Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrušenie registrácie pre daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Z praxe

Postup pri zrušení registrácie platiteľa DPH upravuje § 81 až § 83 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V článku sa zameriame na problematiku zrušenia registrácie pre DPH na podnet daňovníka a z úradnej moci.

Zákon uvádza dva druhy zrušenia registrácie platiteľa:

  1. na podnet daňovníka, a to na základe:
    • dobrovoľného rozhodnutia platiteľa,
    • povinnosti vyplývajúcej zo zákona,
  2. z úradnej moci rozhodnutím správcu dane.

Zrušenie registrácie na podnet daňovníka

Dobrovoľné zrušenie registrácie platiteľa

Najčastejším dôvodom, pre ktorý platiteľ dane žiada o zrušenie registrácie, je dosiahnutie nižšieho obratu ako zákonom stanovená výška obratu pre registráciu. Požiadať o zrušenie registrácie z uvedeného dôvodu môže povinne registrovaný platiteľ, ako aj dobrovoľne registrovaný platiteľ DPH podľa § 4 zákona o DPH.

Zrušenie registrácie je výhodné najmä pre platiteľa, ktorý dodáva tovary alebo služby pre konečného spotrebiteľa. Ak prestane byť platiteľom DPH, nemusí uplatňovať DPH k svojim dodávkam tovarov a služieb, na základe čoho môže znížiť cenu tovarov a služieb o výšku DPH zo svojej pridanej hodnoty. Ďalšou výhodou je zníženie administratívnej náročnosti (odpadne pravidelné zasielanie daňového priznania k DPH a kontrolného výkazu DPH správcovi dane) a taktiež zníženie limitu platenia daňovej licencie v prípade nedosiahnutia požadovanej výšky platby dane z príjmov.

Napriek uvedeným výhodám by mal platiteľ dane pred podaním žiadosti o zrušenie registrácie zvážiť, či bude pre neho výhodnejšie podnikať bez toho, aby bol registrovaný za platiteľa dane. Požiadať o zrušenie registrácie by mal len vtedy, ak predpokladá, že príjmy zo svojich plnení nepresiahnu ani v budúcnosti stanovenú hranicu 49 790 eur. Pre podnikateľa, ktorý tovar alebo služby dodáva platiteľom dane, bude zrušenie registrácie relatívne nevýhodné, pretože platitelia dane (kupujúci) si nebudú môcť odpočítať daň, ktorá bude zahrnutá v cene, čím si nepriamo zvýši cenu svojich produktov alebo služieb.

Platiteľ dane registrovaný podľa § 4 zákona o DPH môže požiadať o zrušenie registrácie:

  • najskôr po uplynutí jedného roka odo dňa, keď sa stal platiteľom a jeho
  • obrat za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov nepresiahol sumu 49 790 eur.

Daňový úrad po prijatí žiadosti o zrušenie registrácie pre DPH preskúma, či sú splnené podmienky na zrušenie registrácie. V prípade, že správca dane zistí splnenie zákonom stanovených podmienok, registráciu pre daň z pridanej hodnoty zruší.

♦ Príklad č. 1:

Čo sa zahŕňa do obratu pri definovaní podmienky zrušenia registrácie platiteľa DPH. Sú to príjmy za 12 po sebe nasledujúcich mesiacov vo výške celkom 49 790 € vrátane DPH alebo bez DPH?

Pojem obrat je na účely zákona o DPH definovaný v § 4 ods. 9 zákona o DPH, podľa ktorého sa obratom rozumejú výnosy (príjmy) bez dane z dodávaných tovarov a služieb v tuzemsku okrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 36 a podľa § 40 až § 42 zákona o DPH. Výnosy (príjmy) z poisťovacích služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 37, a finančných služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 39, sa nezahŕňajú do obratu, ak tieto služby sú poskytované pri dodaní tovaru alebo služby ako doplnkové služby. Do obratu sa nezahŕňajú výnosy (príjmy) z príležitostne predaného hmotného majetku okrem zásob a výnosy (príjmy) z príležitostne predaného nehmotného majetku.

Subjekt účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva bude na účely zistenia registračnej povinnosti vychádzať z dosiahnutých skutočných príjmov a subjekt účtujúci v sústave podvojného účtovníctva z dosiahnutých výnosov na základe vystavených vyúčtovaní (faktúr).

Zníženie obratu o daň na výstupe sa vzťahuje práve na prípad, keď platiteľ žiada daňový úrad o zrušenie registrácie platiteľa dane a svoj obrat posudzuje podľa § 81 ods. 1 zákona o DPH. Pre posúdenie splnenia podmienky výšky dosiahnutého obratu je pri zrušovaní registrácie platiteľa DPH potrebné posudzovať dosiahnuté príjmy (výnosy) očistené od DPH.

♦ Príklad č. 2:

Začínajúci podnikateľ zvažuje dobrovoľnú registráciu pre DPH. Ak to nebude pre neho výhodné, za akých podmienok môže zrušiť registráciu platiteľa DPH?

Podmienky dobrovoľného zrušenia registrácie sú uvedené v § 81 ods. 1 zákona o DPH, podľa ktorého môže o zrušenie registrácie platiteľa DPH platiteľ požiadať najskôr po uplynutí jedného roka odo dňa, keď sa stal platiteľom. To znamená, že ak sa stane platiteľom DPH napr. 1. 2. 2015, bude môcť požiadať daňový úrad o zrušenie registrácie platiteľa DPH najskôr k 1. 2. 2016. Jeho žiadosti daňový úrad však vyhovie iba v prípade, ak bude súčasne splnená aj podmienka, že jeho obrat za obdobie 1. 2. 2015 až 31. 1. 2016 bude nižší ako 49 790 €.

Platiteľ dane – zahraničná osoba registrovaná pre DPH podľa § 5 zákona o DPH – je povinný požiadať o zrušenie registrácie pre daň, keď skončí v tuzemsku činnosť, ktorá je predmetom dane, čo vyplýva z ustanovenia § 81 ods. 2 zákona o DPH.

Ak ide o zrušenia registrácie pre DPH zahraničných osôb, ktorí dodávajú tovar do Slovenskej republiky tzv. zásielkovým spôsobom, určuje postup pri zrušení registrácie pre takúto zahraničnú osobu § 81 ods. 3 zákona o DPH. Platiteľ registrovaný podľa § 6 zákona o DPH môže požiadať o zrušenie registrácie pre DPH, ak v bežnom kalendárnom roku celková hodnota dodaného tovaru bez dane nedosiahne 35 000 eur a súčasne v predchádzaj

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály