Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Paušálne výdavky pri príjmoch dosiahnutých v roku 2006

Rubrika: Daň z príjmov

Fyzická osoba môže pri výpočte základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu uplatňovať výdavky dvoma spôsobmi – môže uplatňovať preukázateľné daňové výdavky, alebo môže uplatniť výdavky ustanoveným percentom z príjmov. Podmienky, po splnení ktorých daňovníci môžu uplatniť takéto výdavky a výšku paušálnych výdavkov, ustanovuje § 6 ods. 10 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

Fyzická osoba môže pri výpočte základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) a z prenájmu uplatňovať výdavky dvoma spôsobmi – môže uplatňovať preukázateľné daňové výdavky, alebo môže uplatniť výdavky ustanoveným percentom z príjmov (ďalej len „paušálne výdavky“). Podmienky, po splnení ktorých daňovníci môžu uplatniť takéto výdavky a výšku paušálnych výdavkov, ustanovuje § 6 ods. 10 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“).

Daňovník by si mal spôsob, akým bude v príslušnom zdaňovacom období uplatňovať výdavky, zvoliť ešte pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie. ZDP totiž v prípade zmeny v spôsobe uplatňovania výdavkov ukladá daňovníkovi povinnosť upraviť základ dane z príjmov za to zdaňovacie obdobie, ktoré predchádza tejto zmene. Ak by daňovník, ktorý zmenil spôsob uplatňovania výdavkov, základ dane neupravil v daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie, ktoré predchádzalo zmene v spôsobe uplatňovania výdavkov, a predmetnú úpravu by vykonal až prostredníctvom dodatočného daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie, mohol by sa vystaviť sankčnému postihu za nezaplatenie dane v deň jej splatnosti v správnej výške.
 
Od 1. 1. 2004, kedy ZDP nadobudol účinnosť, došlo pri uplatňovaní paušálnych výdavkov k zmenám oproti právnemu stavu, účinnému do konca roka 2003 v tom, že:
  • daňovníkom, ktorí sa rozhodli uplatniť paušálne výdavky, sa umožnilo okrem paušálnych výdavkov naviac uplatniť aj preukázateľne zaplatené poistné na verejné zdravotné poistenie (napr. zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov – ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“), poistné na sociálne poistenie (napr. zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov – ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) a príspevky na starobné dôchodkové sporenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o starobnom dôchodkovom sporení“), ktoré sú povinní platiť, pričom okrem takéhoto poistného a príspevkov žiadne iné druhy zaplateného poistného a príspevkov daňovník už nemôže uplatniť naviac v preukázanej výške nad rámec paušálnych výdavkov,
  • rozšíril sa okruh daňovníkov, ktorí môžu uplatňovať paušálne výdavky, o účastníkov združenia bez právnej subjektivity a spoločníkov pozemkového spoločenstva bez právnej subjektivity, ktorí dosahujú príjmy z podnikania alebo z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP,
  • boli sprísnené podmienky na uplatnenie paušálnych výdavkov tak, že tieto výdavky môžu uplatniť len daňovníci, ktorí nie sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty. Od 1. 1. 2005 platí, že aj daňovníci, ktorí sú jej platiteľmi len časť zdaňovacieho obdobia, si môžu paušálne výdavky uplatniť (pozri § 6 ods. 10 ZDP).
Aby daňovník správne vypočítal základ dane z príjmov, musí správne zaradiť dosiahnuté príjmy k jednotlivým druhom príjmov tak, ako ich vymedzuje ZDP. Uvedené platí aj pri uplatňovaní paušálnych výdavkov, a preto je potrebné uviesť stručnú charakteristiku tých príjmov z podnikania, z inej SZČ a z prenájmu, pri ktorých je možné uplatniť paušálne výdavky.
 
Príjmami z podnikania sú príjmy dosahované z činností, na vykonávanie ktorých je spravidla potrebné povolenie, registrácia alebo oprávnenie. Ak by ich daňovník vykonával bez súhlasu príslušného orgánu napriek tomu, že je pre výkon činnosti potrebný, potom príjmy z takto vykonávanej činnosti nie je možné považovať za príjmy z podnikania. Medzi príjmy z podnikania podľa § 6 ods. 1 písm. a) až c) ZDP patria:
  • príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, ktoré plynú samostatne hospodáriacemu roľníkovi na základe osvedčenia vydaného podľa ust. § 12a zákona č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní v znení neskorších predpisov a príjmy, ktoré dosahuje spoločník pozemkového spoločenstva bez právnej subjektivity založeného podľa § 10 zákona č. 181/1995 Z. z. o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov,
  • príjmy, ktoré dosahuje daňovník na základe živnostenského oprávnenia,
  • príjmy z podnikania vykonávaného podľa osobitných predpisov, napr. príjmy z činnosti súkromných lekárov, notárov, advokátov, komerčných právnikov, daňových poradcov.
Pozn.: Medzi príjmy z podnikania patria aj príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a príjmy komplementárov komanditnej spoločnosti [§ 6 ods. 1 písm. d) ZDP]. Vzhľadom na špecifický spôsob zisťovania základu dane (čiastkového základu dane) z uvedených príjmov, pri nich nie je možné uplatniť paušálne výdavky.
 
Príjmami z inej SZČ podľa § 6 ods. 2 ZDP, ak nejde o príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP sú príjmy:
  • z použitia alebo z poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva vrátane autorských práv a práv súvisiacich s autorským právom, vrátane príjmov z vydávania, rozmno­žovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady,
  • z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním, napr. príjmy osobných asistentov, ktorí vykonávajú činnosť podľa § 58 zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnej pomoci“) a príjmy z činnosti správcov konkurznej podstaty,
  • znalcov a tlmočníkov za činnosť vykonávanú podľa zákona č. 382/2004 Z. z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  • z činností sprostredkovateľov podľa osobitných predpisov, ktoré nie sú živnosťou, napr. príjmy z činnosti sprostredkovateľov starobného dôchodkového sporenia, poistenia, doplnkového dôchodkového sporenia, sprostredkovateľov zamestnania a investičných služieb.
Príjmami z podnikania a z inej SZČ sú podľa § 6 ods. 5 ZDP aj:
  • Príjmy dosahované z akéhokoľvek nakladania s obchodným majetkom daňovníka, t. j. príjmy z predaja alebo z prenájmu obchodného majetku daňovníka. Pojem obchodný majetok na účely ZDP je vymedzený v § 2 písm. m) ZDP a rozumie sa ním súhrn majetkových hodnôt, vecí, pohľadávok a iných práv a peniazmi oceniteľných iných hodnôt, ktoré má fyzická osoba s príjmami podľa § 6 ZDP vo vlastníctve a ktoré sa využívajú na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie týchto príjmov, o ktorých fyzická osoba účtuje alebo účtovala podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“), eviduje alebo evidovala podľa § 6 ods. 11 ZDP. Obchodným majetkom je aj hmotný majetok obstarávaný formou finančného prenájmu.
  • Úroky z peňažných prostriedkov na bežných účtoch, ktoré sa používajú v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania a z inej SZČ.
  • Príjmy z predaja podniku na základe zmluvy o predaji podniku.
  • Výška odpusteného dlhu alebo jeho časti u dlžníka, ktorá súvisí s obchodným majetkom daňovníka a je dôsledkom nakladania s ním.
Za príjem z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP okrem príjmu z prenájmu nehnuteľností sa považuje aj príjem z prenájmu hnuteľnej veci, ale len v tom prípade, ak sa hnuteľná vec prenajíma ako príslušenstvo prenajímanej nehnuteľnosti. Podľa § 119 Občianskeho zákonníka nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom, pričom podľa § 3 ods. 2 písm. a) ZDP sa považuje za nehnuteľnosť aj byt, nebytový priestor a ich časti.
 
Medzi príjmy z prenájmu nepatria:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály