Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prihláška pohľadávky podľa nového zákona o konkurze a reštrukturalizácii

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Podľa nového zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov je potrebné podať v lehote stanovenej zákonom riadne vyplnenú prihlášku, nakoľko v konkurzných konaniach riadiacich sa novým zákonom sa nepreskúmavajú prihlášky pohľadávok v prieskumnom konaní. Ak pohľadávka nie je uplatnená prihláškou riadne a včas vrátane budúcej pohľadávky, v konkurze a reštrukturalizácii sa na ňu neprihliadne a nebude v konkurze uspokojená ani zaradená do reštrukturalizačného plánu.

Podľa nového zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) je potrebné podať v lehote stanovenej zákonom riadne vyplnenú prihlášku, nakoľko v konkurzných konaniach riadiacich sa novým zákonom sa nepreskúmavajú prihlášky pohľadávok v prieskumnom konaní. Ak pohľadávka nie je uplatnená prihláškou riadne a včas vrátane budúcej pohľadávky, v konkurze a reštrukturalizácii sa na ňu neprihliadne a nebude v konkurze uspokojená ani zaradená do reštrukturalizačného plánu.

Prihlásenie pohľadávky na predpísanom tlačive

Veritelia prihlasujú svoje pohľadávky v konkurze a reštrukturalizácii na tlačivách, ktorých vzor je uvedený v prílohe č. 4 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 665/2005 Z. z. Prihlášku na podanie pohľadávky je možné stiahnuť aj zo stránky www.justice.gov.sk, alebo vyzdvihnúť na príslušných súdoch: na okresných súdoch Bratislava I., Trnava, Trenčín, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice I.
 

Lehota na prihlásenie pohľadávky

Prihláška musí byť riadne a čitateľne vyplnená a podľa § 28 ods. 5 zákona doručená súdu a správcovi v lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu. Prihláška v reštrukturalizačnom konaní musí byť doručená správcovi a súdu v lehote 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Prihlášku nestačí podať v posledný deň lehoty na poštovú prepravu. Na prihlášku doručenú po lehote alebo doručenú len súdu alebo len správcovi sa neprihliadne.
 
Deň vyhlásenia konkurzu a povolenia reštrukturalizácie veritelia zistia v Obchodnom vestníku, v ktorom sa zverejňujú uznesenia o vyhlásení konkurzu a povolení reštrukturalizácie. Lehota na podanie prihlášky začína plynúť dňom nasledujúcim po tom, ako uznesenie o vyhlásení konkurzu alebo o povolení reštrukturalizácie bolo zverejnené v Obchodnom vestníku a uplynie posledným dňom lehoty stanovenej zákonom. A
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály