Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrušenie registrácie platiteľa DPH a iných subjektov registrovaných pre DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podnikateľský subjekt, resp. zdaniteľná osoba vykonávajúca ekonomickú činnosť v zmysle zákona o DPH, registrovaná pre DPH, je v niektorých situáciách povinná podať žiadosť o zrušenie registrácie pre DPH, v niektorých je zas oprávnená požiadať o zrušenie dobrovoľne. Zákon pomerne presne definuje tieto situácie. V článku sa venujeme pravidlám pre zrušenie registrácie platiteľa DPH registrovaného podľa § 4 a neplatiteľov DPH registrovaných pre DPH podľa § 7 či § 7a zákona o DPH, ako aj súvisiacim povinnostiam.

Zrušenie registrácie platiteľa DPH (registrovaného podľa § 4 zákona o DPH)

Platiteľ DPH ukončuje svoje „platiteľstvo DPH“ zrušením registrácie, pričom zákon o DPH na jednej strane umožňuje zrušiť registráciu dobrovoľne z jeho strany, ak pre neho z rôznych dôvodov nie je výhodná, a zároveň v iných situáciách prikazuje o zrušenie registrácie povinne požiadať.

Dobrovoľné zrušenie registrácie pre DPH zo strany platiteľa DPH

Platiteľ DPH môže zrušiť registráciu pre DPH, ak sú splnené súčasne tieto podmienky:

  • platiteľom DPH je minimálne 1 rok,
  • jeho obrat za predchádzajúcich 12 po sebe idúcich mesiacov bol nižší ako 49 790 eur.

V zmysle metodického pokynu Finančného riaditeľstva SR z januára 2019 k zrušeniu registrácie pre daň podľa § 81 zákona o DPH sa po 1. januári 2019 pri definícii obratu postupuje aj na účely zrušenia registrácie podľa znenia účinného od 1. januára 2019.

Obratom na účely registrácie pre DPH podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH, ako aj na účely zrušenia registrácie v zmysle § 81 ods. 1 zákona o DPH sa rozumie hodnota dodaných tovarov a služieb v tuzemsku bez dane.

Na rozdiel od pravidiel platných do 31. decembra 2018 sa obrat nesleduje rozdielne pre SZČO účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, resp. ­SZČO, ktoré vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) či uplatňujú paušálne výdavky v zmysle § 6 ods. 10 zákona o dani z príjmov, a pre právnické osoby a iné subjekty účtujúce v sústave podvojného účtovníctva.

Do obratu na účely povinnej registrácie, ako aj jej zrušenia sa v zmysle § 4 ods. 7 zákona o DPH zahŕňa:

  • hodnota dodaných tovarov a služieb v tuzemsku bez DPH – ide teda o dodávky, ktorých miesto dodania sa nachádza v SR; zahŕňa sa sem aj hodnota dodaných služieb prenájmu nehnuteľností v zmysle § 38 zákona o DPH a predaj nehnuteľnosti v zmysle § 38 zákona o DPH, ktorý nie je príležitostným predajom; medzi dodávky v tuzemsku, resp. s miestom dodania v SR sa počítajú aj dodávky tovaru odberateľom z inej krajiny EÚ oslobodené od DPH v zmysle § 43 zákona o DPH a dodávky tovaru určeného na vývoz oslobodeného v zmysle § 47 zákona o DPH (pričom odoslanie alebo preprava tovaru v oboch prípadoch sa začína v SR),
  • hodnota dodaných finančných služieb (§ 39 zákona o DPH) a poisťovacích služieb (§ 37 zákona o DPH), ak sú poskytované ako hlavné služby.

Do obratu sa nezahŕňa:

  • hodnota tovarov a služieb, ktorých miestom dodania sa nenachádza v SR – napr. dodanie služby, ktorej miesto dodania sa nachádza v krajine zahraničného odberateľa (EÚ, ako aj tretie krajiny),
  • hodnota dodaných tovarov a služieb oslobodených od DPH v zmysle § 28 až § 36 a v zmysle § 40 až § 42 zákona o DPH,
  • hodnota príležitostne predaného hmotného a nehmotného majetku okrem zásob,
  • hodnota dodaných finančných služieb (§ 39 zákona o DPH) a poisťovacích služieb (§ 37 zákona o DPH), ak sú poskytované ako doplnkové služby pri dodaní tovaru alebo služby.

Platiteľ DPH môže o zrušenie registrácie pre DPH požiadať bez ohľadu na dôvod pôvodnej registrácie podľa § 4, či už išlo o povinnú registráciu pri dosiahnutí zákonného obratu (§ 4 ods. 1 zákona o DPH), dobrovoľnú registráciu bez ohľadu na výšku dosiahnutého obratu (§ 4 ods. 2 zákona o DPH), prípadne zákonnú registráciu vo vybratých prípadoch (§ 4 ods. 4 zákona o DPH).

♦ Príklad č. 1:

Obchodná spoločnosť a dodávky v tuzemsku

Obchodná spoločnosť, platiteľ DPH registrovaný z dôvodu dosiahnutia obratu 1. mája 2018, za obdobie od 1. mája 2018 do 30. apríla 2019 dosiahol obrat z dodávok účtovných služieb dodaných slovenským podnikateľským subjektom v sume 45 000 eur. Iné obchody platiteľ DPH nezrealizoval. Miesto dodania služby je v SR a dodávky sa počítajú do zákonného obratu pre registráciu aj pre dobrovoľné zrušenie registrácie.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály