Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dôchodca a závislá činnosť

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Typ dôchodku, ktorý poberá zamestnanec výrazne ovplyvňuje nielen daňové povinnosti, ale aj odvodové povinnosti zamestnanca (dôchodcu) a tiež jeho zamestnávateľa. V tomto článku vás oboznámime s osobitosťami, ktoré platia pri zamestnaní starobného a invalidného dôchodcu.

Daňové a odvodové povinnosti pri zamestnaní dôchodcu upravuje zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len "zákon o sociálnom poistení") a zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z.z.) v z. n. p. (ďalej len "zákon o zdravotnom poistení").
S poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku môže zamestnávateľ uzatvoriť pracovný pomer (t.j. pracovnú zmluvu) alebo dohodu o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru (t.j. dohodu o pracovnej činnosti, dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti na sezónne práce). V prípade, ak dôchodcovia uzatvoria so zamestnávateľom na výkon práce dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce, môžu si naviac uplatniť tzv.
odvodovú odpočítateľnú položku vo výške 200
€ (ide o OOP podľa § 227a zákona o sociálnom poistení - výnimka z platenia poistného na starobné a invalidné poistenie, a u zamestnávateľa naviac aj výnimka z platenia poistného do rezervného fondu solidarity). Ak bude dôchodca vykonávať zárobkovú činnosť na základe dohody o pracovnej činnosti pre sezónne práce, bude mu automaticky zo zákona uplatnená odvodová odpočítateľná položka pre sezónne práce OOP-SP podľa § 138b zákona o sociálnom poistení - výnimka z platenia poistného na starobné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti za zamestnanca a za zamestnávateľa.
Odvodová odpočítateľná položka pre sezónne práce (OOP-SP)
Druh poistenia Zamestnanec Zamestnávateľ
Nemocenské poistenie 1,4 % 1,4 %
Starobné poistenie neplatí, resp. znížené
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály