Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otvorenie účtovných kníh k 1. januáru 2009 v jednoduchom účtovníctve

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Jednou z povinností, ktorú má podnikateľ po pridelení oprávnenia na výkon podnikateľskej činnosti je aj povinnosť viesť účtovníctvo, ak bude preukazovať pre daňové účely svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Podnikateľ – fyzická osoba (FO) sa stáva účtovnou jednotkou v zmysle ustanovenia § 4 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) odo dňa svojho vzniku a vedie účtovníctvo po dobu, počas ktorej podniká alebo vykonáva inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazuje svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov.

Jednou z povinností, ktorú má podnikateľ po pridelení oprávnenia na výkon podnikateľskej činnosti je aj povinnosť viesť účtovníctvo, ak bude preukazovať pre daňové účely svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Podnikateľ – fyzická osoba (FO) sa stáva účtovnou jednotkou v zmysle ustanovenia § 4 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) odo dňa svojho vzniku a vedie účtovníctvo po dobu, počas ktorej podniká alebo vykonáva inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazuje svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov. Podnikateľ – FO, ktorý nie je zapísaný v obchodnom registri, účtuje podľa § 37 ods. 1 Obchodného zákonníka v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“) bez ohľadu na počet zamestnancov, bez ohľadu na to, či je alebo nie je registrovaný ako platiteľ dane z pridanej hodnoty a bez ohľadu na to, akú výšku príjmov z podnikania dosahuje. 

Pozn.: S platnosťou od 1. 3. 2009 môže podnikateľ – FO, ktorý spĺňa podmienky ustanovené v novelizovanom zákone č. 60/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., viesť namiesto účtovníctva daňovú evidenciu. V období od 1. 1. 2009 do 28. 2. 2009 mal podnikateľ, ktorý je účtovnou jednotkou a účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, účtovať v jednoduchom účtovníctve, t. z., že k 1. 1. 2009 mal otvoriť účtovné knihy.
 

Účtovné knihy sústavy jednoduchého účtovníctva


Pri účtovaní v sústave JÚ by mal podnikateľ postupovať podľa:
  • zákona o účtovníctve a
  • opatrenia č. MF/27076/2007-72 MF SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).
Pozn.: Postupy účtovania pre jednotlivé typy účtovných jednotiek upravuje MF SR opatreniami, ktoré oficiálne publikuje vo Finančnom spravodajcovi a sú dostupné aj na internetovej stránke www.finance.gov.sk.
Podľa § 3 Postupov účtovania v JÚ účtovné knihy účtovnej jednotky slúžia na zaúčtovanie všetkých skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva. Účtovnými zápismi v účtovných knihách JÚ sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov v účtovnom období. Účtovné zápisy sa v účtovných knihách vykonávajú v časovom slede na základe účtovných dokladov tak, aby účtovnými knihami bolo možné preukázať:
  • stav majetku a záväzkov k prvému dňu účtovného obdobia,
  • mesačne prírastok a úbytok majetku a záväzkov účtovaný priebežne počas účtovného obdobia,
  • zostatok a stav majetku a záväzkov ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
Podľa ustanovenia § 15 ods. 1 zákona o účtovníctve podnikateľ – účtovná jednotka, ktorý účtuje v sústave JÚ, účtuje v týchto účtovných knihách:
  • v peňažnom denníku,
  • v knihe pohľadávok,
  • v knihe záväzkov,
  • v pomocných knihách, ak je ich vedenie potrebné na preukázanie a vykazovanie predmetu účtovníctva v účtovnej závierke. Pomocnými účtovnými knihami v sústave JÚ sú tieto účtovné knihy:
    •  kniha dlhodobého majetku,
    • kniha dlhodobého finančného majetku,
    • kniha zásob,
    • kniha cenín,
    • pokladničná kniha,
    • kniha účet v banke,
    • kniha rezerv,
    • pomocné knihy o záväzkoch z pracovno-právnych vzťahov,
    • kniha sociálneho fondu.



Otvorenie účtovných kníh


Postup pri otvorení účtovných kníh ustanovuje § 8 Postupov účtovania v JÚ v nadväznosti na § 16 zákona o účtovníctve. Podľa § 16 ods. 3 zákona o účtovníctve podnikateľ – FO, ktorý je účtovná jednotka, otvorí účtovné knihy vždy:
  1. ku dňu začatia podnikania alebo inej zárobkovej činnosti,
  2. k prvému dňu účtovného obdobia,
  3. ku dňu účinnosti vyhlásenia konkurzu.
Podľa § 8 Postupov účtovania v JÚ otvorí podnikateľ účtovné knihy:
  • k prvému dňu účtovného obdobia, t. j. v roku 2009 k 1. 1. 2009 alebo
  • ak začne podnikať v roku 2009 ku dňu začatia podnikania.
 

Otvorenie peňažného denníka

Pri otvorení peňažného denníka sa prevedie konečný zostatok peňažných prostriedkov v hotovosti, na účtoch v bankách a priebežných položiek z bezprostredne predchádzajúceho obdobia ako počiatočné stavy.
 

Otvorenie knihy pohľadávok, knihy záväzkov a pomocných kníh

Pri otvorení knihy pohľadávok, knihy záväzkov a pomocných kníh, ktoré bude účtovná jednotka v priebehu účtovného obdobia viesť, prevedie:
  • konečný zostatok pohľadávok v členení podľa § 15 ods. 3 písm. a) a c) až g) zákona o účtovníctve,
  • konečný zostatok záväzkov v členení podľa § 15 ods. 4 písm. a) a c) až g) zákona o účtovníctve a
  • konečný zostatok ostatných zložiek majetku a záväzkov,
z bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia ako počiatočný stav.
Ak sa v pokladničnej knihe a v knihe účet v banke účtuje v eurách a v cudzej mene, uvedie sa pri ich otvorení počiatočný stav v eurách a v cudzej mene, v ocenení kurzom, ktorým bola pokladničná kniha a kniha účet v banke uzavretá (§ 8 ods. 3 Postupov účtovania v JÚ).
 

Otvorenie účtovných kníh k 1. 1. 2009

Zmena meny k 1. 1. 2009 má vplyv aj na oblasť účtovníctva. Odo dňa zavedenia eura musí podnikateľ, podľa ustanovenia § 37b novelizovaného zákona o účtovníctve (zákonom č. 465/2008 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú zákony v pôsobnosti MF SR v súvislosti so zavedením meny euro v z. n. p.) účtovať len v peňažných jednotkách novej meny – v eurách a informatívne v slovenských korunách. Na zabezpečenie presnej porovnateľnosti účtovných údajov vedených v slovenských korunách do konca roku 2008 a v eurách od 1. 1. 2009, sa hodnoty prepočítajú konverzným kurzom 30,1260 (ďalej len „KK 30,1260“).
 
Podnikateľ, ktorý účtuje v sústave JÚ, zostavil účtovnú závierku k 31. 12. 2008 v súlade s ustanovením § 4 ods. 7 zákona o účtovníctve v slovenských korunách. Odo dňa zavedenia eura sa zákonnou menou stalo podľa § 9 zákona č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v SR a zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „generálny zákon“) euro, to znamená že podnikateľ od 1. 1. 2009 účtuje v novej mene – v eurách.
 
Účtovné knihy sústavy JÚ ku dňu zavedenia eura, t. j. k 1. 1. 2009. otvorili podľa § 37b ods. 1 novelizovaného zákona o účtovníctve v eurách, ako v hlavnej mene a informatívne v slovenských korunách. Konečné zostatky v každej účtovnej knihe, ktorú podnikateľ v roku 2008 viedol, prepočíta na euro.
 

Prepočet k 1. 1. 2009

Podľa základného pravidla vyhlášky č. 75/2008, ktorou sa ustanovujú pravidlá vykazovania, prepočtu a zaokrúhľovania peňažných súm v súvislosti s prechodom na menu euro na účely účtovníctva, daní a colné účely, a podľa § 37b zákona o účtovníctve sa k 1. 1. 2009 na prepočet majetku a záväzkov, s výnimkou prijatých a poskytnutých preddavkov, zo slovenských korún na eurá, použije KK 30,1260.
 
Prijaté a poskytnuté preddavky v eurách sa prepočítajú zo slovenských korún, v ktorých boli uvedené v účtovnej závierke k 31. 12. 2008 na eurá tak, aby sa ich hodnota po prepočte rovnala hodnote v eurách v čase prijatia alebo poskytnutia preddavku. Na prepočet prijatých a poskytnutých preddavkov sa nepoužije KK 30,1260, ale historický kurz. Pri tomto prepočte by nemali vzniknúť žiadne kurzové rozdiely.
 
Majetok a záväzky vyjadrené v inej cudzej mene ako euro, ktoré mal podnikateľ k 31. 12. 2008 uvedené v účtovných knihách aj v slovenských korunách, prepočítal k 1. 1. 2009 na KK 30,1260 okrem prijatých a poskytnutých preddavkov.

Tabuľka č. 1:
Prepočet majetku a záväzkov z Sk na euro k 1. 1. 2009

Text
Spôsob prepočtu k 1. 1. 2009
Majetok a záväzky v Sk
KK 30,1260
Majetok a záväzky v € okrem prijatých a poskytnutých preddavkov
KK 30,1260
Majetok a záväzky v inej cudzej mene (okrem meny euro)
KK 30,1260 a kurzom ECB
Prijaté a poskytnuté preddavky v cudzej mene
Neprepočítavajú sa, zostávajú uvedené v historickom kurze
Legenda: ECB – Európska centrálna banka

Sumy pri prepočte sa v účtovníctve zaokrúhľujú matematicky.
Pozn.: Pri prepočte majetku a záväzkov k 31. 12. 2008 mal podnikateľ, ktorý účtuje v JÚ, postupovať podľa tabuľky č. 2.

Tabuľka č. 2:

Text
Spôsob prepočtu cudzej meny na Sk k 31. 12. 2008
Majetok a záväzky v Sk
Neprepočítavajú sa, zostávajú v Sk
Majetok a záväzky v eurách okrem prijatých a poskytnutých preddavkov
KK 30,1260
Prijaté a poskytnuté preddavky v e
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály