Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Patenty a ochranné známky – vybrané problémy

Rubrika: Daň z príjmov

Patenty sa podľa patentového zákona udeľujú na vynálezy zo všetkých oblastí techniky, ktoré sú nové, sú výsledkom vynálezcovskej činnosti a sú priemyselne využiteľné. Patenty sa udeľujú aj na biotechnologické vynálezy týkajúce sa výrobku pozostávajúceho z biologického materiálu alebo obsahujúceho biologický materiál, alebo spôsobu, ktorého prostredníctvom je biologický materiál vyrobený, spracovaný alebo využitý. Ako sa v účtovníctve evidujú patenty a ochranné známky a taktiež pohľad z daňového hľadiska na túto problematiku autor ponúka vo svojom článku.

Patenty a ochranné známky patria k predmetom priemyselného vlastníctva a sú upravované osobitnými zákonmi – zákonom č. 435/2001 Z. z. o patentoch, dodatkových ochranných osvedčeniach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (|ďalej len „patentový zákon“), resp. zákonom č. 55/1997 Z. z. o ochranných známkach v z. n. p. (ďalej len „zákon o ochranných známkach“)

Patenty sa podľa patentového zákona udeľujú na vynálezy zo všetkých oblastí techniky, ktoré sú nové, sú výsledkom  vynálezcovskej činnosti a sú priemyselne využiteľné. Patenty sa udeľujú aj na biotechnologické vynálezy týkajúce sa výrobku pozostávajúceho z biologického materiálu alebo obsahujúceho biologický materiál, alebo spôsobu, ktorého prostredníctvom je biologický materiál vyrobený, spracovaný alebo využitý, a to aj v prípade, ak sa vynález týka:

  1. biologického materiálu, ktorý je izolovaný zo svojho prirodzeného prostredia alebo vyrábaný technickým spôsobom, aj keď sa už v prírode vyskytol,
  2. rastliny alebo zvieraťa, ak technická uskutočniteľnosť vynálezu nie je obmedzená na určitú odrodu rastlín alebo určité plemeno zvierat,
  3. mikrobiologického alebo iného technického spôsobu alebo výrobku získaného takýmto spôsobom,
  4. prvku izolovaného z ľudského tela alebo inak vyrobeného technickým spôsobom vrátane sekvencie alebo čiastkovej sekvencie génu aj v prípade, ak štruktúra takého prvku je identická so štruktúrou prirodzene existujúceho prvku.

Za vynálezy sa pritom nepovažujú najmä objavy, vedecké teórie a matematické metódy, estetické výtvory, plány, pravidlá a spôsoby vykonávania duševnej činnosti, hier alebo obchodnej činnosti, programy počítačov a podávanie informácií.

Patenty sa neudeľujú na:

  1. odrody rastlín a plemená zvierat,
  2. v podstate biologické spôsoby vytvárania rastlín alebo zvierat,
  3. chirurgické alebo terapeutické spôsoby liečenia ľudského tela alebo zvieracieho tela a na diagnostické metódy a metódy prevencie chorôb využívané na ľudskom tele alebo zvieracom tele. (nevzťahuje sa na výrobky, najmä na látky alebo zmesi využiteľné pri niektorom z uvedených spôsobov liečenia, diagnostiky alebo prevencie chorôb),
  4. vynálezy, ktoré sa týkajú ľudského tela v rôznych štádiách vzniku či vývoja, alebo sa týkajú len objavenia niektorého z prvkov ľudského tela vrátane sekvencie alebo čiastkovej sekvencie génu,
  5. vynálezy, ktorých obchodné využívanie by bolo v rozpore s verejným poriadkom alebo s dobrými mravmi (patenty na spôsoby klonovania ľudských jedincov, na spôsoby úpravy genetickej identity zárodočnej línie ľudských jedincov, na využitie ľudského embrya na priemyselné alebo obchodné účely, na spôsoby úpravy genetickej identity zvierat, ktoré zvieratám môžu spôsobiť utrpenie, pričom nemajú podstatný medicínsky úžitok pre ľudí alebo zvieratá).

Ochranná známka je podľa zákona o ochranných známkach akékoľvek označenie, ktoré možno graficky znázorniť, a ktoré tvoria najmä slová vrátane osobných mien, písmená, číslice, kresby, tvar výrobku alebo jeho obal, prípadne ich vzájomné kombinácie spôsobilé rozlíšiť tovary alebo služby jednej osoby od tovarov alebo služieb inej osoby, zapísané do registra ochranných známok.

Za ochrannú známku nemožno uznať označenie, ktoré:

  1. nespĺňa podmienky definície och
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály