Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z príjmov právnickej osoby - aktuálne problémy

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zameraním článku je riešenie niektorých aktuálnych problémov súvisiacich s daňou z príjmov právnickej osoby a ich vplyv na základ dane v príslušnom zdaňovacom období.

Finančný príspevok poskytnutý zamestnávateľom v rámci "prvej pomoci"

V súvislosti s krízou spôsobenou šírením vírusu COVID-19 je v rámci projektu "Prvá pomoc" a "Prvá pomoc plus" na podporu udržania zamestnanosti pre podnikateľov a živnostníkov v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu poskytovaná zamestnávateľom podpora na udržanie pracovných miest a na podporu udržania zamestnancov v zamestnaní formou finančného príspevku. Projekt "Prvá pomoc" a "Prvá pomoc plus" sa realizuje prostredníctvom úradov práce, sociálnych vecí a rodiny ako aktívne opatrenie na trhu práce podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 63/2020 Z.z. (ďalej len "zákon o službách zamestnanosti").
Príspevky poskytované v rámci týchto opatrení sa účtujú ako poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu alebo z prostriedkov Európskej únie podľa príslušných postupov účtovania. U zamestnávateľa - podnikateľského subjektu, ktorý účtuje v sústave podvojného účtovníctva, sa nárok na príspevok účtuje na ťarchu účtu
346 - Dotácie zo štátneho rozpočtu
a v prospech účtu
648 - Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti.
Prijímatelia finančného príspevku riešia otázku, či zaúčtovaný výnos je ich zdaniteľným príjmom alebo ide o príjem oslobodený od dane. Problematiku u právnických osôb upravuje novela zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") zákonom č. 416/2020 Z.z. účinným od 1.1.2021, a to doplnením písm. k) do § 13 ods. 2, ktoré sa podľa prechodného ustanovenia § 52zzi ods. 1 ZDP prvýkrát použije už pri podaní daňového priznania po 31.12.2020.
Podľa uvedeného ustanovenia sa plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky práce na projekty na podporu udržania pracovných miest a na podporu udržania zamestnancov v zamestnaní v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti
oslobodzujú od zdanenia
.
V súvislosti s oslobodením uvedených príjmov je potrebné podľa § 21 ods. 1 písm. j) ZDP z daňových výdavkov vylúčiť aj výdavky vynaložené na príjmy nezahŕňané do základu dane, t.j. tie výdavky, ktoré sú hradené z prijatých plnení (príspevkov) oslobodených od dane. Ide o zachovanie princípu neutrálneho vplyvu uvedených plnení na základ dane.
Obdobne sa oslobodzuje od dane aj plnenie poskytnuté podľa § 2 ods. 1 písm. e) zákona č. 299/2020 Z.z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR.
Príklad č. 1:
Spoločnosť bola povinná v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie uzatvoriť prevádzku, preto požiadala úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o finančný príspevok na udržanie pracovného miesta vo výške 80 % priemerného zárobku zamestnanca. V roku 2020 bol spoločnosti poskytnutý príspevok v úhrnnej sume 25 000 €. Je uvedený príspevok zdaniteľným príjmom alebo príjmom oslobodeným od dane?
Príspevok vo výške 25 000 € zaúčtovaný do výnosov v roku 2020, použitý na mzdy zamestnancov uzatvorenej prevádzky v tomto zdaňovacom období, je príjmom od dane oslobodeným podľa § 13 ods. 2 písm. k) ZDP účinného od 1.1.2021. Suma 20 000 € je teda odpočítateľnou položkou od výsledku hospodárenia v riadku 230 daňového priznania. Súčasne sa zo základu dane vylúčia aj výdavky hradené z poskytnutého plnenia, t.j. vyplatené mzdy vo výške 20 000 € pripočítaním tejto sumy v riadku 130 (tabuľka A položka 14) daňového priznania.
* * *
Príklad č. 2:
V roku 2020 spoločnosť čerpala paušálny príspevok na úhradu časti mzdových nákladov zamestnanca v závislosti od poklesu tržieb v zmysle opatrenia č. 3B, ktoré je súčasťou projektu "Prvá pomoc". Je v súvislosti s týmto oslobodeným príjmom potrebné časť hrubých miezd, na krytie ktorých bol príspevok 3B čerpaný, vylúčiť zo základu dane? Alebo nejde o krytie nákladov na hrubé mzdy, ale o pokles tržieb, preto sú všetky mzdové náklady daňovo uznané?
Príspevok v rámci projektu Prvá pomoc - 3B je určený na kompenzáciu mzdových nákladov na zamestnanca pri poklese tržieb. Na tento príspevok má nárok zamestnávateľ, ktorý v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie udrží pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti alebo poklesu tržieb najmenej o 20 %. To znamená, že aj keď tento príspevok nie je naviazaný na mzdy ale na pokles tržieb, stále ide o príspevok na mzdy zamestnancov.
Keďže v rámci tohto druhu aktívnych opatrení na trhu práce ide o podporu zamestnávateľa prostredníctvom paušálneho príspevku na úhradu časti mzdových nákladov na každého zamestnanca v závislosti od poklesu tržieb, pričom tento príspevok je od dane oslobodený, mzdové náklady do výšky príspevku sú nedaňové a budú tvoriť pripočítateľnú položku k výsledku hospodárenia.
Príspevok poskytnutý poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti - právnickej osobe v prvej línii a/alebo v červenej zóne
Finančné prostriedky určené poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v prvej línii a/alebo červenej zóne sú účtované ako dotácia, podpora alebo príspevok poskytnuté na krytie bežných prevádzkových výdavkov do výnosov v tom účtovnom období, v ktorom sa účtujú kompenzované náklady.
Z hľadiska ZDP všeobecne platí, že dotácie, podpory a príspevky poskytnuté zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu Európskej únie a iných zdrojov sú predmetom dane z príjmov a sú zdaniteľným príjmom.
Ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý je právnickou osobou, účtuje v sústave podvojného účtovníctva a je
podnikateľským subjektom,
finančné prostriedky
(príspevok) poskytnuté
MZ SR na odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov v
I. línii a/alebo v červenej zóne
, ktorí sú jeho zamestnancami, zahrnie do základu dane v súlade s účtovníctvom [§ 17 ods. 1 písm. b) ZDP]. Odmeny vyplatené z príspevku týmto zdravotníckym pracovníkom sú daňovým výdavkom v súlade s § 19 ods. 2 písm. m) ZDP. V zmysle tohto ustanovenia, ak prijatie príspevku je súčasťou príjmov (výnosov) zahrnovaných do základu dane, potom výdavky (náklady), na ktoré bola dotácia, podpora alebo príspevok poskytnutá, sú považované za daňové výdavky.
To znamená, že príjem (výnos) z poskytnutia príspevku sa u zamestnávateľa zahrnie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály