Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup a spôsob podania pri správe daní po novele

Dátum: Rubrika: Správa daní

Problematika postupu a spôsobu podania v súvislosti so správou daní je upravená v zákone č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok"). Daňový poriadok neupravuje osobitne definíciu "podania". Inštitút podania úzko súvisí s právom a povinnosťami daňového subjektu v súvislosti so správou daní.
Inštitút podania a jeho spôsobu podania je v daňovom poriadkuupravený v § 13 - Spôsob podania.
Ustanovenie o spôsobe podania prešlo od svojho vzniku, t.j. od roku
2012
- po rekodifikácii zákona o správe daní, ale najmä v posledných rokoch, rozsiahlou legislatívnou úpravou. V prvých rokoch legislatívne úpravy spôsobu podania vyplynuli z jeho aplikačnej praxe, keď zákonodarca akceptoval navrhované pripomienky k jeho úprave za účelom zefektívnenia tohto inštitútu, a to aj vzhľadom na skutočnosť, že s uplatnením tohto inštitútu v rámci správy daní sa prakticky stretáva každý daňový subjekt. K zásadnej legislatívnej úprave tohto ustanovenia a aj nasledujúcich ustanovení, v ktorých je premietnutá elektronické komunikácia, došlo v roku 2014. Bol to rok, keď bola zahájená elektronická komunikácia v oblasti doručovania písomností daňovým subjektom, ktorá pokračovala rokom 2018 a bola zavŕšená spustením obojsmernej elektronickej komunikácie (OBK) počnúc rokom 2022.
Legislatívna úprava § 13 daňového poriadku najmä v časti o elektronickom spôsobe podania urobenom elektronickými prostriedkami bezprostredne súvisí s legislatívnymi úpravami zákona č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v z. n. p. (ďalej len "zákon o e-Gov"). Problematika o elektronickom doručovaní podaní a o využívaní elektronických služieb, ktoré upravuje zákon o e-Gov pre celú verejnú správu, finančnú správu nevynímajúc, boli premietnuté do daňového poriadku do nasledovných ustanovení:
  • § 13 - Spôsob podania,
  • § 14 - Elektronické doručovanie daňovým subjektom,
  • § 32 - Doručovanie elektronickými prostriedkami správcom dane,
  • § 33 - Elektronické služby,
  • § 56 - Osobný účet daňového subjektu,
ktoré sú v rámci obojsmernej elektronickej komunikácie od 1.1.2022 v plnom rozsahu uplatňované daňovým subjektom a aj správcom dane. Spustením obojsmernej elektronickej komunikácii sa zmenil spôsob komunikácie finančnej správy s daňovými subjektami; všetky procesy, ktoré do konca roka 2021 fungovali v papierovej forme sa transformovali do elektronického prostredia predovšetkým pre daňové subjekty, ktoré majú povinnosť komunikovať so správcom dane len elektronicky.
Čo sa rozumie podaním?
Z aplikácie v praxi a jeho účelu možno zadefinovať podanie tak, že sa ním rozumie doručenie akejkoľvek písomnosti vecne príslušnému správcovi dane na vybavenie, a to buď písomne, elektronicky alebo ústne do zápisnice u správcu dane. Podanie je úkon voči správcovi dane, ktorým daňový subjekt dáva podnet k zahájeniu konania alebo daňového konania.
Za podanie sa považuje každé doručenie písomností, tlačív, t.j. rôznych dokumentov, ktoré súvisia so správou daní, ako napr. daňové priznanie, rôzne oznámenia vyplývajúce z osobitných predpisov alebo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály