Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny zákona o DPH účinné od 1. januára 2020 (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Zmeny zákona o DPH účinné od 1. januára 2020

V decembrovom čísle časopisu DPH v praxi sme priniesli prvú časť článku o zmenách zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktoré sú účinné od 1. januára 2020. Dokončenie článku prinášame v tomto čísle nášho časopisu.

Zmeny na základe judikatúry Súdneho dvora EÚ

Investičný majetok

Na základe rozsudkov Súdneho dvora (C-322/99 a C-323/99 Fischer a Brandenstein) je novým ustanovením § 53a zákona o DPH zavedený mechanizmus opravy odpočítanej dane zo služieb, ktoré boli vykonané na investičnom majetku platiteľa dane, pri nadobudnutí ktorého platiteľ dane neuplatnil odpočítanie dane.

Platiteľ dane bude povinný opraviť odpočítanú daň len z tých služieb, ktoré viedli k trvalému zvýšeniu hodnoty investičného majetku v prípadoch, keď predmetný investičný majetok dodá na svoju osobnú spotrebu, osobnú spotrebu svojich zamestnancov alebo ho dodá bezodplatne (§ 8 ods. 3 zákona o DPH).

Obdobie, počas ktorého bude platiteľ dane v prípade dodania tohto investičného majetku na iný účel ako na podnikanie povinný opraviť odpočítanú daň z týchto služieb, je 60 kalendárnych mesiacov od zdaňovacieho obdobia, v ktorom uplatnil odpočítanie dane, ak ide o služby vykonané na hnuteľnom investičnom majetku [§ 54 ods. 2 písm. a)], a 240 kalendárnych mesiacov od zdaňovacieho obdobia, v ktorom došlo k uplatneniu nároku na odpočítanie dane, ak ide o služby vykonané na nehnuteľnom investičnom majetku, ktorým sú stavby, stavebné pozemky, byty a nebytové priestory [§ 54 ods. 2 písm. b)].

Platiteľ dane bude povinný vrátiť DPH za obdobie, v ktorom nebude dotknutý investičný majetok po zhodnotení o predmetné služby využívaný na účely podnikania.

♦ Príklad č. 12:

Zvýšenie hodnoty automobilu, z ktorého nebola odpočítaná DPH

Daňový poradca, platiteľ DPH, si v januári 2020 zakúpil na účely svojho podnikania osobný automobil od nezdaniteľnej osoby, čo znamená, že si nemohol odpočítať DPH pri vklade automobilu do podnikateľského majetku. Následne boli vykonané rôzne opravy na automobile – karosárske a lakovacie práce a výmena skla – z uvedených služieb si uplatnil odpočítanie DPH.

Automobil je hnuteľný investičný majetok, pri ktorom je platiteľ povinný sledovať 60 kalendárnych mesiacov od dodania uvedených služieb, či nedošlo k použitiu majetku na iný účel ako na podnikanie.

Vo februári roku 2022 platiteľ preradí automobil z podnikateľského majetku do majetku nepodnikateľského, na základe čoho sa na neho bude vzťahovať povinnosť podľa § 53a zákona o DPH, t. j. povinnosť vrátiť odpočítanú DPH v súvislosti s uvedeným službami, ktoré viedli k trvalému zvýšeniu hodnoty automobilu. Túto povinnosť si splní vo februári 2022.

Ďalšia úprava je vykonaná doplnením ustanovenia § 54d o nový ods. 4 zákona o DPH vo vzťahu k hnuteľnému investičnému majetku uvedenom v § 54 ods. 2 písm. a) zákona o DPH (obstarávacia cena je 3 319,39 eura a viac a doba použiteľnosti veci je dlhšia ako 1 rok, obdobie na úpravu odpočítanej dane je 5 rokov vrátane roka, v ktorom platiteľ dane nadobudol investičný hnuteľný majetok).

Korekčný mechanizmus zavedený od 1. januára 2019 sa vzťahoval na investičný hnuteľný majetok, pri ktorom bola odpočítaná DPH podľa § 49 ods. 5 len v rozsahu použitia na podnikanie. Úprava sa vykoná v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom sa zmenil rozsah použitia hnuteľného hmotného majetku na podnikanie a na inú činnosť ako na podnikanie.

Do 1. januára 2020 chýbal v § 54d zákona o DPH postup pre prípad, ak platiteľ dane dodá takýto majetok v rámci obdobia na úpravu odpočítanej dane a v rámci tohto obdobia došlo k zmenám rozsahu jeho použitia.

♦ Príklad č. 13:

Predaj motorového vozidla používaného na podnikanie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály