Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zníženie základu dane v prípade úplného alebo čiastočného nezaplatenia kúpnej ceny

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ sa nedávno opäť zaoberal otázkou zníženia základu dane v prípade úplného alebo čiastočného nezaplatenia kúpnej ceny, ktorý upravuje smernica Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“) v článku 90.

Podľa ods. 1 tohto článku „v prípade zrušenia, odmietnutia, úplného alebo čiastočného nezaplatenia alebo v prípade zníženia ceny po dodaní sa základ dane primerane zníži za podmienok stanovených členskými štátmi.“ Ods. 2 ďalej ustanovuje, že „v prípade úplného alebo čiastočného nezaplatenia sa členské štáty môžu odchýliť od ustanovenia odseku 1.“

Možnosť členských štátov nepovoliť zníženie základu dane v prípade úplného alebo čiastočného nezaplatenia kúpnej ceny

C-337/13 Almos Agrárkülkereskedelmi Kft proti Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Predmet sporu

V auguste a septembri 2008 predala maďarská spoločnosť Almos Agrárkülkereskedelmi Kft (ďalej len „Almos“) spoločnosti Bio-Ma Magyarország Energiaszolgáltató Zrt (ďalej len „Bio-Ma“) semená repky. Tieto semená boli dodané a umiestnené v sklade, ale kupujúci neuhradil kúpnu cenu.

Zmluvné strany sa preto zmluvne dohodli, že semená repky sú vlastníctvom spoločnosti Almos, ktorá jediná s nimi môže nakladať, a že Bio-Ma nie je oprávnená tieto ani predať, ani dať k dispozícii tretej osobe. Bio-Ma mala semená vrátiť do 10. októbra 2008. K vráteniu tovaru však nedošlo, pretože bol medzičasom skonfiškovaný.

Spoločnosť Almos podala občianskoprávnu žalobu s cieľom dosiahnuť vrátenie tovaru. Súd rozhodnutím nariadil Bio-Ma vrátiť 2 263,796 ton semien repky alebo v prípade nevrátenia zaplatiť sumu vo výške 1 022 783 eur. Rozsudok poukazoval na skutočnosť, že zmluvné strany odstúpili od zmluvy a na základe toho sú semená majetkom spoločnosti Almos.

Almos preto opravila faktúry týkajúce sa predaja semien a vo svojom daňovom priznaní za december 2009 požiadala o vrátenie DPH vo výške 116 705 000 maďarských forintov (HUF).

Daňový úrad však zamietol vrátenie DPH vo výške 48 043 000 HUF s odôvodnením, že napriek nezaplateniu protihodnoty došlo k dodaniu tovaru. Podľa neho Almos nebola oprávnená opraviť faktúry a na zmluvu uzavretú po dodaní tovaru sa bolo treba pozerať ako na novú transakciu. Navyše zastával názor, že nedošlo k obnoveniu pôvodného stavu, keďže semená repky neboli vrátené a dohodnutá cena nebola zaplatená. V zmysle maďarskej legislatívy je zníženie základu dane možné v prípade, ak transakcia nie je platná, čo je odlišná situácia v porovnaní s odstúpením od zmluvy.

Maďarský zákon o DPH (obdobne ako slovenský) neobsahuje ustanovenie, ktoré by umožňovalo znížiť základ dane výlučne z dôvodu úplného alebo čiastočného nezaplatenia za tovar.

Spoločnosť Almos namietala, že v dôsledku odstúpenia od zmluvy sa opätovne stala vlastníkom predaného tovaru a z hľadiska daňového práva sa neuskutočnila samostatná transakcia, ale transakcia úzko

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály