Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravy chýb v ročnom zúčtovaní za rok 2006

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Zamestnávatelia sa často dopúšťajú chýb pri výpočte preddavkov na daň v priebehu roka, ale aj po skončení roka (pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z týchto príjmov), ďalej pri uplatňovaní daňového bonusu, pri odvode preddavkov či dane alebo pri žiadaní daňového úradu o vyplatenie daňového bonusu. Zamestnávatelia ako platitelia dane zodpovedajú za správne zdanenie týchto príjmov. Je preto potrebné skontrolovať správnosť postupu a opraviť prípadné chyby.


Zamestnávatelia sa často dopúšťajú chýb pri výpočte preddavkov na daň v priebehu roka, ale aj po skončení roka (pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z týchto príjmov), ďalej pri uplatňovaní daňového bonusu, pri odvode preddavkov či dane alebo pri žiadaní daňového úradu o vyplatenie daňového bonusu. Zamestnávatelia ako platitelia dane zodpovedajú za správne zdanenie týchto príjmov. Je preto potrebné skontrolovať správnosť postupu a opraviť prípadné chyby.
 
Uvedená problematika sa rieši najmä v § 40 a ďalších ustanoveniach zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a v zákone č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní a poplatkov“).
 
V príspevku sa zameriam na to, ako postupovať v prípadoch, ak dôjde ku chybe v súvislosti s ročným zúčtovaním. Opravy chýb sa musia riešiť v zákonných lehotách jednak voči zamestnancom (vysporiadanie nedoplatkov alebo preplatkov) a na druhej strane voči správcovi dane (v rámci odvodovej povinnosti).


Nedoplatky na dani


Ak zamestnávateľ v rámci ročného zúčtovania zrazil zamestnancovi daň z príjmov v nižšej sume, pri vzniknutom nedoplatku na dani postupuje podľa toho, z koho viny k jej nesprávnej (nižšej) zrážke došlo. 
  1. Ak k nedoplatku na dani došlo z viny zamestnávateľa
Zamestnávateľ môže zraziť zamestnancovi tento nedoplatok na dani z jeho príjmu iba vtedy, ak od doby, keď sa daň nesprávne zrazila, neuplynulo viac ako 12 mesiacov [§ 40 ods. 3 písm. a) ZDP].
 
Príklad č. 1:
Zamestnávateľ zamestnancovi zrazil z príjmu nedostatočnú výšku dan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály