Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zníženie zdaniteľného základu pre daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Aktuálne

V praxi často dochádza k prípadom, kedy po uskutočnení zdaniteľného obchodu platiteľom DPH nastane dôvod k zmene pôvodne fakturovanej ceny. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) neupravuje možnosť znížiť základ dane u dodávateľa pri nezaplatení kúpnej ceny kupujúcim.

Platitelia DPH v SR sa nemôžu na základe článku 90 ods. 1 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) dovolávať práva na zníženie základu DPH v prípade nezaplatenia ceny, pretože SR sa rozhodla uplatniť výnimku, ktorú umožňuje smernica o DPH podľa článku 90 ods. 2.

Môže byť nezaplatenie kúpnej ceny odberateľom dôvodom na zníženie základu dane u dodávateľa?

Uvedenou otázkou sa zaoberal aj Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“), ktorému bol predložený prípad vo veci sporu medzi spoločnosťou Almos Agrárkülkereskedelmi Kft (ďalej len „Almos“) a Nemzeti Adó és Vámhivatal Középmagyarországi Regionális Adó Főigazgatósága (Národný daňový a colný úrad – Ústredné regionálne daňové riaditeľstvo pre stredné Maďarsko, ďalej len „daňový úrad“) z dôvodu, že daňový úrad nepripustil úpravu faktúr, ktorú vykonala spoločnosť Almos s cieľom dosiahnuť zníženie základu dane na účely DPH. SD EÚ vydal rozsudok C-337/13 Almos Agrárkülkereskedelmi Kft z 15. mája 2014.

Legislatívny základ vo vzťahu k rozsudku

Smernica o DPH:

podľa článku 90 ods. 1

  • v prípade zrušenia, odstúpenia od zmluvy, úplného alebo čiastočného nezaplatenia alebo v prípade zníženia ceny po dodaní sa základ dane primerane zníži za podmienok stanovených členskými štátmi,

podľa článku 90 ods. 2

  • v prípade úplného alebo čiastočného nezaplatenia sa členské štáty môžu odchýliť od ustanovenia odseku 1.

Skutkový stav

V auguste a septembri 2008 spoločnosť Almos predala maďarskému podniku BioMa semená repky. Tieto semená boli dodané a uskladnené v sklade, ale kupujúci neuhradil cenu.

Zmluvné strany sa preto v zmluve uzavretej 1. októbra 2008 dohodli, že semená repky sú vlastníctvom spoločnosti Almos, že ona jediná môže s nimi nakladať a že BioMa ich nemôže ani zaťažiť právami, ani ich predať, ani ich reálne odovzdať tretej osobe. Maximálna lehota na vrátenie semien repky bola stanovená na 10. október 2008, pričom dovtedy bola BioMa povinná konať ako skladovateľ.

K vráteniu tovaru však 10. októbra 2008 nedošlo. Spoločnosť Almos podala občianskoprávnu žalobu s cieľom dosiahnuť vrátenie semien repky. Regionálny odvolací súd v Szegede uložil platným rozsudkom kupujúcemu povinnosť vrátiť 2 263,796 tony semien repky alebo v prípade nevrátenia zaplatiť sumu vo výške 1 022 783 eur. Rozsudok spresňoval, že zmluvné strany odstúpili od predajnej zmluvy, ktorá ich zaväzovala, a že na základe toho je majiteľkou semien repky Almos.

Almos preto upravila faktúry týkajúce sa predaja podniku BioMa a vo svojom mesačnom daňovom priznaní za mesiac december 2009 vykázala na účely vrátenia DPH sumu 116 705 000 maďarských forintov (HUF).

Daňový úrad však konštatoval, že toto priznanie je neoprávnené, uviedol, že aj napriek nezaplateniu protihodnoty došlo k dodaniu tovaru v zmysle zákona o DPH.

Podľa daňového úradu úprava faktúr nebola oprávnená a zmluvu uzavretú medzi stranami po dodaní tovaru treba považovať za novú transakciu. Navyše nedošlo k obnoveniu pôvodného stavu, keďže semená repky neboli vrátené a dohodnutá cena nebola zaplatená.

Podľa daňového úradu ustanovenia § 77 ods. 1 a 2 maďarského zákona o DPH stanovujú zníženie základu dane a posteriori v prípade, že transakcia nie je platná, pričom tento prípad treba odlišovať od odstúpenia od zmluvy, ku ktorému došlo v prejednávanej veci. Zákon o DPH neobsahuje ustanovenie, ktoré by umožňovalo a posteriori znížiť základ dane výlučne z dôvodu úplného alebo čiastočného nezaplatenia za dotknutý tovar.

Prvostupňový súd zamietol žalobu spoločnosti Almos podanú proti rozhodnutiu daňového úradu. Vo svojom opravnom prostriedku podanom na vnútroštátny súd spoločnosť Almos zdôrazňuje, že v dôsledku odstúpenia od zmluvy jej mal byť vrátený predaný tovar. Podľa tejto spoločnosti však z hľadiska daňového práva nedošlo k ukončeniu samostatnej transakcie, ale išlo o transakciu úzko vnútorne viazanú na pôvodnú predajnú zmluvu, pretože kupujúci sa mohol stať majiteľom semien repky len v prípade zaplatenia predajnej ceny.

Vnútroštátny súd uvádza, že v čase podania žiadosti o vrátenie dane sa zákon o DPH nevzťahoval na všetky prípady vymedzené v článku 90 ods. 1 smernice o DPH a najmä nestanovoval možnosť znížiť základ dane v prípade zrušenia, odstúpenia od zmluvy a úplného alebo čiastočného nezaplatenia protihodnoty. Kladie preto otázku, či tento zákon nezbavuje zdaniteľné osoby práv, ktorých by sa na základe tohto článku mohli domáhať.

Prejudiciálne otázky predložené SD EÚ

  • Vyžadujú si ustanovenia článku 90 smernice o DPH, aby vnútroštátne ustanovenia, ktoré ich preberajú, výslovne taxatívne vymedzovali všetky situácie, v ktorých podľa odseku 1 tohto článku vzniká právo na zníženie základu DPH?
  • Spĺňa článok 90 ods. 1 smernice o DPH podmienky na to, aby mal priamy účinok v prípade zdaniteľných osôb? Akými právami disponuje zdaniteľná osoba v prípade, keď zistí, že okrem prípadu nezaplatenia ceny dotknuté vnútroštátne ustanovenia v danej veci nesprávne preberajú ustanovenia článku 90 ods. 1 smernice o DPH?

Konštatovanie SD EÚ

Podľa judikatúry SD EÚ si prebratie smernice o DPH do vnútroštátneho práva nevyžaduje nevyhnutne formálne a doslovné prebratie jej ustanovení do výslovnej a špecifickej právnej normy a v závislosti od jej obsahu môže postačovať všeobecný právny kontext, pokiaľ skutočne zabezpečí plné uplatnenie smernice dostatočne jasným a presným spôsobom, aby v prípade, že účelom tejto smernice je vytvárať práva pre jednotlivcov, oprávnení jednotlivci mali možnosť poznať plný rozsah svojich práv a v prípade potreby ich uplatňovať pred vnútroštátnymi súdmi.

Článok 90 ods. 1 smernice o DPH, ktorý stanovuje prípady zrušenia, odstúpenia od zmluvy a úplného alebo čiastočného nezaplatenia protihodnoty alebo zníženie ceny po uskutočnení transakcie, ukladá členským štátom povinnosť znížiť základ dane, a teda aj výšku DPH, ktorú má zdaniteľná osoba zaplatiť, a to vždy, keď po ukončení transakcie nezískala celú protihodnotu alebo jej časť.

Toto ustanovenie je vyjadrením základnej zásady smernice o DPH, podľa ktorej základom dane je skutočne získaná protihodnota a ktorej logickým dôsledkom je, že daňový orgán nemôže vyberať ako DPH vyššiu sumu, ako je suma, ktorú získala zdaniteľná osoba.

Druhý odsek uvedeného článku 90 však členským štátom umožňuje odchýliť sa od uvedeného pravidla v prípade úplného alebo čiastočného nezaplatenia ceny transakcie. Zdaniteľné osoby sa teda nemôžu na základe článku 90 ods. 1 smernice o DPH dovolávať práva na zníženie ich základu dane na účely DPH v prípade nezaplatenia ceny, ak sa dotknutý členský štát rozhodol uplatniť výnimku stanovenú v článku 90 ods. 2 uvedenej smernice.

Vnútroštátne ustanovenie, ktoré v taxatívne vymedzených prípadoch, v ktorých sa znižuje základ dane, neuvád

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály