Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Súčasné aktivity IASB v oblasti zmien platných Medzinárodných štandardov pre finančné vykazovanie

Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Súčasťou publikácie „Zlepšenia IFRS“ (Improvements to IFRS) vydanou 6. mája 2010 Radou pre medzinárodné účtovné štandardy sú aj novelizácie IFRS 7 Finančné nástroje: Zverejňovanie, IAS 27 Konsolidované a individuálne účtovné závierky, IAS 34 Finančné vykazovanie v priebehu účtovného obdobia a IFRIC 13 Zákaznícke vernostné programy, ktoré budú predmetom tohto príspevku. Všetky prijaté zmeny v uvedených IFRS majú účinnosť od 1. januára 2011, pričom skoršia aplikácia je povolená, ale účtovná jednotka musí uviesť túto skutočnosť v poznámkach.

Súčasťou publikácie „Zlepšenia IFRS“ (Improvements to IFRS) (Pozn.: Zdroj: www.iasb.org) vydanou 6. mája 2010 Radou pre medzinárodné účtovné štandardy (IASB) sú aj novelizácie IFRS 7 Finančné nástroje: Zverejňovanie, IAS 27 Konsolidované a individuálne účtovné závierky, IAS 34 Finančné vykazovanie v priebehu účtovného obdobiaa IFRIC 13 Zákaznícke vernostné programy, ktoré budú predmetom tohto príspevku. Všetky prijaté zmeny v uvedených IFRS majú účinnosť od 1. januára 2011, pričom skoršia aplikácia je povolená, ale účtovná jednotka (ÚJ) musí uviesť túto skutočnosť v poznámkach.

IFRS 7 Finančné nástroje: Zverejňovanie

I. Charakter a rozsah rizík vyplývajúcich z finančných nástrojov

V tejto časti boli novelizované odseky, ktoré analyzujú kvantitatívne zverejnenia a úverové riziko. Kvalitatívne zverejnenia v kontexte kvantitatívnych zverejnení umožňujú používateľom prepojiť si vzájomne súvisiace zverejnenia, čím sa vytvorí celkový obraz o charaktere a rozsahu rizík vyplývajúcich z finančných nástrojov a umožňujú používateľom lepšie hodnotiť riziko, ktorému je vystavená ÚJ.

Kvantitatívne zverejnenia v odseku 34 boli upravené nasledovne:

„Pre každý druh rizika vyplývajúceho z finančných nástrojov jednotka zverejní:

  1. Súhrnné kvantitatívne údaje o svojej expozícii voči tomuto riziku ku koncu vykazovaného obdobia. Uvedené zverejnenie musí byť založené na informáciách poskytovaných interne kľúčovým osobám manažmentu jednotky (ako je definované v IAS 24 Zverejnenia o spriaznených osobách), napríklad predstavenstvu jednotky alebo výkonnému riaditeľovi.
  2. Zverejnenia požadované odsekmi 36 až 42, v rozsahu nepokrytom podľa bodu (a).
  3. Koncentráciu rizika, ak to nie je zrejmé zo zverejnení podľa bodov (a) a (b).“

Z tohto odseku IASB odstránila požiadavku na významnosť, ktorá by mohla naznačovať, že zverejnenia sú požadované, aj keď nie sú významné. Táto redukcia sa prejavila aj v Návode pre implementáciu IFRS 7, kde bola odstránená časť venovaná významnosti podľa IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky.

II. Úverové riziko

Konkrétne bod 36 znie:

„ÚJ zverejní podľa triedy finančného nástroja:

  1. Sumu, ktorá najvernejšie vyjadruje jeho maximálnu expozíciu voči úverovému riziku ku koncu vykazovaného obdobia, neberúc do úvahy akékoľvek držané zabezpečenie alebo iné formy zabezpečenia úverového rizika (napr. dohody o vzájomnom započítavaní, ktoré nespĺňajú kritériá na kompenzáciu v súlade so štandardom IAS 32 Finančné nástroje: Prezentácia). Toto zverejnenie nie je požadované pre finančné nástroje, ktorých obstarávacia cena najvernejšie vyjadruje maximálnu expozíciu voči úverovému riziku.
  2. Opis zabez
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály