Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrušenie registrácie pre DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zákon o DPH rozlišuje zrušenie registrácie na základe žiadosti platiteľa dane, tzv. dobrovoľné zrušenie registrácie, a zrušenie registrácie vykonané daňovým úradom, ak nie sú dôvody na registráciu, tzv. zrušenie registrácie z úradnej moci. Zrušenie registrácie platiteľa dane znamená, že právnická alebo fyzická osoba odo dňa určeného daňovým úradom alebo odo dňa stanoveného zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) prestáva byť platiteľom DPH.

Znamená to, že od uplynutia dňa, ktorým prestane byť platiteľom dane, neuplatňuje k cene tovarov a služieb daň na výstupe, nemá nárok na odpočítanie dane z prijatých tovarov a služieb a nesmie vyhotovovať faktúry s DPH.

Zrušenie registrácie na základe žiadosti

Správca dane môže zrušiť registráciu pre DPH na základe žiadosti platiteľa, ak zistí, že sú splnené podmienky na zrušenie registrácie. Na účely zrušenia registrácie môže platiteľ využiť tlačivo „Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia“. Platiteľ je povinný uviesť v žiadosti dôvod, pre ktorý žiada registráciu zrušiť.

Platiteľ dane registrovaný pre daň podľa § 4 zákona o DPH môže požiadať o zrušenie registrácie podľa § 81 ods. 1 zákona o DPH, ak:

  • uplynul jeden rok odo dňa, keď sa stal platiteľom dane, a
  • obrat platiteľa dane nedosiahol za 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov sumu 49 790 eur.

Platiteľ dane, ktorý žiada o zrušenie registrácie, musí mať obidve uvedené podmienky splnené, v opačnom prípade daňový úrad nezruší registráciu pre daň okrem prípadov, ak na základe skutočností uvedených v žiadosti správca dane zistí, že sú dôvody na zrušenie registrácie z úradnej moci.

Požiadať o zrušenie registrácie pre daň môžu povinne registrovaní platitelia dane podľa § 4 zákona o DPH, ako aj platitelia dane, ktorí boli registrovaní pre daň dobrovoľne.

V zmysle § 81 ods. 2 zákona o DPH platiteľ dane je povinný požiadať o zrušenie registrácie pre daň, keď skončí v SR činnosť, ktorá je predmetom dane podľa § 2 zákona o DPH, bez ohľadu na dĺžku obdobia, v ktorom bol platiteľom dane, a výšku dosiahnutého obratu.

Podať žiadosť o zrušenie registrácie môže napríklad aj spoločnosť registrovaná pre daň podľa § 4 zákona o DPH z dôvodu ukončenia ekonomickej činnosti (podnikania), a to bez ohľadu na dĺžku obdobia, v ktorom bola platiteľom dane, a bez ohľadu na výšku dosiahnutého obratu v čase, keď došlo k ukončeniu činnosti.

Ak podá žiadosť o zrušenie registrácie podľa § 81 ods. 2 zákona o DPH fyzická osoba (platiteľ dane) z dôvodu, že zrušila živnostenské oprávnenie, daňový úrad pristúpi k zrušeniu registrácie, až keď zistí, že sú splnené podmienky stanovené v § 81 ods. 1 zákona o DPH.

Fyzická osoba môže aj naďalej vykonávať inú ekonomickú činnosť, ako je činnosť napr. na základe živnostenského oprávnenia, z ktorej môže dosahovať obrat, pretože zákon o DPH ekonomickú činnosť („podnikanie“) chápe v širšom rozsahu ako Obchodný zákonník (napr. prenájom chaty).

♦ Príklad č. 1:

Zrušenie živnostenského oprávnenia – registrácia nemôže byť zrušená

Podnikateľ – fyzická osoba (platiteľ dane) zrušil živnostenské oprávnenie a požiadal miestne príslušný daňový úrad o zrušenie registrácie pre daň v zmysle § 81 ods. 2 zákona o DPH z dôvodu, že prestal v SR vykonávať činnosť na základe živnosti.

Podnikateľ dosiahol príjem zo živnosti za posledných 12 predchádzajúcich kalendárnych mesiacov 16 000 eur a z prenájmu bytu a dvoch chát, ktoré nemal zaradené do podnikania, dosiahol príjem 34 000 eur.

Výška jeho obratu za predchádzajúcich 12 kalendárnych mesiacov bola vyššia ako 49 790 eur, t. j. nie je splnená podmienka podľa § 81 ods. 1 zákona o DPH. Na účely zákona o DPH sa totiž za podnikanie považuje aj príjem z využívania hmotného majetku, ktorým je v uvedenom prípade prenájom nehnuteľnosti každou osobou.

Obrat platiteľa dane za 12 predchádzajúcich kalendárnych mesiacov presiahol sumu 49 790 eur, preto daňový úrad nezruší registráciu ani v zmysle § 81 ods. 2 zákona o DPH.

Ak platiteľ dane prestane vykonávať činnosť v tuzemsku, ale naďalej vykonáva činnosť, ktorá je predmetom dane v zahraničí, nestráca status zdaniteľnej osoby.

Povinnosť podať žiadosť o zrušenie registrácie sa nevzťahuje na osobu registrovanú pre daň podľa § 4 zákona o DPH, ktorá napr. dodáva zo SR do iného členského štátu len služby, pri ktorých sa určí miesto dodania mimo SR, ak neprestala vykonávať činnosť ako takú.

Právnické osoby zapísané do obchodného registra by mali pri ukončení podnikateľskej činnosti podať žiadosť o zrušenie registrácie pre daň najneskôr dňom podania návrhu na výmaz z obchodného registra.

♦ Príklad č. 2:

Žiadosť o zrušenie registrácie z dôvodu nízkeho obratu

Právnická osoba, platiteľ dane, je zaregistrovaná pre daň dobrovoľne od 1. novembra 2018 podľa § 4 zákona o DPH. Daňovému úradu podala žiadosť o zrušenie registrácie k 1. septembru 2019 z dôvodu, že jej obrat za posledných 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov dosiahol 9 000 eur a nepredpokladá, že v budúcnosti presiahne túto sumu.

Príslušný daňový úrad nezruší registráciu pre daň z dôvodu, že nie je splnená jedna z podmienok ustanovená v § 81 ods. 1 zákona o DPH. Žiadosť o zrušenie registrácie pre daň bola podaná pred uplynutím jedného roka odo dňa, keď sa právnická osoba stala platiteľom dane.

Zrušenie registrácie právnických osôb, ktoré sa zrušujú bez likvidácie

Právnická osoba, ktorá sa zrušuje bez likvidácie, má povinnosť oznámiť túto skutočnosť daňovému úradu pred svojím zánikom.

Podľa zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník) spoločnosť zaniká ku dňu výmazu z obchodného registra. Zániku spoločnosti predchádza jej zrušenie bez likvidácie, ak jej imanie prechádza na právneho nástupcu.

Likvidácia sa nevyžaduje, ak spoločnosť nemá žiaden majetok alebo ak sa zamietol návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku; ak bol konkurz zrušený z dôvodu, že majetok úpadcu nestačí na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty alebo bolo konkurzné konanie zastavené pre nedostatok majetku; ak bol konkurz zrušený pre nedostatok majetku alebo ak po ukončení konkurzného konania nezostane spoločnosti žiaden majetok.

Na základe právoplatného rozhodnutia súdu o zrušení spoločnosti bez likvidácie súd vykoná výmaz zrušenej spoločnosti z obchodného registra.

Zákon o DPH neupravuje formu a spôsob podania oznámenia o skutočnosti, že sa právnická osoba zrušuje bez likvidácie. Pri podaní oznámenia sa postupuje podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok), pričom z oznámenia by malo byť zrejmé, kto ho podáva, v akej veci, a nakoľko to z povahy podania vyplýva, aj dôvody podania.

Ak sa právnická osoba zrušuje bez likvidácie, daňový úrad nevydá rozhodnutie o zrušení registrácie a neurčí deň, ktorým táto osoba prestáva byť platiteľom dane (§ 81 ods. 5 zákona o DPH).

Právnická osoba, ktorá sa zrušuje bez likvidácie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály