Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodávate tovary do tretích krajín – viete, aké máte povinnosti?

Dátum: Rubrika: Z praxe

V časoch, keď je Slovenská republika na popredných miestach v daňových podvodoch v oblasti DPH, je prioritou správcu dane overiť čo najväčší počet daňových subjektov, s cieľom správne určiť daň. Pri transakciách ako dodanie tovaru do iného členského štátu s oslobodením od dane, je overenie skutočného dodania administratívne často ťažšie, ako by to bolo pri tuzemských dodaniach. Na druhej strane však platiteľ dane – podnikateľský subjekt – zvažuje každý svoj dodatočný náklad a snaží sa o automatizáciu všetkých procesov, ktoré možno vykonávať bez jeho zásahu. A ako je to pri vývoze do tretích krajín, t. j. nečlenských krajín? Existuje paralela podobne ako pri intrakomunitárnych dodávkach do členských krajín EÚ?

V zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a metodickom pokyne č. 39/2/2006 k vývozu tovaru a služieb vydaného DR SR dňa 16. 5. 2006 a aktualizovaného 31. 10. 2009 (ďalej len „metodický pokyn“) sa uvádzajú informácie a rady pre vývozcov do tretích krajín.

Tuzemskom sa pre účely zákona o DPH rozumie územie Slovenskej republiky. Územím Európskych spo­ločenstiev (ďalej „len ES“) sa rozumie tuzemsko a územia ostatných členských štátov vymedzené na účely dane z pridanej hodnoty ako tuzemsko týchto členských štátov. Územie Spoločenstva (daňové územie Spoločenstva) je tvorené členskými štátmi Európskej únie s výnimkou území, ktoré sú vylúčené z tuzemska jednotlivých členských štátov a sú územím tretích krajín. Územím tretích krajín je územie, ktoré nie je územím Spoločenstva, to znamená aj takzvané neutrálne územie medzi štátmi. Zahraničím sa rozumie územie, ktoré nie je tuzemskom, t. j. územie Spoločenstva, okrem tuzemska a územia tretích štátov.

Daňové územie Spoločenstva nie je totožné s colným územím spoločenstva. Výnimky ­ustanovuje Čl. 3 nariadenia Rady (EHS) č. 2913/92 z 12. októbra 1992, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Európskeho spoločenstva (ďalej len „Colný kódex ES“) a nariadenie Komisie (EHS) č. 2454/93.

Podľa § 47 zákona o DPH oslobodené od dane, s nárokom na odpočítanie dane, je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený predávajúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu. Rovnako oslobodené od dane, s nárokom na odpočítanie dane, je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený kupujúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu, ak kupujúci nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň ani bydlisko.

Odoslanie alebo prepravenie tovaru do miesta určenia na území tretieho štátu (podľa § 47 ods. 1 a 2 zákona o DPH) je platiteľ dane povinný preukázať colným vyhlásením o prepustení tovaru do colného režimu vývoz, v ktorom je potvrdený colným orgánom výstup tovaru z územia Spoločenstva a dokladom o odoslaní alebo preprave tovaru. Dokladom o odoslaní alebo preprave tovaru môže byť napr. CMR, lodný list, letecký nákladný list, karnet TIR, dodací list TR pri preprave kontajnerov, a pod.

Poznámka: Platiteľ musí mať k dispozícii colné vyhlásenie o prepustení tovaru do colného režimu vývoz najneskôr do konca šiesteho mesiaca, nasledujúceho po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom uplatnil oslobodenie.

Len tovar, ktorý má štatút Spoločenstva, môže byť prepustený do colného režimu vývoz (tzv. tovar T2). Prepustením do colného režimu vývoz, tovar stráca štatút tovaru spoločenstva a podlieha dohľadu až do okamihu, keď opúšťa územie Spoločenstva (stáva sa tzv. tovarom T1). S výnimkou tovaru prepusteného do colného režimu pasívny zušľachťovací styk alebo do colného režimu vnútorný tranzit, všetok tovar Spoločenstva, ktorý je určený na vývoz, sa prepustí do colného režimu vývoz.

Vývozné vyhlásenie sa podáva colnému úradu, ktorý je zodpovedný za vykonávanie dohľadu nad miestom, kde vývozca pôsobí, alebo kde sa tovar balí, alebo nakladá na vývoznú prepravu. Prepustenie do colného režimu vývoz je povolené za podmienky, že predmetný tovar opustí colné územie Spoločenstva v rovnakom stave, v akom sa nachádzal v okamihu prijatia vývozného vyhlásenia.

Vývoz tovaru z tuzemska na územie tretieho štátu je vždy spojený s prepravou tovaru. Miesto dodania tovaru pri vývoze tovaru sa určí podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH. Ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať. Miestom dodania tovaru pri vývoze tovaru je vždy tuzemsko.

Ak je tovar odoslaný alebo prepravený z tuzemska do miesta určenia na území tretieho štátu, za deň dodania tovaru sa považuje deň výstupu tovaru z územia Spoločenstva, ktorý je potvrdený colným orgánom v colnom vyhlásení alebo v zjednodušenom colnom vyhlásení.

Zákon o DPH v § 71 upravuje povinnosť platiteľa dane vyhotoviť faktúru pri dodaní tovaru a služby v tuzemsku a v § 72 a § 73 zákona o DPH upravuje povinnosť platiteľa dane vyhotoviť faktúru pri dodaní tovaru alebo služby do iného členského štátu Európskej únie. Vyhotovenie faktúry pri dodaní tovaru do tretieho štátu zákon o DPH neupra­vuje.

V prípade, že vývoz tovaru bol v skutočnosti realizovaný, ale platiteľ dane nemôže predložiť colné vyhlásenie z rôznych príčin (strata, krádež, zničenie), existuje možnosť daný vývoz preukázať tzv. alternatívnym dôkazom. Ak colný úrad vývozu vydal na ten istý tovar tranzitné vyhlásenie, za iný vhodný doklad sa považuje diel 5 tranzitného vyhlásenia alebo ústrižok TIR karnetu. Za vhodný spôsob sa rovnako považuje iný sprievodný doklad, ako napr. medzinárodný nákladný list, CMR, CIM, letecký nákladný list AWB, poštová sprievodka, lodný nákladný list, prechodová súpiska, Cargo Manifest, a pod., na ktorých je vyznačený výstup tovaru colným úradom výstupu. Ak nie je možné preukázať výstup tovaru z colného územia vyššie uvedeným spôsobom, colný úrad vývozu vyzve deklaranta, aby iným vhodným spôsobom preukázal výstup tovaru z colného územia, napr. predložením dokladu overeného príslušným úradom susednej krajiny o prepustení tovaru do režimu tranzit, dokladu overeného príslušným úradom krajiny určenia, ktorý obsahuje údaje potrebné na identifikáciu tovaru a z ktorého vyplýva, že tovar bol dodaný úradu určenia alebo schválenému príjemcovi. Výstup tovaru z colného územia sa tiež uzná, ak deklarant predloží colný doklad o pridelení colne schváleného určenia tovaru v krajine určenia alebo jeho opis alebo fotokópiu, ktorý obsahuje údaje potrebné na identifikáciu príslušného tovaru.

Kópie alebo fotokópie musia byť potvrdené ako pravdivé kópie úradmi príslušnej krajiny. Preukázanie vývozu tovaru tzv. alternatívnym dôkazom bolo možné do 30. júna 2009. Zavedením procesov elektronického colného konania je od 1. júla 2009 komunikácia v colných procesoch spojených s vývozom tovaru výhradne elektronická. Všetky dokumenty vytvárané a vydávané colnými orgánmi v tomto procese sú výhradne elektronické. Elektronické colné vyhlásenie je uložené v colnom informačnom systéme a rovnako aj v informačnom systéme vývozcu, resp. jeho zástupcu. Elektronické colné vyhlásenie nesprevádza zásielku k colnému úradu výstupu a je uložené v dvoch nezávislých systémoch, preto jeho strata je prakticky nemožná. Využi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály