Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrušenie registrácie osoby registrovanej pre daň podľa § 7 a § 7a zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Vychádzajúc z ustanovenia § 7 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“) platí, že ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom, alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 14 000 eur. Žiadosť o registráciu pre daň môže podať takáto osoba aj dobrovoľne, teda aj v prípade, ak hodnota tovaru bez dane nadobudnutého z iných členských štátov nedosiahla v kalendárnom roku 14 000 eur. V spomínaných prípadoch sa však žiadosť o registráciu pre daň nepodáva, ak je zdaniteľná osoba registrovaná pre daň podľa § 7a zákona o DPH.

Na základe § 7a ods. 1 zákona o DPH platí, že ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom, je príjemcom služby od zahraničnej osoby z iného členského štátu, pri ktorej je povinná platiť daň podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred prijatím služby. Žiadosť o registráciu pre daň táto zdaniteľná osoba však nepodáva, ak je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH.
Podľa § 7a ods. 2 zákona o DPH, ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava, dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním služby. Ani v tomto prípade žiadosť o registráciu pre daň táto zdaniteľná osoba nepodáva, ak je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH.
Potrebné je pripomenúť, že osoby registrované pre daň podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH
nie sú platiteľmi dane
, t.j.
nemajú právo na odpočítanie dane
, ale zo zákona im vyplývajú určité povinnosti (napr., v niektorých prípadoch povinnosť zdaniť nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, povinnosť platiť daň z prijatej služby podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, povinnosť podať súhrnný výkaz, ak dodali službu s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH zdaniteľnej osobe alebo právnickej osobe, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je identifikovaná pre daň, a táto osoba je povinná platiť daň, atď.).
Postup pri zrušení registrácie osoby registrovanej pre daň podľa § 7 a § 7a zákona o DPH je obsiahnutý v rámci ustanovenia § 82 zákona o DPH.
Možnosť podania žiadosti o zrušenie registrácie pre daň
Na základe ustanovenia § 82 ods. 1 zákona o DPH je osobe registrovanej pre daň podľa § 7 zákona o DPH umožnené požiadať o zrušenie registrácie pre daň za predpokladu splnenia nasledujúcich podmienok:
-
v bežnom kalendárnom roku
celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého v tuzemsku z iného členského štátu nedosiahne
14 000 eur
a súčasne,
-
v predchádzajúcom kalendárnom roku
celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého v tuzemsku z iného členského štátu nedosiahla
14 000 eur
.
Príklad č. 1:
Občianske združenie (nie je zdaniteľnou osobou), je zaregistrované pre daň dobrovoľne podľa § 7 ods. 2 zákona o DPH od 1. augusta 2019. Počas roku 2020 toto združenie nadobudlo tovar z Nemecka v hodnote bez dane 12 150 eur. V roku 2021 nadobudlo občianske združenie tovar z Maďarska v hodnote 13 000 eur. Dňa 20. decembra 2021 požiadalo občianske združenie príslušný daňový úrad o zrušenie registrácie pre daň od 3. januára 2022.
Daňový úrad po preverení, že sú splnené podmienky pre zrušenie registrácie pre daň, zruší registráciu. V roku 2020 celková hodnota bez dane nadobudnutého tovaru v tuzemsku z iného členského štátu nedosiahla 14 000 eur a v bežnom kalendárnom roku 2021 celková hodnota tovaru bez dane rovnako nedosiahla 14 000 eur.
* * *
Príklad č. 2:
Zdaniteľná osoba bola zaregistrovaná pre daň ako nadobúdateľ tovaru z Maďarska od 1. júna 2020. V roku 2020 zdaniteľná osoba nadobudla z Maďarska tovar bez dane v hodnote 11 000 eur. V roku 2021 zdaniteľná osoba nadobudla z Maďarska tovar bez dane v hodnote 7 400 eur. Môže zdaniteľná osoba podať žiadosť o zrušenie registrácie?
Podľa § 82 zákona o DPH osoba registrovaná ako nadobúdateľ tovaru z iného členského štátu, môže požiadať o zrušenie registrácie, ak v bežnom kalendárnom roku celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého v tuzemsku z iného členského štátu nedosiahne 14 000 eur a súčasne v predchádzajúcom kalendárnom roku celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého v tuzemsku z iného členského štátu nedosiahla 14 000 eur. V predmetnom prípade je však dôležité zároveň skúmať splnenie podmienky ustanovenej v § 11 ods. 7 zákona o DPH a síce, že osoba registrovaná podľa § 7 zákona o DPH je povinná zdaňovať nadobudnutie tovaru najmenej po dobu dvoch kalendárnych rokov. Daňový úrad zruší osobe registráciu podľa § 7 zákona o DPH len v prípade, ak zistí splnenie zákonom stanovených podmienok.
* * *
Zrušenie registrácie pre daň osoby registrovanej podľa § 7a zákona o DPH v prípade podania žiadosti o zrušenie registrácie, ak táto osoba v tuzemsku naďalej vykonáva podnikateľskú činnosť, ale odpadli dôvody pre jej registráciu podľa § 7a zákona o DPH tento zákon striktne neupravuje.
Možno teda skonštatovať, že v prípade, ak osoba registrovaná podľa § 7a zákona o DPH podá žiadosť o zrušenie registrácie a daňovému úradu je resp. bude zrejmé, že odpadli dôvody na jej registráciu, daňový úrad na základe podanej žiadosti registráciu zrušiť môže ale nemusí.
Vychádzajúc z aplikačnej praxe je zrejmé, že daňový úrad registráciu podľa § 7a zákona o DPH zvykne zrušiť, ak daňový subjekt reálne prestal prijímať alebo vôbec neprijímal služby od zdaniteľnej osoby z iného členského štátu, pri ktorej bol osobou povinnou platiť daň. Rovnako to platí aj pre prípady, ak daňový subjekt neposkytoval resp. prestal poskytovať služby s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte, kde je osobou povinnou platiť daň príjemca služby a do budúcnosti nie je predpoklad vykonávania takejto činnosti. Zároveň však musí byť splnený predpoklad resp. podmienky, že takejto osobe nevzniká povinnosť platiť daň pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály