Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Súdny dvor EÚ rozhodoval o dopade začatia konkurzného konania na odpočítanie DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie („Súdny dvor EÚ“) vydal 3. júna 2021 rozsudok vo veci C-182/20 „BE, DT“, ktorý sa zaoberal otázkou dopadu začatia konkurzného konania na uplatnenie nároku na odpočítanie DPH v súvislosti s tovarmi a službami nadobudnutými pred vyhlásením konkurzu na majetok podnikateľského subjektu.

Predmet sporu

Spoločnosť BE vykonávala ekonomickú činnosť v zmysle smernice o DPH. Na základe rozhodnutia príslušného rumunského súdu z 10. februára 2015 sa voči tejto spoločnosti začalo konkurzné konanie.
Po vyhlásení konkurzu bola otvorená daňová kontrola, v nadväznosti na ktorú daňový úrad vydal daňový výmer, ktorým spoločnosti BE uložil povinnosť uhradiť DPH vo výške 646 259 RON (v prepočte približne 132 000 EUR), a to z dôvodu úpravy odpočítania DPH, ktoré si spoločnosť uplatnila za obdobie od 20. mája 2013 do 13. februára 2014, počas ktorého vykonávala ekonomickú činnosť a bola registrovaná na účely DPH.
Spoločnosť BE podala proti tomuto daňovému výmeru sťažnosť, ktorú daňové orgány zamietli. Dôvodili, že BE prestala vykonávať ekonomickú činnosť v okamihu vyhlásenia konkurzu a zdôraznili, že vyhlásenie konkurzu smeruje k rozpredaniu majetku s cieľom uspokojiť pohľadávky veriteľov, pričom transakcie uskutočnené v tomto kontexte nemajú samy osebe ekonomický účel. Skutočnosť, že predaj tovaru v rámci konkurzného konania podliehal DPH, podľa nich nie je relevantná.
Vnútroštátny súd po uskutočnení predchádzajúcich procesných krokov potvrdil výklad vnútroštátneho práva uplatnený rumunskými daňovými orgánmi. Spoločnosť BE podala návrh na obnovu konania, pričom namietala porušenie smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica o DPH").
Prejudiciálna otázka
Súdny dvor EÚ sa zaoberal otázkou, či je v rozpore s DPH smernicou taká vnútroštátna právna úprava alebo prax, podľa ktorej začatie konkurzného konania voči podnikateľskému subjektu, ktoré so sebou prináša vysporiadanie majetku v prospech veriteľov, automaticky zakladá povinnosť tohto subjektu upraviť odpočítanie DPH, ktoré si uplatnil v súvislosti s tovarmi a službami nadobudnutými pred vyhlásením konkurzu na jeho majetok.
Argumenty Súdneho dvora EÚ
Na úvod
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály