Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Operatívny prenájom a daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Z praxe

Právne vzťahy uzatvorené prostredníctvom nájomnej zmluvy sú upravené v rámci § 663 a nasl. zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“). Nájomnou zmluvou prenajímateľ prenecháva vec nájomcovi za odplatu, aby ju dočasne (v dojednanej dobe) užíval alebo bral z nej aj úžitky.

Prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie, alebo ak sa spôsob užívania nedohodol, obvyklé užívanie a v tomto stave ju na svoje náklady udržiavať. Na druhej strane, nájomca je oprávnený užívať vec spôsobom určeným v zmluve; ak sa nedohodlo inak primerane povahe a určeniu veci. Prenajímateľ je oprávnený požadovať prístup k veci za účelom kontroly, či nájomca užíva vec riadnym spôsobom.
Nájomca je povinný platiť nájomné podľa uzatvorenej zmluvy, inak nájomné obvyklé v čase uzavretia zmluvy s prihliadnutím na hodnotu prenajatej veci a spôsob jej užívania. Nájomné podľa Občianskeho zákonníka je vymedzené ako odplata za užívanie alebo branie úžitkov z užívania akejkoľvek veci.
Podľa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej iba "zákon o DPH") sa za dodanie tovaru považuje aj odovzdanie tovaru na základe nájomnej zmluvy, podľa ktorej sa vlastníctvo k predmetu nájomnej zmluvy nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky. Vo väčšine prípadov je však na účely DPH nájomné považované za službu, čo vyplýva z ustanovenia § 9 v nadväznosti na § 8 zákona o DPH.
Miesto dodania služby charakteru nájmu
Podľa všeobecného pravidla určovania miesta dodania služby podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH je miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.
Príklad č. 1:
Slovenská spoločnosť - platiteľ DPH, prenajme lešenie podnikateľovi registrovanému pre DPH v ČR. Lešenie využije podnikateľ na stavbe v ČR. Ako má tuzemská spoločnosť postupovať z hľadiska DPH?
Miesto dodania pri prenájme lešenia sa posúdi podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. Miestom dodania je ČR (tzn. miesto, kde je usadený odberateľ). Slovenský platiteľ vyfakturuje službu bez dane s poznámkou "prenesenie daňovej povinnosti" a podá súhrnný výkaz za to zdaňovacie obdobie, v ktorom službu dodal. V daňovom priznaní k DPH predmetnú službu neuvádza, rovnako ani v kontrolnom výkaze.
* * *
Príklad č. 2:
Slovenská spoločnosť - platiteľ DPH prenajme lešenie podnikateľovi - registrovanému pre DPH v ČR. Lešenie využije český podnikateľ na stavbe na území Slovenskej republiky. Ako má tuzemská spoločnosť postupovať z hľadiska DPH?
Miesto dodania pri prenájme lešenia sa posúdi podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. Miestom dodania je ČR (tzn., miesto, kde je usadený odberateľ). Slovenský platiteľ vyfakturuje službu bez dane s poznámkou "prenesenie daňovej povinnosti" a podá súhrnný výkaz za to zdaňovacie obdobie, v ktorom službu dodal. V daňovom priznaní k DPH predmetnú službu neuvádza, rovnako ani v kontrolnom výkaze.
* * *
Príklad č. 3:
Slovenská spoločnosť neregistrovaná pre DPH prenajme lešenie podnikateľovi registrovanému pre DPH v ČR. Lešenie využije český podnikateľ na stavbe v SR. Ako má tuzemská spoločnosť postupovať z hľadiska DPH?
Miesto dodania pri prenájme lešenia sa posúdi podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. Miestom dodania je ČR (tzn., miesto, kde je usadený odberateľ). Slovenská spoločnosť má povinnosť registrácie pre DPH podľa § 7a zákona o DPH ešte pred poskytnutím tejto služby. Službu vyfakturuje bez dane s poznámkou "prenesenie daňovej povinnosti" a podá súhrnný výkaz. Súhrnný výkaz podáva za kalendárny štvrťrok, v ktorom dodala službu prenájmu. Spoločnosť registrovaná podľa § 7a zákona o DPH kontrolný výkaz nepodáva.
* * *
Príklad č. 4:
Spoločnosť, zahraničná osoba registrovaná pre daň v ČR prenajme lešenie podnikateľovi, ktorý je registrovaný pre DPH v SR. Lešenie využije slovenský platiteľ na stavbe. Ako má tuzemský platiteľ postupovať z hľadiska DPH?
Miesto dodania pri prenájme lešenia sa posúdi podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. Miestom dodania je SR (tzn., miesto, kde je usadený odberateľ). Česká zahraničná osoba vyfakturuje službu bez dane s poznámkou, že osobou povinnou platiť daň je odberateľ (podnikateľ zo SR). Ak je miestom dodania v SR, má tuzemský platiteľ povinnosť priznať daň v SR podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, a to bez ohľadu na to, či sa lešenie bude využívať na stavbe v SR alebo v ČR. Samozdanenie z prijatých služieb uvedie v daňovom priznaní a v kontrolnom výkaze v časti B1.
* * *
Príklad č. 5:
Spoločnosť - platiteľ DPH, prenajme lešenie podnikateľovi z Ukrajiny. Lešenie využije ukrajinský podnikateľ na stavbe v Českej republike. Ako má slovenská spoločnosť postupovať z hľadiska DPH?
Miesto dodania pri prenájme lešenia sa posúdi podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH za predpokladu, že poskytovateľ služby zabezpečí dôkazy o tom, že odberateľ je zdaniteľnou osobou. Miestom dodania je Ukrajina (to znamená, miesto, kde je usadený odberateľ). Slovenský platiteľ vyfakturuje službu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály