nejde priamo o vzťah zamestnávateľa a zamestnanca, bez toho aby bol zamestnaný u odberateľa a bol zodpovedný za objednávky pre svojho zamestnávateľa, by mu dodávateľ neposkytol dar, a preto pôjde o zdaniteľný príjem u zamestnanca [§ 5 ods. 1 písm. g) ZDP]. Na druhej strane môže správca dane vyhodnotiť takéto dary aj ako úplatky a z toho vyvodiť ďalší postup, a to napr. v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní. Z daňového hľadiska tak dar poskytnutý dodávateľom ako aj úplatok nie sú daňovým výdavkami u osoby, ktorá takéto plnenia poskytuje.

-
Podľa § 6 ZDP, tieto
sú zdaniteľnými príjmami
avšak v súlade s usmernením MF SR k zákonu č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. k niektorým problematickým oblastiam pri posudzovaní vyčíslenia výšky základu dane z príjmov, uverejnenom vo FS č. 5/2005 (ďalej len "usmernenie") sa zároveň k týmto príjmom uvádzajú aj výdavky v hodnote prijatého daru, t.j. takto prijatý dar má v zásade neutrálny daňový dopad pre daňovníka/príjemcu.
Postup je podobný s postupom pri zahŕňaní dotácií, podpôr a príspevkov do zdaniteľných príjmov uvedený v § 17 ods. 3 písm. h) ZDP pre daňovníkov dosahujúcich príjmy podľa § 6 ZDP, ktorí účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo ktorí vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP.
Príklad č. 2:
Fyzická osoba (nepodnikateľ) nadobudla na základe darovacej zmluvy nehnuteľnosť v hodnote 100 000 €. Je tento nepeňažný príjem predmetom dane z príjmov a vzniká fyzickej osobe povinnosť tento príjem priznať v daňovom priznaní?
Nepeňažný príjem vo forme nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním nie je predmetom dane z príjmov a obdarovanému nevzniká povinnosť tento príjem priznať v daňovom priznaní. Ak však táto fyzická osoba (obdarovaný) predmetnú nehnuteľnosť predá, alebo začne dosahovať príjem z jej prenájmu, potom tento príjem z predaja nehnuteľnosti alebo z prenájmu nehnuteľnosti už je predmetom dane z príjmov, ak nie je od dane oslobodený podľa § 9 ZDP.
* * *
Príklad č. 3:
Fyzická osoba (nepodnikateľ) uzatvorila kúpnu zmluvu na predaj nehnuteľnosti, ktorú nadobudla darovaním od svojich rodičov. V čase darovania bola nehnuteľnosť ocenená súdnym znalcom v hodnote 90 000 €. Z predaja nehnuteľnosti dosiahla fyzická osoba príjem vo výške 100 000 €. Vzniká fyzickej osobe ako predávajúcemu povinnosť tento príjem priznať v daňovom priznaní k dani z príjmov?
Keďže ide o príjem z predaja nehnuteľnosti, tento príjem už podlieha dani z príjmov ako ostatný príjem podľa § 8 ZDP, od ktorého si môže odpočítať zákonom určené výdavky ako napr. cenu určenú znalcom v čase darovania. Môže byť však oslobodený od dane pri splnení podmienok na jeho oslobodenie určených v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály