Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úhrada zo sociálneho fondu + zdaňovanie

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Riaditeľka základnej školy chce svojim zamestnancom kúpiť k Vianociam darčekové balíčky (kávu, čaj, med a podobne). Je možné ich hradiť zo sociálneho fondu? Akou formou ich bude zdaňovať? Sú dva spôsoby:
1.
Príde faktúra od dodávateľa a tú uhradí zo sociálneho fondu v celkovej sume. V tomto prípade musí každý balíček v hodnote napr. 30 € konkrétnemu zamestnancovi zdaniť vo výplate?
2.
Príde faktúra od dodávateľa a tú uhradí z vlastných zdrojov v celkovej sume. V tomto prípade nemusí balíčky zdaňovať vo výplate zamestnanca? Kedy je úhrada zo sociálneho fondu oslobodená od dane? A keď je oslobodená od dane, ako sa to rieši, kde sa to eviduje?
Darčekové balíčky k Vianociam pre zamestnancov je možné financovať z prostriedkov sociálneho fondu v súlade s § 7 ods. 1 písm. j) zákona č. 152/1994 Z.z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. ako použitie fondu v rámci realizácie sociálnej politiky zamestnávateľa na realizáciu podnikovej sociálnej politiky v oblasti starostlivosti o zamestnancov.
Plnenia poskytované z prostriedkov sociálneho fondu pre zamestnancov sú vo všeobecnosti zdaniteľným príjmom zo závislej činnosti podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály